Principală  —  IMPORTANTE   —   Procurorii cer mandat de arestare…

Procurorii cer mandat de arestare pentru fostul șef al PA, Viorel Morari: a fost audiat de autorități

Procurorii vor solicita, astăzi, 13 ianuarie, mandat de arestare pentru 30 de zile pe numele fostului șef al Procuraturii Anticorupție (PA), Viorel Morari. Responsabilii de la Procuratura Generală (PG) susțin că fostul procuror-șef al PA a fost pus sub învinuire pentru abuz în serviciu și fals în acte publice, după care a fost audiat pe marginea acestui caz.

Declarație PG cu privire la reținerea lui Viorel Morari:

„Încă sâmbăta, 11 ianuarie 2020, a avut loc examinarea cererilor lui Viorel Morari de recuzare a procurorilor Renata Anici, Vladislav Căruceru, Carolina Vidrașcu care fac parte din grupul care exercită urmărirea penală în această cauză. Procuratura a respins toate 3 cereri ca nefondate din următoarele motive:

Au fost examinate materialele cauzelor la care a făcut trimitere Viorel Morari, în care s-ar fi pretins că au fost implicați primii doi procurori – ambele gestionate de procurorul din Procuratura Anticorupție, G. Niculiță – și a fost constatată inexistența informațiilor sau probelor relevante ori concludente ce ar confirma implicarea acestora în acțiunile vizate.
În această ordine de idei, în lipsa niciunuia din motive de recuzare, toate 3 cereri au fost respinse.

Tot sâmbăta, Viorel Morari a fost pus sub învinuire pentru abuz în serviciu și fals în acte publice, după care a fost audiat în această calitate.

Cu referire la declarațiile în presă ale apărătorului acestuia – V. Foltea, care a transmis și poziția clientului său, precum că învinuirea ar fi ambiguă și neclară – Procuratura a infirmat aceasta și consideră ordonanța emisă de procuror conformă cerințelor Codului de procedură penală, poziția apărării fiind subiectivă, care încearcă să inducă opinia publică în eroare, utilizând în acest sens forța mediatică.

Tot sâmbăta, a fost înaintat și demersul pentru plasarea acestuia în arest pentru 30 de zile, iar examinarea lui urmează să aibă loc azi”.

Fostul șef al PA, Viorel Morari, a fost reținut vineri, 10 ianuarie, în ordinea articolului 166 din Codul de procedură penală pentru 72 de ore. Acum, acesta este deţinut în Izolatorul de urmărire penală din cadrul Direcţiei de poliţie a municipiului Chişinău.

„În fond, Viorel Morari este bănuit că în martie 2017 a primit de la Vladimir Plahotniuc o plângere pe care a înregistrat-o contrar cerinţelor legale, pornind un proces penal şi ulterior urmărirea penală şi falsificând în cauza penală mai multe acte procesuale. Toate aceste acţiuni au fost făcute din interese personale, precum şi în interesul petentului şi a mai multor persoane din anturajul lui, pentru a-i proteja de implicare în calitate de bănuiţi în cauza penală privind frauda bancară – furtul miliardului şi a obstrucţiona cercetarea rapidă, completă şi obiectivă a acestei cauze penale”, se spune în comunicatul de presă emis de PG, sâmbătă, 11 ianuarie.