• COVID-19

  231 cazuri confirmate 11 cazuri de recuperare 2 decese
 • Prima declarație a lui Victor Micu, după ce a fost revocat din funcția de președinte al CSM

  Prima declarație a lui Victor Micu, după ce a fost revocat din funcția de președinte al CSM
  16 iulie 2019 | 19:46

  Victor Micu, revocat astăzi, 16 iulie, din funcția de președinte al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) cu votul unanim al colegilor săi, consideră decizia drept „pripită” și „neîntemeiată”. Acesta afirmă că așteaptă hotărârea motivată pentru a vedea argumentele, dar admite că cineva ar fi avut nevoie „să fie schimbată fața Consiliului”.

  „Au fost invocate mai multe chestiuni: că am fost în concediu în perioada în care au fost adoptate niște hotărâri. Nu am cunoscut faptul că marți (25 iunie – n.r.) au fost înlăturați unii președinți, vicepreședinți, eu eram deja în concediu, din data de 20 iunie. Mi s-a mai invocat că am o altă opinie față de unele acțiuni ale CSM-ului. Am spus că fiecare are dreptul la opinie. Până la urmă, deciziile într-un organ colegial se adoptă cu o majoritate de voturi și, e clar, toți se conformează, dar eu am fost întotdeauna pentru întărirea independenței sistemului judecătoresc. (…) Faptul că m-au demis din funcția de președinte nu consider că este o tragedie. Dimpotrivă, voi avea mai mult timp liber. Eu rămân membru al Consiliului Superior al Magistraturii și voi apăra în continuare interesele sistemului judecătoresc”, a declarat Victor Micu pentru ZdG, întrebat care au fost motivele invocate de membrii CSM.

  Victor Micu a declarat că a plecat în concediu la 20 iunie, cu cinci zile înainte de ședința în care s-a decis înlăturarea din funcție a șapte magistrați și revocarea din funcție a unui judecător, drept urmare a notei informative depuse la CSM de către judecătorul Mihai Murguleț. Micu susține că nu a cunoscut despre agenda ședinței și nota informativă. Acesta afirmă că nu are dreptul să exprime o opinie la subiect, deoarece nu a participat la ședința din 25 iunie, dar susține că respectă decizia colegilor.

  „Au fost invocate așa, niște argumente, la general, că am altă opinie față de unele chestiuni”, a declarat Micu, fără a preciza exact la ce subiect s-ar referi această opinie separată.

  Întrebat, dacă revocarea sa din funcție ar fi putut fi influențată de politic, acesta a declarat: „Consider că argumentele care au fost prezentate nu sunt temeinice, nu au nicio valoare. Au fost prezentate niște chestiuni de organizare. Unii membri s-au indignat că n-au fost anunţate niște concursuri, nu s-a respectat o agendă, n-au fost efectuate niște chestiuni de organizare. Până la urmă, cred că scopul a fost determinat dinainte, de a mă demite. Poate cuiva îi încurc și trebuia de schimbat fața Consiliului în acest sens. Nu vreau să spun, dacă a fost influență politică, dar consider decizia de a mă demite este una pripită și neîntemeiată”.

  Victor Micu susține că nu se ține de funcții și că este „o povară” să deții funcția de președinte al CSM într-o situație de tranziție. Totodată, acesta evitat să răspundă exact care va fi relația cu membrii CSM după ce aceștia au votat pentru revocarea sa din funcție.

  „Întodeauna am avut o atitudine omenească și conform legii față de colegi . M-am străduit ca între legislativ și executiv să existe colaborare, dar în limita legii, nu să fie influență politică. (…) Nu mi-e rușine să-i privesc în față pe angajații CSM și a judecători. Întodeauna, am avut o atitudine, în primul rând, omenească față de membrii CSM și colegi, asta nu înseamnă că i-am protejat. Am fost foarte dur în unele situații”, a declarat Victor Micu.

  Solicitat să comenteze acuzațiile lansate la adresa CSM pe perioada mandatelor sale, privind promovarea în funcții a judecătorilor cu probleme de integritate și politizarea organului consultativ, Victor Micu a declarat: „ne-am străduit cât de cât să fim obiectivi în adoptarea tuturor deciziilor”. Acesta susține că nu are mustrări de conștiință și că toată activitatea sa în sistem a fost ghidată de lege.

  Victor Micu susține că încrederea în instituțiile statului și, mai ales, în sistemul judecătoresc scade în perioada electorală, pentru că „este foarte ușor ca toate problemele care nu au fost soluționate, care nu le-au reușit unor persoane din Executiv, să fie puse pe seama sistemului”.

  Interimatul funcției de președinte al CSM îl va asigura Dorel Musteață.

  Victor Micu este la cel de-al doilea mandat de patru ani în calitate de membru al CSM, fiind ales la Adunarea Generală a Judecătorilor, din 20 octombrie 2017, și la cel de-al doilea mandat la șefia Consiliului. Pentru prima dată, Victor Micu a acces în CSM în 2014.

  [gs-fb-comments]

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  COVID-19, România: 38 de decese, 300 de cazuri noi

  Un bărbat de 66 de ani este cea de-a 38-a victimă a coronavirusului în România. Bărbatul ar fi fost în contact cu membru al familiei revenit din Germania. Pe teritoriul României au fost confirmate, până acum, 1…
  COVID-19, România: 38 de decese, 300 de cazuri noi

  Detalii despre starea de sănătate a celor 231 de pacienți cu COVID-19: 13 pacienți, în stare gravă

  Din totalul de 231 de pacienți diagnosticați cu coronavirus, 13 pacienți se află în stare gravă. Informația a fost comunicată de ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale Viorica Dumbrăveanu, în cadrul b…
  Detalii despre starea de sănătate a celor 231 de pacienți cu COVID-19: 13 pacienți, în stare gravă

  LIVE/ Precizări de ultima oră privind COVID-19 în R. Moldova de la ministra Sănătății

  Viorica Dumbrăveanu, ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, face declarații de presă privind situația referitor la pandemia de COVID-19 în Republica Moldova. Potrivit Vioricăi Dumbrăveanu, dintre cel…
  LIVE/ Precizări de ultima oră privind COVID-19 în R. Moldova de la ministra Sănătății

  „Migranţii ar trebui să știe că nu sunt nicicând singuri în timpuri grele”

  Irina VanPatten a plecat din R. Moldova în SUA acum 18 ani, iar de curând a lansat o carte despre și pentru migranți. ZdG a discutat cu autoare despre motivele plecării, stabilirea în SUA și inspirația pentru c…
  „Migranţii ar trebui să știe că nu sunt nicicând singuri în timpuri grele”

  Cifrele COVID-19 în România: 1 452 cazuri. Când ar putea începe testarea în masă a bucureștenilor

  La o lună și două zile de la confirmarea primului caz de infectare cu COVID-19 pe teritoriul României, 30 de persoane infectate au decedat, iar 139 de pacienți s-au videcat în România. Între timp, numărul cazur…
  Cifrele COVID-19 în România: 1 452 cazuri. Când ar putea începe testarea în masă a bucureștenilor

  VIDEO/ Ce „interes” prezintă Țuțu, trimis acasă în carantină, sau ce spunea acum două luni șeful MAI

  Cu aproape două luni în urmă, înainte ca PSRM să facă coaliție cu PDM, ministrul Afacerilor Interne Pavel Voicu declara că fostul deputat democrat, aflat în căutare internaționalor pentru îmbogățire ilicită și…
  VIDEO/ Ce „interes” prezintă Țuțu, trimis acasă în carantină, sau ce spunea acum două luni șeful MAI