Prima condamnare, fără închisoare, în dosarul parcărilor cu plată din Chișinău – Ziarul de Gardă
 • Prima condamnare, fără închisoare, în dosarul parcărilor cu plată din Chișinău

  Prima condamnare, fără închisoare, în dosarul parcărilor cu plată din Chișinău
  04 octombrie 2017 | 17:20

  Igor Gamrețchi, șeful Direcției Transport Public şi Căi de Comunicaţie din cadrul Primăriei Chișinău, condamnat de prima instanță la doi ani de închisoare pentru trafic de influență, cu executarea pedepsei într-un penitenciar de tip semiînchis, scapă de detenție. La 4 octombrie, Curtea de Apel Chișinău a modificat pedepsa pe numele colegului de clasă a lui Dorin Chirtoacă și a decis suspendare pedepsei cu închisoarea pentru un termen de trei ani. Informația a fost confirmată pentru Ziarul de Gardă de către avocatul funcționarului, Radu Dumneanu. Decizia a fost pronunțată de către magistrata Curții de Apel, Oxana Robu.

  La trei august, numai după trei ședințe de judecată, magistrata Galina Moscalciuc de la Judecătoria Chișinău l-a condamnat pe Igor Gamrețchi la 2 ani de închisoare cu executare în dosarul parcărilor cu plată, în care figurează și primarul suspendat din funcție al mun. Chișinău, Cei doi ani de închisoare, Gamrețchi urma să-i petreacă într-un penitenciar de tip semiînschis, însă instanța de apel a decis suspendarea condiționată a pedepsei. În vigoare a rămas interdicția ca șeful suspendat din funcție al Direcției Transport public şi căi de comunicaţie din cadrul Primăriei Chișinău să ocupe funcții publice în următorii 3 ani.

  Avocatul Radu Dumneanu susține că numai după pronunțarea deciziei motivate apărarea va decide dacă contestă actul la Curtea Supremă de Justiție.

  Cauza penală de învinuire a lui Igor Gamrețchi a fost disjunsă din cauza penală iniţială și transmisă în judecată la 5 iulie, procurorii anticorupție învinuindu-l că în calitate de autor şi organizator, ar fi comis traficul de influenţă la selectarea companiilor care urmau să se ocupe de amenajarea parcărilor cu plată în capitală. Gamrețchi a încheiat cu procurorul acord de recunoaştere a vinovăţiei, cauza penală fiind examinată de către instanţa de judecată în procedură specială. Altfel spus, Gamrețchi și-a recunoscut vina în schimbul unei pedepse reduse.

  Atunci, într-un comunicat de presă al Procuraturii Generale se preciza că potrivit celor constatate de procurorii anticorupţie, în iulie 2015, Consiliul municipal Chişinău a anunţat iniţierea licitaţiei privind organizarea şi gestionarea parcărilor cu plată în capitală. Investigaţiile au relevat însă că, cerinţele obligatorii au fost majorate nemotivat prin adăugarea ca exigenţă faţă de ofertanţi demonstrarea efectuării a minimum 6 000 000 de tranzacţii de parcare în ultimii 3 ani, precum şi dovada prestării serviciilor de parcare auto cu plată prin intermediul tehnologiilor de plată electronice în nu mai puţin de 5 oraşe in ultimii 2 ani. Deşi caietul de sarcini a fost cumpărat de 16 companii, doar două au depus ofertele pentru participare – nerezidenta EME PARKLEITSYSTEM GmbH şi rezidenta Sizif-L SRL, ultima fiind descalificată din motiv că nu ar fi prezentat toate actele.

  După încheierea contractului între Primăria Chişinău şi compania câştigătoare a fost iniţiată o urmărire penală pe faptul depăşirii atribuţiilor de serviciu de către factorii de decizie ai Primăriei şi abuzului în serviciu comis de către reprezentanţi ai unor agenţi economici. Dosarul a fost deschis în legătură cu existenţa unor bănuieli rezonabile că viceprimarul ar fi semnat contractul fără aprobarea acestuia de către Consiliul Municipal Chişinău, în condiţiile în care Legea cu privire la parteneriatul public privat stabileşte expres că, după desemnarea câştigătorului, se negociază clauzele contractuale şi doar după aceasta proiectul se transmite spre aprobare şi semnare Consiliului Municipal Chişinău.

  Publicitate
  Publicitate

  Pe durata anchetei, au fost documentate întâlniri periodice ale lui Igor Gamrețchi cu Alexandru Pincevschi, omul de afaceri despre care există probe că ar fi gestionarul din umbră al agentului economic câştigător, al altor companii de parking, dar şi al unor off-shoruri. Potrivit înţelegerilor dintre şeful DGTPCC cu omul de afaceri, acesta i-ar fi promis că poate interveni pe lângă edilul capitalei Dorin Chirtoacă, în vederea iniţierii implementării respectivului proiect în schimbul cedării a 26% din capitalul social al companiei care urma a fi desemnată câştigătoare. Ulterior, propunerea omului de afaceri ar fi fost acceptată de primar cu condiţia partajării în mod egal între cei doi a cotei de 26%. Prin urmare, la indicaţia primarului ar fi fost iniţiată procedura de organizare a concursului, chiar dacă termenul de desfăşurare deja expirase.

  Astfel, „procurorii anticorupţie şi ofiţerii Centrului Naţional Anticorupţie au colectat probe care confirmă faptul că licitaţia privind parteneriatul public-privat a fost trucată, iar funcţionarii Primăriei şi reprezentanţii companiei câştigătoare ar fi acţionat în complicitate”, stipulau procurorii.

  Igor Gamrețchi, șeful Direcţiei Transport Public şi Căi de Comunicaţii a Primăriei Chişinău, a fost reţinut de către ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA) pe data de 25 aprilie, în dosarul de corupţie ce vizează selectarea companiilor care urmau să se ocupe de amenajarea parcărilor cu plată în capitală. În aceeași zi după gratii au ajuns șapte persoane, printre care viceprimarul Nistor Grozavu şi Igor Gamreţki. La scurt timp însă, Grozavu a fost eliberat, fiind cercetat sub control judiciar, iar Gamreţki a fost trimis din izolator, în arest la domiciliu. Deciziile au fost luate după ce aceştia au făcut declaraţii care au dus, în final, la reţinerea, pe acelaşi dosar, a primarului Dorin Chirtoacă.

  Igor Gamrețchi a fost suspendat din funcție la începutul lunii iulie curent. În prezent, interimatul funcției de șef al Direcției transport Chișinău este asigurat de pretorul sectorului Centru, Oleg Poiată.

  După pronunțarea deciziei primei instanțe, Igor Gamrețchi declara că dacă  va începe să dea declarații,  „jumătate din colegi o să trebuiască să plece”.

  Igor Gamrețki, șeful Direcției Transport Public şi Căi de Comunicaţie din cadrul Primăriei Chișinău, este proprietarul mai multor bunuri imobile în Chișinău, cu o valoare de piață de sute de mii de euro. În februarie 2017, soții Igor și Ecaterina Gamrețki au devenit proprietarii unei case situată la Buiucani, donată de tatăl Ecaterinei. La scurt timp, imobilul a fost scos la vânzare prin intermediul unei agenții imobiliare pentru suma de 180 mii de euro. (Vedeți în galeria foto de mai jos cum arată casa scoasă la vânzare de familia Gamrețki)

  Casele familiei, apartamentul vândut primarului, garajele și litigiul cu Primăria

  Igor Gamrețki, șeful Direcției Transport public şi căi de comunicaţie din cadrul Primăriei Chișinău

  Deși în actele cadastrale este indicat că imobilul, cu două etaje, are 240 m.p., în anunțul de vânzare se spune că suprafața casei este de 365 m.p. și că dispune de 3 dormitoare, salon, sufragerie, un birou și două băi. În spatele casei, familia soției lui Igor Gamrețki deține un alt imobil, tot cu două etaje, în care, de fapt, ar locui inclusiv familia funcționarului. În timp ce casa care se vinde iese în evidență, fiind amplasată la stradă, cea a socrului se află în spate, fiind greu de observat, inclusiv din cauza gardului impunător. În ziua reținerii lui Igor Gamrețki, angajații CNA au efectuat percheziții la ambele adrese, atât în casa socrilor, cât și în cea donată recent soților Gamrețki și care este acum de vânzare. Ofițerii CNA și procurorii anticorupție au verificat și o a treia adresă, un apartament de 45 m.p. de pe str. Coca din Chișinău, pe care soții Gamrețki îl au în proprietate. Oficialul mai deține și ⅓ din alt apartament, de pe str. Independenței, unde este coproprietar cu părinții săi, Petru și Eugenia Stoicev. Precizăm că Gamrețki a renunțat la numele de familie Stoicev, al părinților săi, luând, după căsătorie, numele soției – Gamrețki.

  Până în 2013, Gamrețki a fost și proprietar al unui apartament la Ciocana, cumpărat de la Agenția Municipală de Ipotecă, pe care, ulterior, l-a vândut unei rude. În 2016, apartamentul a ajuns în posesia primarului general, Dorin Chirtoacă, fost coleg de clasă cu Gamrețki, cel care, în 2013, l-a numit pe Gamrețki în funcția de șef al Direcției Transport.

  Familia Gamrețki are în proprietate și două garaje. În 2012, soții Gamrețki au intrat în posesia unui garaj de 93 m.p., pe str. Coca, iar în 2015, Igor Gamrețki a obținut, oficial, ½ din alt garaj, de 105 m.p., de pe str. Milano, tot de la Buiucani. Pentru acest garaj, Gamrețki a luptat încă din 2009, când a acționat în judecată Consiliul Municipal Chişinău, care îi refuzase eliberarea certificatului privind stabilirea regimului urban, pe motiv că imobilul safla pe teritoriul unui parc. În 2010, în acest proces, Gamrețki și partenerul său, Andrei Talmazan, au obținut câștig de cauză la Curtea Supremă de Justiție. În 2014, garajul a fost ridicat, iar în 2015, înregistrat la Cadastru. În declarația cu privire la venituri și proprietate pe 2015, Gamrețki a indicat că mai are în proprietate 4 camioane, 3 remorci, un tractor și 3 autoturisme. Din arenda mijloacelor de transport, acesta a obținut, în 2015, venituri de 224 de mii lei, iar din arenda unor încăperi, cel mai probabil a garajelor, alți 126 de mii.

  Publicitate
  Publicitate
  Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

 • TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  Ziua Internațională a Studenților: Student din R. Moldova peste hotare vs student străin în R. Moldova

  Tot mai mulți tineri din R. Moldova aleg să studieze la instituții de învățământ superior de peste hotare. Motivele deciziei de a pleca sunt diverse: de la calitatea precară a studiilor la nerecunoașterea diplo…
  Ziua Internațională a Studenților: Student din R. Moldova peste hotare vs student străin în R. Moldova

  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  Ion Boțan, cititor fidel al Ziarului de Gardă a fost profesor de limbă și literatură română timp de patru decenii în școala din comuna Mingir. S-a născut în comuna Chiperceni, raionul Orhei, iar la Hâncești a v…
  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  După un sfert de secol, pe care l-a dedicat sistemului judecătoresc din R. Moldova, magistratul Ion Cotea constată cu regret că în toți acești ani „a asistat doar la distrugerea justiției”. Judecătorul afirmă c…
  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  PA anunță că a solicitat, repetat, Biroului Interpol anunțarea în căutare internațională a controversatului om de afaceri, Veaceslav Platon. Cererea, în proces de examinare

  Procuratura Anticorupție (PA) susține că a solicitat în decembrie 2021, repetat, Biroului Interpol anunțarea în căutare internațională a controversatului om de afaceri, Veaceslav Platon, iar cererea în acest se…
  PA anunță că a solicitat, repetat, Biroului Interpol anunțarea în căutare internațională a controversatului om de afaceri, Veaceslav Platon. Cererea, în proces de examinare

  Kremlinul a comentat situația dintre Gazprom și Moldovagaz privind riscul suspendării livrării gazelor naturale: „Gazprom nu poate da gaz gratuit”

  Kremlinul consideră că situația dintre Gazprom și R. Moldova este una exclusiv comercială, gazul nu poate fi dat gratuit, a declarat Dmitri Peskov, secretarul de presă al Președintelui Federației Rus, după ce p…
  Kremlinul a comentat situația dintre Gazprom și Moldovagaz privind riscul suspendării livrării gazelor naturale: „Gazprom nu poate da gaz gratuit”

  DOC/ Hotărârea motivată a magistratului Paniș privind anularea decretul președintei Sandu prin care Clima a fost înlăturat din funcția de președinte al CA Chișinău: Clima nu se afla în conflicte de interese cu ex-membrele CSM Belei și Ciugureanu, la momentul numirii în funcție

  Conflictul de interese dintre magistratul Vladislav Clima și fosta membră a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) Elena Belei a survenit după ce Clima fusese deja desemnat de CSM în funcția de președinte…
  DOC/ Hotărârea motivată a magistratului Paniș privind anularea decretul președintei Sandu prin care Clima a fost înlăturat din funcția de președinte al CA Chișinău: Clima nu se afla în conflicte de interese cu ex-membrele CSM Belei și Ciugureanu, la momentul numirii în funcție