Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Precizările PCCOCS privind încetarea procesului…

Precizările PCCOCS privind încetarea procesului penal în privința fostei șefe adjuncte a PA pentru corupere pasivă și abuz de putere

Sursa: noi.md

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a venit cu precizări în urma încetării procesului penal prin decizia Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, în privința fostei procurore anticorupție, Adriana Bețișor, învinuită de corupere pasivă și abuz de putere.

„În context, se impune remarcarea ansamblului de evenimente procedurale până și după trimiterea în judecată a dosarului de către procurorii PCCOCS. Astfel, inițial acțiunile au fost examinate de Procuratura Anticorupție, care în 2020 a refuzat în pornirea urmăririi penale în privința acesteia. Totuși, în martie 2021, procurorul general de atunci, Alexandr Stoianoglo, a anulat ordononța de refuz și a dispus efectuarea investigațiilor de către procurorii PCCOCS. Între timp, avocatul fostului procuror a contestat actul procurorului general, însă Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana i-a respins plângerea”, notează PCCOCS în comunicatul de presă emis.

Prin urmare, conform sursei citate, la distanță de o lună, în septembrie 2021, procurorii PCCOCS au trimis dosarul spre examinare Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani. Însă, în iunie 2022, în timp ce dosarul era în judecată, Curtea de Apel Chișinău a casat acea încheiere judecătorească, prin care a fost respinsă plângerea avocatului privind ordonanțele procurorului general și a transmis cauza spre rejudecare.

La rândul său, la reexaminarea plângerii avocatului împotriva ordonanțelor procurorului general, Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, a anulat în decembrie 2022 ordonanțele procurorului general de investigare a fostei procurore.

„Procurorii PCCOCS au considerat neîntemeiată încheierea instanței și au contestat-o, considerând inclusiv faptul că competența de examinare a plângerii aparținea Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, care examina cauza în fond.

Urmare a examinării recursului procurorului, Curtea de Apel Bălți în august 2023 l-a respins, încheierea fiind irevocabilă (fără ca să poată fi supusă căilor de atac). Menționăm, procurorul în cauză mai este învinuit și de comiterea infracțiunii de amestec în înfăptuirea justiției, acuzație care urmează a fi judecată de un alt complet de judecată din cadrul Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, timp în care persoana beneficiază de prezumția nevinovăției, potrivit legii”, menționează PCCOCS.

Procesul penal în care fosta șefă adjunctă a Procuraturii Anticorupție (PA) Adriana Bețișor era acuzată de corupere pasivă în proporții deosebit de mari și abuz de putere a fost încetat joi, 15 februarie, la etapa ședinței preliminare.

Decizia a fost luată de judecătorul Alexandru Negru, de la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, în legătură cu existenței ordonanței definitive, emisă de procurora anticorupție Liliana Partole la 5 septembrie 2020, referitoare la refuzul defășurării urmării penale și clasarea cauzei penale, în legătură cu inexistența faptei infracțiunii stabilite de art. 324 Cod penal (CP) – corupere pasivă și neîntrunirii elementelor infracțiunii stabilite de art. 327 CP – abuzul de putere sau abuzul de serviciu.

Totuși, magistratul a dispus examinarea într-o cauză penală separată a acuzației privind amestecul în înfăptuirea justiţiei şi în urmărirea penală.