Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Portalul instanțelor a exclus căutarea…

Portalul instanțelor a exclus căutarea unui dosar după numele inculpatului pentru a PROTEJA datele cu caracter personal

Asigurarea protecției datelor cu caracter personal este motivul pentru care pe Portalul instanțelor naționale de judecată din R. Moldova nu mai pot fi căutate hotărârile judecătorești după numele și prenumele inculpaților. După ce ZdG a semnalat că prin modificările respective este îngrădit accesul jurnaliștilor, dar și al tututor cetățenilor care doresc să afle detalii despre procesele și hotărârile judecătorești în care figurează funcționarii judecați, Agenţia de Administrare a Instanţelor Judecătoreşti (AAIJ) a venit cu un comunicat de presă pe site-ul Ministerului Justiției în care invocă faptul că excluderea posibilității de căutare după nume și prenume este o măsură cerută de cetățeni care ar fi adresat „obiecții privind încălcarea drepturilor legale prin publicarea numelor acestora pe portalul instanțelor de judecată”.

Cetățenii invocă prevederile Legii de protecție a datelor cu caracter personal care, în opinia acestora, le sunt încălcate atunci când numele lor, sunt publicate în calitate de justițiabili, în documentele publicate pe portalul instanțelor de judecatăPortalul instanțelor naționale de judecată www.instante.justice.md conţine compartimentul „Hotărârile instantei” unde vor putea fi publicatehotărîrile judecătoreşti ale instanţelor naţionale. La necesitate, căutarea acestora va putea fi realizată în dependenţă de numărul dosarului atribuit în instanţă şi procedura de examinare. Compartimentul nu permite căutarea în dependenţă de numele şi prenumele părţilor în proces, în scopul asigurării protecției datelor cu caracter personal. ”, se arată în comunicatul publicat pe site-ul Ministerului Justiției, care denotă faptul că decizia, de a exclude căutarea după numele și prenumele inculpatului, ar fi una definitivă.

Până la sfârșitul anului, toți doritorii puteau căuta implicarea unei persoane în cadrul unui proces civil sau penal după numele și prenumele acestuia. Mai mult de o săptămână, opțiunea de căutare după nume a dispărut din instrumentele de căutare, fiind posibil de accesat un dosar doar după numărul său electronic. 

„Cu referire la nemulțumirea unor jurnaliști privind îngrădirea accesului la informații privind procesele și Hotărârile judecătorești în care ar figura funcționari judecați, informăm că asigurarea disponibilităţii informațiilor privind situaţia în care prelucrarea datelor cu caracter personal se face în scopuri jurnalistice, artistice sau literare, dacă aceasta se referă la date care au fost făcute publice în mod voluntar şi manifest de către subiectul datelor cu caracter personal sau la date care sînt strâns legate de calitatea de persoană publică a subiectului sau de caracterul public al faptelor în care acesta este implicat, în condiţiile Legii cu privire la libertatea de exprimare nu ar trebui sa aducă atingere dreptului de protecţie a datelor justițiabililor care nu au calitate de persoane publice”, susține Agenţia de Administrare a Instanţelor Judecătoreşti (AAIJ) în comunicatul publicat pe site-ul Ministerului Justiției.

De cealaltă parte, AAIJ se apără prin faptul că odată cu lansarea finală a noului portal, la compartimentul „Transparența” va fi disponibilă o rubrică nouă, unde vor putea fi accesate hotărâri judecătoreşti privind condamnarea reprezentanților sectorului justiției pentru acte de corupție.

Totodată, Agenția de Administrare a Instanțelor Judecătorești anunță că intenţionează să organizeze o ședință în comun cu Consiliul Superior al Magistraturii şi Centrul Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal în vederea abordării problematicii publicării hotărârilor ce vizează persoanele publice.

În ultimele luni, ONG-urile de media au semnalat mai multe încercări de a îngrădi accesul jurnaliștilor la informații de interes public, toate ascunse după sloganul că acestea reprezintă date cu caracter personal.