Principală  —  IMPORTANTE   —   Poliția Capitalei anchetează intrarea abuzivă…

Poliția Capitalei anchetează intrarea abuzivă a lui Platon la ședința CNPF, iar deputatul Plîngău a sesizat MAI

Deputatul Platformei DA, Dinu Plîngău, a depus o plângere la Ministerul de Interne (MAI) împotriva controversatului om de afaceri, Veaceslav Platon, pe faptul încălcării ordinii după ce miercuri, 2 decembrie, a dat buzna în sediul Comisiei Naționale a Pieței Financiare (CNPF), unde se discuta despre subiectul Moldasig. Pe acest caz a fost sesizată și Poliția Capitalei de către reprezentanții CNPF.

Dinu Plîngău solicită să-i fie prezentată lista persoanelor care la 2 decembrie l-au însoțit pe Platon la sediul CNPF, în condițiile în care se vehiculează că acesta ar beneficia de pază de stat acordată de unele subdiviziuni ale MAI.

„La data de 4 decembrie, în spațiu public au apărut imagini video de la camerele de supraveghere a CNPF unde cetățeanul Veaceslav Platon și-a făcut apariția în sala de ședințe a instituției statului, însoțit de pază și prin acțiuni intenționate provocând îmbrânceli, astfel, încălcând grosolan ordinea publică manifestată prin comportamentul cinic și obrăznicie deosebită. Acțiunile descrise au avut loc la data de 2 decembrie, unde Veaceslav Platon ar fi dat buzna la ședința CNPF, la care se discuta subiectul Moldasig”, se arată în plângerea deputatului Plîngău.

Parlamentarul susține că „o atare situație contravine normelor legale și morale, care reglementează procedura de accedere în instituțiile publice ale statului cu prejudicierea imaginii statului R. Moldova la nivel național și internațional”.

În contexi, deputatul solicită „atragerea la răspundere penală (huliganism ori samavolnicie) a lui Platon și verificarea acțiunilor angajaților de stat care asigură protecția acestuia, prin susținerea acțiunilor ilegale ale persoanei protejate”.

Șeful CNPF declara anterior că a sesizat poliția pe marginea întâmplărilor de la 2 decembrie.

Ofiţerul de presă al Poliţiei Capitalei, Natalia Stati, a spus pentru ZdG că în adresa poliției a parvenit o sesizare, recepționată prin poștă.

„Sesizarea urmează să fie examinată de către polițiști pentru stabilirea tuturor circumstanțelor”, ne-a spus Stati.

Controversatul om de afaceri, Veaceslav Platon a dat buzna la ședința CNPF, unde se discuta despre subiectul Moldasig. Acesta și-a făcut apariția în sala de ședință, însoțit de pază și s-a lăsat cu îmbrânceli.

Deși accesul în instituție nu i-a fost permis, Platon a pășit peste bariera de la intrare, înaintând abuziv, fiind urmat și de cei care îl însoțesc. Cei de la pază au încercat să-i oprească, însă fără succes.

În cadrul ședinței urmau să fie discutate două probleme legate de Moldasig – facilitarea accesului administratorului special al CNPF în conducerea companiei de asigurări și acordarea specimenelor semnăturilor bancare pentru acesta ca să fie efectuate plățile în cadrul asigurării Cartea Verde.

Platon ar fi solicitat să fie urgentate avizele CNPF cu privire la administratorii Moldasig. Însă, potrivit legii, instituția are la dispoziție 30 de zile pentru a face acest lucru. Prin urmare, în cadrul ședinței nu ar fi fost găsit un compromis.

În februarie 2020, în proces de lichidare, Banca de Economii S.A.anunța potenţialii cumpărători despre desfăşurarea la Bursa de Valori a Moldovei a licitaţiei „cu strigare” de vânzare ca pachet unic a valorilor mobiliare S.A. „Moldasig” de 61 200 de unităţi, cu preţ per acţiune de 112,75 lei și valoarea totală de 6 900 300 de lei.


Începând cu 2018, pachetul de acțiuni deținut de BEM la „Moldasig” este scos la licitație aproape în fiecare lună, prețul fiind în scădere cu câteva milioane de lei la fiecare nouă expunere. De exemplu, din ianuarie 2018, când pachetul a fost expus la vânzare la prețul de 35 de milioane de lei (568,48 lei per acțiune), prețul s-a redus de aproape cinci ori.