Principală  —  IMPORTANTE   —   UPDATE/ Mama copilului care a…

UPDATE Mama copilului care a fost tamponat mortal în regiunea Aeroportului: „Nu este o decizie corectă”

UPDATE 20:45 Mama copilului care a fost tamponat mortal în regiunea Aeroportului Internațional Chișinău a declarat pentru presă că nu este de acord cu decizia luată de Magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, potrivit căreia șoferul care a provocat accidentul va executa pedeapsa cu închisoare pe un termen de 1 an și 6 luni în penitenciar de tip deschis.

Sursa video: Pro TV Chișinău

Știrea inițială:

Magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, au pronunțat joi, 25 mai, în cazul copilului care a fost tamponat mortal în regiunea Aeroportului Internațional Chișinău, anunță Procuratura Generală (PG). Astfel, șoferul care a provocat accidentul, un tânăr de 22 de ani, a fost recunoscut vinovat de încălcarea regulilor de securitate a circulaţiei, încălcare ce a cauzat din imprudenţă decesul unei persoane. Judecătorii i-au stabilit o pedeapsă sub formă de închisoare pe un termen de trei ani, cu executare în penitenciar de tip deschis.

Instanța a dispus că inculpatul va executa pedeapsa cu închisoare pe un termen de 1 an și 6 luni în penitenciar de tip deschis, iar executarea restului pedepsei aplicate cu închisoarea de 1 an și 6 luni se suspendă parțial pe o perioadă de probațiune de patru ani, dacă în această perioadă inculpatul nu va săvârși o nouă infracțiune și prin respectarea condițiilor probațiunii, va îndreptăți încrederea ce i s-a acordat, conform PG.

Totodată, în privința inculpatului a fost aplicată măsura preventivă – obligarea de a nu părăsi țara, iar permisul de conducere pe numele acestuia se va transmite Agenției Servicii Publice (ASP), pentru anularea acestuia, odată cu devenirea definitivă a sentinței.

Instanța a mai dispus încasarea din contul inculpatului, în beneficiul părții civile, a sumei de 600 000 lei cu titlu de prejudiciului moral cauzat prin infracțiune.

Procurorii consideră pedeapsa prea blândă și anunță că vor contesta sentința cu apel.

Potrivit învinuirii înaintate de către procurori, pe 23 decembrie 2022, tânărul de 22 de ani, conducând automobilul din direcția străzii aeroportului în direcția străzii Bacioii Noi, municipiul Chișinău, ignorând mai multe prevederi ale Regulamentului de Circulaţiei rutiere, deplasându-se cu o viteză de 85 km/h, pe marcajul trecerii pentru pietoni, cu partea din față a automobilului, a tamponat pietonul minor, care traversa strada de la stânga spre dreapta, relativ deplasării mijlocului de transport. Drept rezultat, victima a decedat la spital.

Sentința nu este definitivă și poate fi contestată cu apel în termen de 15 zile la Curtea de Apel Chișinău.

La mijlocul lunii ianuarie 2023, Procuratura municipiului Chișinău anunța că a finalizat urmărirea penală și a expediat în instanța de judecată cauza penală, în privința unui tânăr de 22 de ani, învinuit de încălcarea regulilor de securitate a circulaţiei sau de exploatare a mijloacelor de transport de către persoana care conduce mijlocul de transport, încălcare ce a cauzat din imprudenţă decesul unei persoane.

Persoana acuzată de săvârșirea unei infracțiuni este prezumată nevinovată atâta timp cât vinovăția sa nu va fi constatată printr-o hotărâre judecătorească de condamnare definitivă.