Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Partidul Liberal cere eliberarea primarei…

Partidul Liberal cere eliberarea primarei satului Ghelăuza

Reprezentanții Partidului Liberal (PL) cer eliberarea primarei satului Ghelăuza, raionul Strășeni, și  solicită ca Justiția din R. Moldova să fie corectă cu fiecare cetățean, indiferent de preferințele sale politice. 

„Noi  nu vorbim aici despre faptul că este sau nu este Nicoleta Malai vinovată de cele incriminate. Asta trebuie să decidă judecata. Întrebarea este de ce ea a fost arestată și ieri, 19 martie, plasată în izolatorul CNA.  Infracțiunea pentru care este bănuită nu este atât de gravă încât să fie izolată de societate. Presa scrie că ea a fost plasată în izolatorul CNA pentru că a refuzat să treacă de partea altui partid. Noi cunoaștem această politică a PDM-ului. Declarație oficială nu am avut și nu cunosc exact motivul… Ne interesează că Justiția de la noi este una foarte selectivă. Un exemplu ar fi primarul orașului Orhei – Ilan Șor, care nu a fost privat de libertate în timpul anchetei, dar nici după ce a fost condamnat. Nu înțelegem ce fel de justiție avem și toate acestea te duc la gândul că aici miroase a politică și dl Plahotniuc folosește organele de drept pentru a-și întări poziția, pentru că la toamnă avem alegeri parlamentare. Cunoaștem că foarte mulți primari au trecut la PD, pentru că li s-a deschis un dosar penal. Este grav ceea ce se întâmplă. Noi, PL solicităm eliberarea imediată a Nicoletei Malai și  cercetarea ei în libertate. Nu trebuie să uităm că drepturile și libertatea unui om sunt mai importante decât funcția pe care o deține”, a declarat Mihai Ghimpu, liderul PL, în cadrul unei conferințe de presă.

Totodată, reprezentanții PL au venit cu o întrebare pentru judecători. „Întrebarea pe care o adresăm sistemului nostru juridic este: Ce facem, dragi judecători, atunci când avem două cazuri când cineva se opune aderării unui partid și este închis, iar cineva care este un „hoț onest” (Ilan Șor, n.r.) umblă liber?”, a întrebat Lilian Carp, membru PL.

Amintim că ieri, 19 martie, primara satului Ghelăuza, raionul Strășeni, Nicoleta Malai, a fost dusă în izolatorul CNA. 

Primara satului Ghelăuza, raionul Strășeni, Nicoleta Malai, aleasă pe listele PL, este vizată într-un dosar de trucare a licitațiilor, fiind reținută la 20 noiembrie 2017. La scurt timp aceasta a fost trimisă în arest la domiciliu.

Potrivit purtătorului de cuvânt al PLDM, Ion Terguță, la 12 martie măsura a fost înlocuită cu arest preventiv în izolatorul CNA. Acesta susține, pe o rețea de socializare, acolo unde publică și fotogafii cu primara PL, că în timpul ședinței de judecată de astăzi, 19 martie, Nicoleta Malai și-a pierdut cunoștința și a fost preluată de o ambulanță, doar că după trei ore de investigații aceasta a fost dusă din nou în izolatorul CNA, iar avocații nu au fost informați despre diagnosticul stabilit de medici.

„Malai Nicoleta se află în arest la Centrul Național Anticorupție după ce a refuzat o cerere de aderare la Partidul Democrat. La 17 noiembrie 2017, Malai Nicoleta, a fost invitată la sediul Partidului Democrat, comunicându-i-se deschis să părăsească Partidul Liberal, și să adere, împreună cu întreg consiliul local, la partidul de guvernământ. Malai Nicoleta a refuzat oferta, iar pe 20 noiembrie 2017, la ora 07.00, a fost reținută de CNA. Aceasta este acuzată de abuz în serviciu și corupere pasivă. Drept temei a servit un proiect de construcție a apeductului din localitatea Ghelăuza, raionul Strășeni, lucrări pe care statul nu le-a finanțat nici până în prezent. Malai Nicoleta a fost plasată în arest la domiciliu. La 12 martie 2018 i-a fost înlocuită măsura cu arest preventiv. Judecătorul a decis arestul Nicoletei Malai pe motiv că aceasta a participat la ședința de judecată, declinând citația procurorului pentru interogatoriu în biroul său. Malai Nicoleta are în îngrijire un copil de 9 ani, iar soțul acesteia este la muncă în străinătate.
Ședința de judecată pe cauza Malai Nicoleta va fi stabilită la o dată ulterioară”, scrie Ion Terguță pe o rețea de socializare.

Update: Purtătorul de cuvânt al PDM, Vitalie Gamurari, a calificat declarația lui Terguță drept „informație falsă”: „PDM nu a purtat negocieri cu persoana menționată pentru aderarea la partid. Considerăm că reprezentanții PLDM promovează astfel de minciuni din dorința de a ieși din anonimat, de a se face remarcați și a putea, în acest fel, să depășească scorul de 0,5% pe care îl înregistrează în ultimii ani în preferințele alegătorilor”.

La 20 noiembrie 2017, CNA anunța într-un comunicat de presă că zeci de milioane de lei ar fi fost delapidate din bugetul de stat după ce un şir de licitaţii publice privind construcţia sistemelor de canalizare şi staţiilor de epurare în mai multe localităţi din țară au fost trucate. Printre cele nouă persoane care au fost reținute figura și primara Nicoleta Malai.