• Parlamentul a numit patru membri ai CSM din rândul profesorilor de drept

  Parlamentul a numit patru membri ai CSM din rândul profesorilor de drept
  de
  vizualizări
  17 martie 2020 | 13:14

  Cu 55 de voturi ai PSRM și PDM, după aproape o oră de polemici și în lipsa candidaților, Parlamentul a numit astăzi, 17 martie, în funcție patru membri ai Consiliului Superior al Magistraturii. Este vorba despre Carolina Ciugureanu-Mihailuță, Elena Belei, Valentina Coptileț și Ion Crețu. Cei patru au fost desemnați la 14 martie de către Comisia juridică, numiri și imunități a Parlamentului drept câștigători ai concursului, după etapa interviurilor, la care au fost admiși 17 candidați.

  Membrii opoziției parlamentare au solicitat amânarea subiectului privind numirea celor patru de pe ordinea de zi, pe motiv că nu există un consens larg. 

  Vasile Bolea, președintele Comisiei juridice, numiri și imunități, a declarat că CSM este unul dintre cei patru „piloni ai statului”, iar activitatea Consiliului este blocată de o lună și jumătate, respectiv, există necesitatea de a debloca funcționalitatea instituției.

  Deputatul PAS Sergiu Litvinenco a calificat numirea celor patru membri drept „un târg politic rușinos” între PDM și PSRM și a declarat că asupra candidaților selectați planează suspiciuni de integritate.

  La rândul său, Vasile Bolea a replicat că toți cei 17 candidați admiși în concurs au prezentat declarațiile de avere și interese, dar și cazierele judiciare.

  Întrebat de Andrian Candu, președintele grupului de deputați „Pro Moldova”, dacă cei patru candidați au fost invitați în plenul Parlamentului și de ce nu s-au prezentat, Vasile Bolea a răspuns evaziv, precizând că aceștia au fost invitați, dar nu s-ar fi prezentat având în vedere îndemnul autorităților către toți cetățenii de a sta acasă.

  Andrian Candu a solicitat amânarea votului în situația în care deputații nu pot să adreseze întrebări celor patru candidați. Acesta a anunțat că grupul „Pro Moldova” nu va participa la procedura de vot pentru că a fost schimbată componența Comisiei juridice în timpul concursului, a fost modificată legea cu privire la CSM și că procedura de desemnar enu a fost una corectă. Această poziție a fost susținută și de Denis Ulanov, deputatul fracțiunii Partidului „Șor”.

  Despre faptul că fracțiunea PAS nu va susține proiectul de hotărâre a anunțat și Sergiu Litvinenco, care a precizat drept motive faptul că nu există consens, că numirea este un târg politic între PDM-PSRM și candidații au probleme de integritate, respectiv, „reforma justiției se amână pentru alte timpuri”.

  Președinta Parlamentului Zinaida Greceanîi a încheiat procedura de dezbateri cu fraza: „Bunica mea zice: să vă târguiți voi toată viața așa!”.

  Proiectul de hotărâre a fost aprobat cu 55 de voturi ai deputaților PSRM și PDM.

  Membrii Comisiei juridice, numiri și imunități, care fac parte din opoziția parlamentară, au boicotat la 13 martie concursul organizat pentru cele patru mandate de membru al CSM din rândul profesorilor titulari de drept. Deputații din opoziție au decis să nu mai participe la intervievarea candidaților, invocând faptul că acesta ar fi „politizat” și „trucat”. Respectiv, cei patru membri ai CSM au fost aleși doar de deputații fracțiunilor PDM și PSRM:

  • Vasile Bolea, PSRM
  • Nicolae Ciubuc, PDM
  • Alla Dolință, PSRM
  • Grigore Novac, PSRM
  • Alexandr Suhodolschi, PSRM
  • Angel Agache, PDM

  Anterior, Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE) și Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM) au depistat carențe în procesul de selecție a celor patru membri.

  Cele două organizații au menționat că modificarea legii a fost făcută fără a aștepta Opinia Comisiei de la Veneția, nu a fost prevăzut un mecanism apolitic de selecție, iar numirea membrilor CSM de către Parlament nu prevede un mecanism riguros de verificare a integrității, reputației ireproșabile, lipsei conflictelor de interese, limitându-se la informațiile recepționate de la candidați și opiniile din partea cetățenilor și a societății civile, iar prezentarea opiniilor nu asigură și o continuitate a acesteia, întrucât ele sunt examinate în ședință închisă.

  Proiectul de modificare a Legii cu privire la CSM a intrat în vigoare la 31 ianuarie 2020. Acesta prevede majorarea membrilor CSM de la 12 la 15.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  Candidata PAS la prezidențiale spune ce l-ar fi întrebat pe contracandidatul ei, Igor Dodon, în cazul în care acesta ar fi participat la dezbatere: „Ce era totuși în punga neagră primită de la Plahotniuc?”

  Candidata Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) la prezidențiale, Maia Sandu, care anterior a declarat că va participa doar la dezbaterile la care va participă și concurentul electoral, candidatul independen…
  Candidata PAS la prezidențiale spune ce l-ar fi întrebat pe contracandidatul ei, Igor Dodon, în cazul în care acesta ar fi participat la dezbatere: „Ce era totuși în punga neagră primită de la Plahotniuc?”

  Croația, Slovenia și Bosnia raportează cea mai mare creștere zilnică a cazurilor de COVID-19

  Croația a raportat joi, 22 octombrie, cea mai mare creștere a noilor infecții zilnice cu COVID-19, 1 563 la număr, dintre care aproape jumătate sunt în capitala Zagreb, relatează Reuters. În ultimele 24 de ore…
  Croația, Slovenia și Bosnia raportează cea mai mare creștere zilnică a cazurilor de COVID-19

  Italia înregistrează un nou record zilnic de infectări: 16 079 de cazuri în 24 de ore

  Italia a înregistrat 16.079 de cazuri noi de coronavirus în ultimele 24 de ore, a declarat joi, 22 octombrie, Ministerul Sănătății, cel mai mare număr zilnic de la începutul focarului din peninsulă, depășind re…
  Italia înregistrează un nou record zilnic de infectări: 16 079 de cazuri în 24 de ore

  Mercenarii pleacă la război

  Novaya gazeta a aflat care este mecanismul de recrutare și traseul de expediere a mercenarilor din Siria în Nagorno-Karabah…
  Mercenarii pleacă la război

  Vladimir Putin speră că moldovenii vor aprecia eforturile lui Igor Dodon de a se apropia de Moscova și spune că economia Moldovei e dependentă de cea rusă. Ce spun statisticile oficiale

  Liderul de la Kremlin speră că Igor Dodon va fi reales în funcția de șef al statului și afirmă că economia Republicii Moldova este dependentă de cea a Rusiei. Declarațiile au fost făcute în cadrul unui forum de…
  Vladimir Putin speră că moldovenii vor aprecia eforturile lui Igor Dodon de a se apropia de Moscova și spune că economia Moldovei e dependentă de cea rusă. Ce spun statisticile oficiale

  Avocatul poporului condamnă atacurile la adresa societății civile din R. Moldova și reafirmă rolul acesteia într-un stat democratic și de drept

  Avocatul Poporului,  Mihail Cororobai, condamnă orice tentative de denigrare și de intimidare a  reprezentanților sectorului asociativ din Republica Moldova. Potrivit ombudsmanului, chiar dacă argumentele invoc…
  Avocatul poporului condamnă atacurile la adresa societății civile din R. Moldova și reafirmă rolul acesteia într-un stat democratic și de drept