Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   PA: Un ex-director general al…

PA: Un ex-director general al uneia dintre cele mai mari companii specializate în producție de utilaj industrial din R. Moldova și alți doi administratori de întreprinderi, deferiți justiției pentru abuz în serviciu

Procuratura Anticorupție (PA) anunță vineri, 3 februarie, despre finalizarea urmăririi penale și remitere în instanța de judecată pentru examinare în fond a cauzei penale a unui ex-director general al unei dintre cele mai mari companii specializate în producție de utilaj industrial din R. Moldova și a altor doi administratori de întreprinderi, învinuiți de săvârșirea infracțiunii prevăzute de art. 335 din Codul penal – abuzul în serviciu.

Potrivit unui comunicat al PA, urmărirea penală în această cauză a fost pornită la 13 aprilie 2021, în baza denunțului acționarilor companiei, de către organul de urmărire penală al Inspectoratului de Poliție Ciocana al Direcției de Poliție municipiului Chișinău, iar la 14 aprilie 2021 transmisă Procuraturii Anticorupție pentru efectuarea în continuare a urmăririi penale.

Pentru asigurarea recuperării prejudiciului au fost puse sub sechestru 4 apartamente, 2 case individuale de locuit, 3 terenuri pentru construcții, 3 terenuri agricole, un garaj, o debara și 7 bunuri imobile viitoare.

„Potrivit materialelor cauzei penale, ex-directorul general al companiei, abuzând de situația sa de serviciu și atribuțiile funcționale, ce îi reveneau conform statutului acestei societăți, împreună cu alți doi administratori de întreprinderi, unul dintre care îi este rudă apropiată prin afinitate, în perioada 2019 – 2020, a încheiat în mod abuziv mai multe tranzacții, vizând bunurile companiei”, menționează Procuratura.

Astfel, de către ex-directorul general al companiei și persoanele care i-au sprijinit activitatea infracțională, a căror numele PA nu le-a făcut publice, a fost cauzat companiei daune materiale în sumă totală de aproape 10 milioane de lei, ceea ce constituie daune în proporții deosebit de mari.

Urmărirea penală a durat de la 13 aprilie 2021 până la 04 ianuarie 2023.

Dacă vor fi găsiți culpabili de comiterea infracțiunii nominalizate, inculpații riscă o pedeapsă sub formă de închisoare de până la 3 ani sau amendă în mărime de la 32 500 la 57 500 de lei, în ambele cazuri cu privarea e dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 2 la 5 ani, iar în eventualitatea examinării și admiterii acțiunii civile, inclusiv compensarea prejudiciului cauzat prin infracțiune.