Oficial! Tudor Panțâru a demisionat din funcția de judecător și președinte al Curții Constituționale

Președintele Curții Constituționale (CC) Tudor Panțâru a demisionat din proprie inițiativă, invocând motive personale, din funcția de judecător și președinte al instituției. Anunțul a fost făcut prin intermediul unui comunicat de presă plasat pe site-ul CC.

„Curtea Constituțională informează despre demisia din proprie iniţiativă, pentru motive personale, a domnului Tudor Panțîru din funcția de Președinte și judecător al Curții Constituționale, depusă în temeiul art. 14 alin.(4) din Legea cu privire la Curtea Constituțională nr. 317-XIII din 13 decembrie 1994”, se arată în comunicatul instituției.

Până la alegerea unui nou președinte al Curții, interimatul funcției va fi asigurat de judecătorul Aurel Băieșu.

Tudor Panțâru a fost numit în funcţia de judecător CC prin Hotărârea Consiliului Superior al Magistraturii nr. 130/6 din 12 februarie 2013. La data de 12 mai 2017, cu votul judecătorilor, Tudor Panțâru a fost ales în funcția de președinte al Curții Constituționale.

Până a fi numit judecător la CC, Panțâru a deținut un mandatul de deputat al diasporei în Camera Deputaților a României, după ce a fost ales pe listele Partidului Social Democrat (PSD).

Tudor Panțâru are 66 de ani. Acesta a absolvit facultatea de drept a Universității de Stat din Moldova în 1977, iar ulterior a activat drept avocat și judecător la Chișinău. Între 1990 și 1994 a obținut un mandat de deputat în primul Parlament al R. Moldova, unde a ocupat funcția de președinte al Comisiei juridice. Timp de patru ani, între 1992-1996, Tudor Panțâru a fost ambasador și reprezentant permanent al R. Moldova pe lângă ONU. De asemenea, noul președinte al CC a ocupat mai multe mandate de judecător internațional: în Secția Penală a Curții Supreme din Kosovo și  Tribunalul Comercial ONU.

Din 2002 și până în prezent, Tudor Panțâru este judecător internațional la Curtea Constituțională din Bosnia – Herzegovina.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. Paulică

    Îl țin minte pe dl Panțăru din Blocul cela vechi al USM, încă dinainte de 1977! Noi treceam prin blocul cela spre catedra militară din curte. Se vede, că dl Panțâru era student mai înaintat în vârstă cu 2-3 ani, față de promoția sa!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *