Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Oficial! Tudor Panțâru a demisionat…

Oficial! Tudor Panțâru a demisionat din funcția de judecător și președinte al Curții Constituționale

Președintele Curții Constituționale (CC) Tudor Panțâru a demisionat din proprie inițiativă, invocând motive personale, din funcția de judecător și președinte al instituției. Anunțul a fost făcut prin intermediul unui comunicat de presă plasat pe site-ul CC.

„Curtea Constituțională informează despre demisia din proprie iniţiativă, pentru motive personale, a domnului Tudor Panțîru din funcția de Președinte și judecător al Curții Constituționale, depusă în temeiul art. 14 alin.(4) din Legea cu privire la Curtea Constituțională nr. 317-XIII din 13 decembrie 1994”, se arată în comunicatul instituției.

Până la alegerea unui nou președinte al Curții, interimatul funcției va fi asigurat de judecătorul Aurel Băieșu.

Tudor Panțâru a fost numit în funcţia de judecător CC prin Hotărârea Consiliului Superior al Magistraturii nr. 130/6 din 12 februarie 2013. La data de 12 mai 2017, cu votul judecătorilor, Tudor Panțâru a fost ales în funcția de președinte al Curții Constituționale.

Până a fi numit judecător la CC, Panțâru a deținut un mandatul de deputat al diasporei în Camera Deputaților a României, după ce a fost ales pe listele Partidului Social Democrat (PSD).

Tudor Panțâru are 66 de ani. Acesta a absolvit facultatea de drept a Universității de Stat din Moldova în 1977, iar ulterior a activat drept avocat și judecător la Chișinău. Între 1990 și 1994 a obținut un mandat de deputat în primul Parlament al R. Moldova, unde a ocupat funcția de președinte al Comisiei juridice. Timp de patru ani, între 1992-1996, Tudor Panțâru a fost ambasador și reprezentant permanent al R. Moldova pe lângă ONU. De asemenea, noul președinte al CC a ocupat mai multe mandate de judecător internațional: în Secția Penală a Curții Supreme din Kosovo și  Tribunalul Comercial ONU.

Din 2002 și până în prezent, Tudor Panțâru este judecător internațional la Curtea Constituțională din Bosnia – Herzegovina.