Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   OFICIAL/ Hotărârea prin care Vlad…

OFICIAL Hotărârea prin care Vlad Filat a fost pus în libertate. Cum a fost calculat termenul ispășirii pedepsei

Fostul premier Vlad Filat a fost eliberat astăzi, 3 decembrie, din închisoare, după ce un demers în acest sens a fost înregistrat la Judecătoria Chișinău de către administrația Penitenciarului nr. 13 la 12 noiembrie.

Demersul a fost făcut după ce administrația Penitenciarului nr. 13 a hotărât să includă în termenul executat de către Vlad Filat a celor 709 zile reduse din pedeapsă de cătră instanțele naționale drept compensare a condițiilor inumane și degradante în care a fost deținut.

Respectiv, potrivit calculelor șefiei Penitenciarului, Vlad Filat urma să ispășească pedeapsa definitivă cu nouă ani de închisoare până la 5 noiembrie 2022. Legislația prevede însă posibilitatea liberării condiționate după ispășirea 2/3 din pedeapsă. În acest caz, fostul premier putea să iasă din detenție la 15 octombrie 2021. În iulie și octombrie curent însă, Vlad Filat a obținut două decizii de judecată privind reducerea senținței cu 709 zile, drept compensare a condițiilor rele de detenție. Astfel, cele 709 zile au fost considerate drept executat, ceea ce denotă că la 6 noiembrie 2019 Vlad Filat a ispășit deja 2/3 din pedeapsă.

În baza acestor calcule, dar și a mențiunii că fostul prim-ministru a realizat programul individual cu privire la planificarea executării pedepsei penale a deținutului, șeful interimar al Penitenciarului nr. 13, Andrei Saracuța, a adresat în instanță demersul privind liberarea condiționată înainte de termen a condamnatului și eliberarea lui Vlad Filat.

Astăzi, 3 decembrie, judecătorul Victor Rațoi de la sediul Ciocana al Judecătoriei Chișinău, a admis demersul Penitenciarului și l-a liberat condiționat, înainte de termen, pe Vlad Filat, cu termen de pedeapsă neexecutat de 2 ani, 11 luni și 3 zile.

Încheierea prin intermediul căruia Vlad Filat a fost eliberat, a fost făcută publică de către publika.md.