Principală  —  IMPORTANTE   —   Motivul pentru care prima ședință…

Motivul pentru care prima ședință de judecată din dosarul în care procurorul general suspendat, Alexandr Stoianoglo, este învinuit de încălcarea inviolabilității vieții personale după ce a citit public mesaje din telefonul lui Morari, a fost amânată – DOC

Prima ședință de judecată din dosarul în care procurorul general suspendat, Alexandr Stoianoglo, este învinuit de încălcare a inviolabilității vieții personale după ce a citit public în cadrul unui briefing de presă mesaje din telefonul fostului șef al Procuraturii Anticorupție (PA) Viorel Morari, a fost amânată.


La 29 iunie curent, dosarul în care Alexandr Stoianoglo este învinuit de încălcarea inviolabilității vieții personale după ce a citit public mesaje din telefonul lui Morari a ajuns pe masa magistraților.

Prima ședință de judecată din acest dosar a fost programată la 8 iulie curent, la Judecătoria Chișinău, însă aceasta nu a mai avut loc. Potrivit informațiilor furnizate de reprezentanții instanței de fond ședința a fost amânată la solicitarea apărătorilor lui Stoianoglo.

Următoarea ședință în acest dosar este programată pentru data 27 septembrie.

La 24 iunie Procuratura Anticorupție a anunțat că Vasile Plevan, procurorul desemnat de Consiliul Superior al Procurorilor pentru instrumentarea dosarului în care este cercetat Alexandr Stoianoglo, a înmânat rechizitoriul procurorului general suspendat, după care cauza penală în privința acestuia a fost expediată în instanța de judecată, pentru examinare în fond.

Procurorul a menționat că pe acest capăt de acuzare trimis în instanța de judecată, procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo i se impută săvârșirea infracțiunii de încălcare a inviolabilității vieții personale, manifestată prin răspândirea cu bună-știință a informațiilor, ocrotite de lege, despre viața personală, ce constituie secret personal al altei persoane, fără consimțământul ei, realizată într-un discurs public, prin mass-media, prin folosirea intenționată a situației de serviciu (infracțiune prevăzută de art.177 alin. (2) din Codul penal).

Mai exact, procurorul general suspendat, Alexandr Stoianoglo este învinuit că, în calitatea sa de procuror ierarhic superior, folosindu-se de situația de serviciu a intrat în posesia unor corespondențe private ale fostului procuror-șef al Procuraturii Anticorupție cu alte persoane, obținute din telefonul mobil al ultimului, ridicat în cadrul cauzei penale în care ultimul era vizat.

„După care, la 4 octombrie 2022, ora 11:00, în incinta Procuraturii Generale a susținut un briefing de presă, în cadrul căruia, contrar prevederilor legale care consacră dreptul persoanei la secretul corespondenței, la inviolabilitatea vieții private și interzicerea divulgării informației despre viața personală a altei persoane, cu bună-știință, fără a avea consimțământul persoanei vizate, a răspândit informații ocrotite de lege, despre viața personală și profesională a ultimului ceea ce constituia secret personal.

Astfel, procurorul general suspendat, Alexandr Stoianoglo, în cadrul discursului public, în fața reprezentanților mai multor instituții mass-media, utilizând intenționat informațiile obținute în cadrul cauzei penale în care era vizat fostul șef de la anticorupție, a dat citire unor conversații private ale ultimului cu anumiți reprezentanți ai societății civile, consilieri guvernamentali, precum și cu fostul șef al Delegației Uniunii Europene la Chișinău, exprimate prin discuții legate de înlăturarea primului de la conducerea Procuraturii Anticorupție. După care, la indicația acestuia, discursul în formă scrisă a fost plasat pe pagina web oficială a Procuraturii. Discursul din 04 octombrie 2021 poate fi vizualizat, accesând următorul link: http://procuratura.md/file/societatea%20civila.pdf”, menționează procurorul de caz.

Procurorii susțin că persoana acuzată de săvârșirea unei infracțiuni este prezumată nevinovată atâta timp cât vinovăția sa nu va fi constatată printr-o hotărâre judecătorească de condamnare definitivă.