Principală  —  IMPORTANTE   —   Motivul pentru care președintele CSJ,…

Motivul pentru care președintele CSJ, urmărit penal pentru îmbogățire ilicită, și-ar da demisia

Președintele Curții Supreme de Justiție (CSJ), Ion Druță, vizat într-un dosar de îmbogățire ilicită și suspendat din funcție pe perioada anchetei, ar urma să depună luni sau marți cerere de demisie.

Într-o notă informativă semnată de Ion Druță, în posesia căreia a intrat bizlaw.md, Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) îi este comunicat despre faptul că cererea de demisie ar urma să fie depusă pe 30 septembrie sau 1 octombrie, în legătură cu revocarea din componența CSM a judecătorilor care l-au susținut pentru numirea în calitate de președinte al CSJ.

„În legătură cu revocarea judecătorilor, membri ai CSM, la Adunarea Generală a Judecătorilor, din 27.09.2019, componența care a a propus candidatura mea la funcția de președinte al CSJ Parlamentului Republicii Moldova și pentru a evita tot felul de speculații și/sau suspiciuni în adresa întregului sistem judecătoresc, îmi voi da demisia luni sau marți, data de 30.09.2019 – 01.10. 2019, la prima oră”, este menționat în nota informativă semnată de Ion Druță.

Ion Druță a fost numit de Parlament președinte al CSJ la 3 mai 2018, după ce a fost desemnat de CSM câștigător al concursului anunțat pentru funcția respectivă, concurs în care nu a avut niciun contracandidat.

Pe 24 septembrie 2019, Consiliul Superior al Magistraturii a admis solicitarea procurorului general interimar Dumitru Robu pentru ridicarea imunității lui Ion Druță și a dat acordul pentru reținerea, aducerea silită, arestarea și percheziționarea acestuia. În aceeași zi, Procuratura Anticorupție și CNA au efectuat percheziții în biroul acestuia de la CSJ.

Se întâmplă la o zi după ce procurorul general interimar a deschis un dosar penal în cre Ion Druță este acuzat de îmbogățire ilicită.