• Motivele pentru care CSJ a respins recursul lui Băsescu în dosarul cetățeniei și criticile avocatului

  Motivele pentru care CSJ a respins recursul lui Băsescu în dosarul cetățeniei și criticile avocatului
  vizualizări
  08 noiembrie 2018 | 10:18

  Magistrații de la Curtea Supremă de Justiție (CSJ) au respins recursul declarat de Traian Băsescu împotriva deciziei Curții de Apel Chișinău prin care a fost menținut decretul lui Igor Dodon privind retragerea cetățeniei acestuia, pe motiv că la depunerea cererii cu privire la acordarea cetățeniei R. Moldova, precum și la momentul examinării cererii, fostul lider de la Cotroceni nu a comunicat și nu a indicat că se află sub urmărire penală, fapt care constituie un impediment la obținerea cetățeniei.

  Prin decizia din 7 noiembrie, judecătorii Iulia Sîrcu, Galina Stratulat, Dumitru Visternicean, Dumitru Mardari și Nicolae Craiu „consideră corectă concluzia instanței de apel și a primei instanțe prin care s-a considerat nefondată cererea de chemare în judecată depusă de Traian Băsescu”  și susțin că „argumentele aduse de recurent în susținerea poziției sale, sunt pur declarative și lipsite de suport legal și probator”.

  Colegiul civil, comercial și de contencios administrativ lărgit al Curții Supreme de Justiție menționează că, instanțele ierarhic inferioare au constatat și au concluzionat despre necesitatea respingerii acțiunii, deoarece, la depunerea cererii cu privire la acordarea cetățeniei Republicii Moldova, precum și la momentul examinării cererii, Traian Băsescu nu a comunicat și nu a indicat că se află sub urmărire penală, fapt care constituie un impediment la obținerea cetățeniei Republicii Moldova.

  Nu poate fi reținut ca argument relevant faptul invocat precum că, Traian Băsescu a dobândit cetățenia Republicii Moldova pentru merite deosebite în temeiul procedurii extraordinare prevăzută de art. 24 alin. (2) din Legea cetățeniei Republicii Moldova şi ultimul nu avea obligația de a comunica despre existența cauzelor penale în privința sa, deoarece această normă de drept impune expres condiția respectării prevederilor art. 20 lit. c) din aceeași Lege.

  Totodată, recurentul în recursul său nu a negat faptul că la momentul depunerii cererii privind acordarea cetățeniei R. Moldova s-a aflat sub urmărire penală și nici nu a demonstrat contrariul prin probe pertinente. Dimpotrivă, Traian Băsescu 7 a indicat că, Președintele Republicii Moldova cunoștea despre pretinsele cauze penale înainte de acordarea cetățeniei”

  Instanța de recurs apreciază critic argumentele recursului precum că, cetățenia Republicii Moldova poate fi retrasă doar în baza unei propuneri din partea unei autorități abilitate, iar Comisia de pe lângă Președinte nu este un organ abilitat în sensul Legii. Or, în conformitate cu art. 31 din Legea cetățeniei Republicii Moldova, în vigoare la acel moment, pentru examinarea prealabilă a problemelor cetățeniei Republicii Moldova, pe lângă Președintele Republicii Moldova funcționează Comisia pentru problemele cetățeniei și acordării de azil politic”, își argumentează CSJ decizia prin care recursul declarat de fostul președinte al României este respins.

  Magistrații de la CSJ punctează că decretul Președintelui Republicii Moldova de retragere a cetățeniei Republicii Moldova lui Traian Băsescu, nu este arbitrar, deoarece la baza concluziei Comisiei pentru problemele cetățeniei și acordării de azil politic de pe lângă Președintele R. Moldova s-a luat în considerare informația comunicată de către Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul de Informații și Securitate, cât și informațiile preluate de pe pagina web a Înaltei Curți de Casație și Justiție a României, precum și răspunsul Inspectoratului General al Poliției a Ministerului Afacerilor Interne, în care se menționa că la momentul depunerii cererii cu privire la acordarea cetățeniei, Băsescu a fost vizat în mai mute cauze penale fiindu-i încriminate mai multe infracțiuni: fals în declarații, abuz de serviciu contra intereselor publice, fals în declarații și uz de fals, abuz în serviciu, șantaj și amenințare, furt deschis, abuz de serviciu cu consecințe deosebit de grave, fals intelectual în formă continuă şi delapidare.

  De cealaltă parte, Andrei Bivol, avocatul fostului președinte al României, susține că decizia este una părtinitoare, a fost luată netransparent și a legalizat un abuz.

  „Este o decizie regretabilă. Instanța e emis un text motivat destul de părtinitor. Nu a răspuns instanța la argumentele noastre precum că a fost încălcată procedura și a lipsit o propunere din partea unui organ competent, prevăzut de Legea cetățeniei, pentru retragerea cetățeniei în situața dată. În schimb, instanța a legalizat un abuz, oferind Comisiei de pe lângă președinte atribuții care nu-i sunt oferite de lege. Modul netransparent în care a fost luată decizia este mai grav. La ora 18.00, Curtea Supremă de Justiție scrie că este amânat pentru 14 noiembrie, pentru studiu suplimentar, iar la ora 22.00 este publicat articolul integral. Este o chestie absolut nemaiîntâlnită. Eu nu am întâlnit în toată cariera mea o astfel de situație. Dacă se amână, se amână, nu se indică, de regulă, niciun motiv. Sunt și eu curios, Ce au studiat judecătorii timp de trei ore și ce i-a determinat să publice decizia în toiul nopții”, a declarat apărătorul lui Traian Băsescu pentru ZdG.

  Avocatul a precizat că urmează să discute cu clientul său despre o eventuală adresare la Consiliul Superior al Magistraturii în privința judecătorilor și despre o adresare la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO).

  „Am discutat în această dimineață. I-am comunicat decizia și conținutul acesteia. Pentru domnul Băsescu nu a fost o decizie absolut neașteptată. Urmează să ia o decizie referitor la cum vom proceda în continuare.  termenul de atac la CtEDo este de șase luni, deci, avem suficient timp pentru astfel de decizii”, a precizat avocatul Andrei Bivol.

  La 3 ianuarie 2017, președintele R. Moldova, Igor Dodon, a semnat decretul prin care lui Traian Băsescu i-a fost retrasă cetățenia R. Moldova, acordată de fostul președinte Nicolae Timofti. Mai mulți politicieni de la Chișinău au criticat gestul președintelui.

  La 22 ianuarie 2018 magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Botanica, au decis să respingă cererea lui Traian Băsescu de anulare a decretului semnat de Igor Dodon, privind retragerea cetățeniei R. Moldova.

  Decizia a fost contestată la Curtea de Apel, care la 10 mai 2018 a decis respingerea recursului lui Traian Băsescu și menținerea hotărârii din 22 ianuarie 2018.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  Ministrul Justiției, după avizul CC asupra proiectul de modificare a Constituție privind sistemul judecătoresc: „Mă duc la Strasbourg pentru a discuta cu membrii Comisiei de la Veneția”

  Ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, a declarat marți, 22 septembrie, că avizul Curții Constituționale (CC) asupra proiectului de modificarea a Constituției privind sistemul judecătoresc „a blocat reforma Ju…
  Ministrul Justiției, după avizul CC asupra proiectul de modificare a Constituție privind sistemul judecătoresc: „Mă duc la Strasbourg pentru a discuta cu membrii Comisiei de la Veneția”

  Opt cadre didactice de la Liceul Teoretic „M. Eminescu” din Drochia au COVID-19. Măsura luată de autorități

  Activitatea Liceului Teoretic „Mihai Eminescu” din Chișinău a fost sistată până la 6 octombrie. Măsura a fost luată pentru prevenirea răspândirii infecției cu noul tip de coronavirus, întrucât opt cadre didacti…
  Opt cadre didactice de la Liceul Teoretic „M. Eminescu” din Drochia au COVID-19. Măsura luată de autorități

  Raportul auditului asupra managementului datoriei de stat în anul 2019 a fost examinat la Comisia de control al finanțelor publice

  Raportul auditului performanței asupra managementului datoriei de stat, garanțiilor de stat și recreditării de stat în anul 2019 a fost examinat marți, 22 septembrie, în cadrul ședinței Comisiei parlamentare de…
  Raportul auditului asupra managementului datoriei de stat în anul 2019 a fost examinat la Comisia de control al finanțelor publice

  VIDEO/ Ministrul Pavel Voicu despre petrecerea fiului premierului Ion Chicu: „Nu a fost o nuntă, dar a fost o serată”

  Ministrul de Interne spune că poliția investighează cazul presupusei nunți a fiului premierului Ion Chicu și concluziile forțelor de ordine este că la Vinăruia Poiana nu a fost o nuntă, dar o serată. Pavel Voic…
  VIDEO/ Ministrul Pavel Voicu despre petrecerea fiului premierului Ion Chicu: „Nu a fost o nuntă, dar a fost o serată”

  LIVE/ Ședința CSM: Membrii Consiliului Superior al Magistraturii au aprobat numirea a cinci noi judecători la Curtea Supremă de Justiție

  Membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) se întrunesc în ședință. Potrivit agendei, pe ordinea de zi figurează 13 de subiecte. 15:02. CSM a selectat doar doi judecători pentru a fi promovați la Curte…
  LIVE/ Ședința CSM: Membrii Consiliului Superior al Magistraturii au aprobat numirea a cinci noi judecători la Curtea Supremă de Justiție

  Raportorul PE pentru R. Moldova: Chișinăul trebuie să demonstreze că poate susține un proces electoral în care dreptul cetățenilor de a-și decide viitorul să fie respectat întru totul

  Raportorul Parlamentului European pentru R. Moldova în această legislatură, Dragoș Tudorache, susține că, în contextul alegerilor prezidențiale, Chișinăul trebuie să demonstreze că poate susține un proces elect…
  Raportorul PE pentru R. Moldova: Chișinăul trebuie să demonstreze că poate susține un proces electoral în care dreptul cetățenilor de a-și decide viitorul să fie respectat întru totul