Motivele invocate de Alexandru Tănase pentru demisia din funcția de ministru și ieșirea din serviciul public – Ziarul de Gardă
 • Motivele invocate de Alexandru Tănase pentru demisia din funcția de ministru și ieșirea din serviciul public

  Motivele invocate de Alexandru Tănase pentru demisia din funcția de ministru și ieșirea din serviciul public
  de
  11 martie 2018 | 09:41

  Alexandru Tănase, ministrul Justiției, a anunțat că-și va depune demisia din funcție, după  ce a apărut o înregistrare audio în care discuta amical cu Veacealav Platon, condamnat ulterior în dosarul fraudelor din sistemul bancar.

  Tănase a menționat că, odată cu demisia din funția de ministru al Justiției, renunță la serviciul public după 10 ani.

  Aceasta a făcut anunțul pe facebook, la o zi și jumătate după ce postul Jurnal TV a publicat o convorbire telefonică purtată de Tănase cu Veaceslav Platon. Vedeți, mai jos, mesajul integral postat de Alexandru Tănase.

  Dragi colegi și prieteni,

  Am acceptat demnitatea de Ministeru al Justiție pentru a promova reforme pe domeniul justiției fiind conștient de complexitatea și dificultatea acestora. Nu mi-am propus nici pentru o clipă să mă implic în activități politice, cu atât mai mult n-am preluat portofoliul de ministru pentru a deveni țintă electorală. Este în spiritul valorilor europene, ca orice funcție de demnitate publică, să se bazeze mai întâi de toate pe încredere publică. Atunci când această încredere este periclitată, chiar și de motive lipsite de pertinență, orice inițiativă cât de bună ar fi, nu va da rezultatul scontat. Interesul personal nu poate fi pus deasupra interesului general. În acest context, am ajuns la concluzia ca cea mai potrivită soluție în situația creată este să-mi prezint în zilele ce urmează, demisia din funcția de Ministru al Justiției, astfel încheindu-mi cariera publică.
  Pentru mine a fost o adevărată onoare, ca mai bine de un deceniu să-mi servesc poporul țării mele în funcția de parlamentar, membru al guvernului și judecător constituțional. Vreau să mulțumesc Premierului Pavel Filip pentru încrederea acordată și colegilor miniștri din Guvern cu care am avut o colaborare frumoasă, în binele oamenilor din Republici Moldova”, a scris Tănase pe o rețea de socializare.

  Publicitate

  Cu o zi înainte, Tănase a comentat înregistrarea audio, dar fàră a discuta despre demisie. Ministrul Justiției, Alexandru Tănase, recunoaștea că a avut mai multe discuții telefonice cu Veaceslav Platon, pe care-l cunoaște din perioada de când ambii erau deputați în Parlament, dar afirma că nu poate spune cu certitudine că înregistrarea audio care a apărut în spațiul public ar fi autentică. Alexandru Tănase susținea că discuția ar fi avut loc cu mai mulți ani în urmă și că nu i-ar fi dat o oarecare importanță, dar afirma că aceasta nu ar scoate în evidență nimic interesant, decât însăși faptul existenței discuției.

  Ministrul a reacționat sâmbătă, 10 martie, printr-un mesaj pe pagina sa de Facebook, după ce în seara zilei de 9 martie postul Jurnal TV a făcut publică înregistrarea audio a unei pretinse discuții dintre acesta și omul de afaceri Veaceslav Platon, condamnat anul trecut la 18 ani de închisoare în dosarul Băncii de Economii. În cele 20 minute cât durează convorbirea, cei doi discută despre furtul din sistemul bancar, despre rolul fostului guvernator al Băncii Naționale, Dorin Drăguțanu, despre interesele lui Ilan Șor sau implicarea lui Vladimir Plahotniuc. În comentariul său, Alexandru Tănase își punea întrebarea de ce aceste discuții au fost făcute publice abia acum și cui i-ar folosi o campanie de denigrare a imaginii sale.

  „Fiind într-o delegație, m-au sunat mai mulți prieteni sa-mi spună că un post de televiziune din dotarea unui partid politic a publicat o pretinsă discuție telefonică dintre subsemnatul si Veaceslav Platon. Într-adevăr îl cunosc pe V. Platon încă din perioada când eram deputați în Parlamentul Republicii Moldova și s-a întâmplat să port și discuții telefonice cu el. Cei care mă cunosc, știu bine că eu răspund la apelurile telefonice ale cunoscuților, oricine ar fi aceștia. Dl Platon este unul din ei. Nu pot fi sigur asupra autenticității acestei înregistrări deoarece discuția a avut loc cu mai mulți ani în urmă și nu i-am dat mare importanță. În realitate, conținutul discuției, în partea ce mă privește, nu scoate în evidență nimic interesant, de cât însăși faptul existenței discuției în sine.

  În situația dată, un alt aspect mi se pare mai important. Cu toții trăim într-o țară unde nimeni nu este sigur de viața sa privată, libertatea individuală si alte drepturi inerente unei societăți democratice. De altfel, acesta a fost principalul argument pentru care am renunțat la viața liniștită pe care mi-o asigura practica de avocat și am acceptat poziția de ministru al Justiției: consider că această țară are nevoie de reforme profunde, astfel încât oamenii să trăiască fără frică, ca nimănui să nu-i fie teamă ca va fi arestat pe nedrept, interceptat ilegal, lipsit de proprietăți ilegal, torturat etc. Aceasta este esența proiectelor asupra cărora lucrează actualmente Ministerul de Justiție – proiecte care afectează multe interese pe zona justiției. Pentru prima dată în ultimii ani, MJ a reușit să construiască un parteneriat cu societatea civilă și cu presa. Chiar daca acest parteneriat este unul firav, oricum este un pas înainte. Am fost surprins să constat cât de multă lume privește cu ochi răi aceste acțiuni… Prin urmare, încercând să răspund la întrebarea: cine va beneficia de o campanie de denigrare a subsemnatului, ajung la concluzia rațională că anume în această zonă urmează a fi căutată explicația, de ce aceste discuții au fost sifonate public acum.

  Chiar dacă interesul consumatorului de știri este de a trage cu coada ochiului prin “gaura cheii”, am considerat mereu că publicarea unor interceptări ilegale este la fel de imorala ca și interceptarea propriu zisă. Acesta este motivul pentru care am boicotat personal toate știrile cu interceptări, audio sau video. Instituțiile media de bună credință care diseminează interceptări telefonice ilegale, trebuie să accepte că adevăratul beneficiar al unor asemenea sifonări nu este cititorul lor, ci persoana/persoanele care interceptează ilegal și pe care mai apoi le sifonează în spațiul public. Nu vreau să utilizez termenul de “useful idiots”, dar practica arată că de cele mai dese ori, în spatele unor asemenea sifonări sunt interese în egală măsură de mârșave și meschine”, scrie ministrul Justiției pe pagina sa de Facebook.

  În discuția dintre cei doi, autenticitatea căreia nu este confirmată de Alexandru Tănase, deși acesta recunoaște că a avut convorbiri telefonice cu Veacelav Platon, sunt abordate mai multe subiecte, inclusiv cel despre jaful din sistemul bancar. În cadrul convorbirii, Alexandru Tănase îl numeșe pe Vlaceslav Platon „Slava”, iar acesta i se adresează cu „Sașa”. La începutul discuției, Veaceslav Platon se arată nemulțumit de legislația bancară din R. Moldova, pentru că ar fi prea restrictivă, dar îi mulțumește lui Alexandru Tănase pentru câteva decizii care nu l-ar viza personal, dar ar fi fost favorabile activității sale. Din conținutul convorbirii denotă că cei doi ar fi discutat în vara anului 2016, perioadă când Alexandru Tănase era judecător și președinte la Curtea Constituțională.

  Într-un moment al discuției, Veaceslav Platon susține că nu se poate vorbi despre transparența acționariatului unei instituții bancare dacă președintele țării, șeful Parlamentului, premierul, miniștrii și instituțiile statului sunt netransparente. Platon afirmă că ex-guvernatorul BNM, Dorin Drăguțan, ar fi implicat în furtul miliardului, enumerând atribuțiile pe care le are conducerea BNM și „puterea” de luare a deciziilor privind acționariatul băncilor. Drept replică, Tănase îi spune că „sincer” nu prea crede că Drăguțanu ar fi furat miliardul. Platon îi dă asigurări însă că acesta a participat, „nemijlocit” la săvârșirea infracțiunii și afirmă că politicienii ar controla instituția.

  Ulterior, Tănase îl întreabă pe Platon dacă este „imposibil de văzut unde au plecat banii”, doarece nu ar fi vorba despre o sută de lei, dar despre o sumă mult mai mare. „Șașa, nimeni nici nu-i caută”, îi răspunde Platon, care mai spune că „Vladic” ar controla totul. Întrebat dacă știe cu-i aparține Victoriabank, Alexandru Tănase afirmă că nu cunoaște, dar că, posibil, unui om de afaceri din Rusia. Platon îl contrazice și îi spune că banca i-a aparținut lui, dar a vândut-o, „pe față”, lui Ilan Șor, pe când adevăratul beneficiar este Vladimir Plahotniuc, liderul PDM. Tănase suține că europenii ar fi interesați să cumpere instituția bancară, Platon se arată sceptic, menționând că problema ar fi că el a vândut acțiunile pe banii care au fost furați de la BEM.

  „Dar faptul că Vlad este implicat în asta nemijlocit este demonstrat prin aceea că Victoriabank a acordat BEM un credit interbancar de un miliard 800 de milioane cu două săptămâni înainte de falimentarea BEM”, afirmă Veaceslav Platon. Ulterior, acesta susține că atunci când a vândut 40 de procente din acţiunile BEM, problema creditelor genera o „gaură” de 650 de milioane de lei, dar că este un talent cum s-a ajuns la 14 miliarde de lei. Potrivit acestuia, Ilan Șor ar fi cel care ar sta la baza furtului din sistemul bancar, iar „politicienii” s-ar fi implicat mai târziu.

  Veaceslav Platon a fost reținut la 25 iulie 2016 la Kiev, în aceeași zi în care autoritățile de la Chișinău l-au anunțat în căutare internațională, fiind învinuit în dosarul privind fraudarea Băncii de Economii, de unde ar fi primit credite neperformante în sumă de aproximativ 800 milioane de lei. Pe 29 august 2016 Platon a fost extrădat în R. Moldova. La 20 aprilie 2017, Platon a primit o sentință cu 18 ani de închisoarePe 12 decembrie 2017, acesta fost condamnat la încă 12 ani de detenție în cel de-al doilea dosar deschis pe numele său, pentru escrocherie.

  Publicitate

  Alexandru Tănase a renunțat la funcția de ministru al Justiției la două luni după ce a fost instalat. Tănase a depus jurământul de învestire în funcție la 10 martie 2018, succedându-l pe Vladimir Cebotari.

  Publicitate
  Publicitate
  Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția. • TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  Citiți joi în ZdG: detalii despre cele 7 milioane de lei pe an – chiria sediului ANRE, ce ajung la un om de afaceri cercetat penal, interviu cu ministrul Apărării și detalii despre activitatea instituției Avocatului Poporului

  În ediția ZdG din 10 februarie, găsiți o anchetă despre sediul pe care îl închiriază Agenția Națională pentru Reglementare Energetică, o clădire luxoasă, cu cinci etaje, aproape de centrul Chișinăului. Astfel,…
  Citiți joi în ZdG: detalii despre cele 7 milioane de lei pe an – chiria sediului ANRE, ce ajung la un om de afaceri cercetat penal, interviu cu ministrul Apărării și detalii despre activitatea instituției Avocatului Poporului

  Teste pentru eliminarea „veteranilor falși”

  După ce Guvernul a decis prelungirea, până la 31 decembrie 2022, a termenului de schimbare a legitimațiilor de veteran de război de model vechi cu cele de model nou, în R. Moldova continuă procedurile de evalua…
  Teste pentru eliminarea „veteranilor falși”

  Ziua Internațională a Studenților: Student din R. Moldova peste hotare vs student străin în R. Moldova

  Tot mai mulți tineri din R. Moldova aleg să studieze la instituții de învățământ superior de peste hotare. Motivele deciziei de a pleca sunt diverse: de la calitatea precară a studiilor la nerecunoașterea diplo…
  Ziua Internațională a Studenților: Student din R. Moldova peste hotare vs student străin în R. Moldova

  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  Ion Boțan, cititor fidel al Ziarului de Gardă a fost profesor de limbă și literatură română timp de patru decenii în școala din comuna Mingir. S-a născut în comuna Chiperceni, raionul Orhei, iar la Hâncești a v…
  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  După un sfert de secol, pe care l-a dedicat sistemului judecătoresc din R. Moldova, magistratul Ion Cotea constată cu regret că în toți acești ani „a asistat doar la distrugerea justiției”. Judecătorul afirmă c…
  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  Putin ar urma să efectueze prima vizită în afara țării de la declanșarea războiului din Ucraina. Se va întâlni cu președinții Tadjikistanului, Turkmenistanului și Indoneziei

  Președintele Rusiei, Vladimir Putin, urmează să întreprindă o vizită oficială în Tadjikistan, un fost stat sovietic din Asia Centrală, unde se va întâlni cu președintele Emomali Rahmon. Anunțul a fost făcut în…
  Putin ar urma să efectueze prima vizită în afara țării de la declanșarea războiului din Ucraina. Se va întâlni cu președinții Tadjikistanului, Turkmenistanului și Indoneziei

  Memur Maaşı Hesaplama

  - dinamobet.club - bahsegel.club - cratosbet.club -
  casinovale.club
  -
  süperbetin
  - benjabet -

  kolaybet

  -
  betgaranti
  - jojobet.pro -

  mersin eskort

  - eskort - eskort eskişehir -
  web tasarım hizmeti
  -
  istanbul avukat
  - deneme bonusu veren siteler

  Memur Maaşı Hesaplama

  - dinamobet.club - bahsegel.club - cratosbet.club -
  casinovale.club
  -
  süperbetin
  - benjabet -

  kolaybet

  -
  betgaranti
  - jojobet.pro -

  mersin eskort

  - eskort - eskort eskişehir -
  web tasarım hizmeti
  -
  istanbul avukat
  - deneme bonusu veren siteler