Ministrul de Interne și șeful IGP, despre incidentul din dosarul Petic

Ministrul de Interne, Andrei Năstase, susține că Inspectoratul General al Poliției (IGP) a acționat în conformitate cu legea în cazul incidentului de ieri, din dosarul Petic, dar și că după producerea evenimentului s-a autosesizat și a demarat procedurile corespunzătoare.

Abordar, la subiect după ședința Guvernului, Andrei Năstase a declarat că ieri, 17 iulie, Gheorghe Petic ar fi părăsit sediul instanței pentru că a ajuns „la capătul răbdării”, că acesta „este o victimă” a fostului regim și că „din punct de vedere uman” îl înțelege pe inculpat, care este liderul organizației teritoriale Ungheni a PPDA.

„Am luat act de faptul că a înțeles că orice acțiune care ar încălca legea va fi în detrimentul său”, a declarat Năstase precizând, totodată: „IGP a acționat conform legii și după producerea evenimentelor s-a autosesizat și a demarat procedurile corespunzătoare, așa cum trebuie să o facă indiferent de cine este vorba”.

La rândul său, șeful interimar al IGP, Gheorghe Balan, a explicat că poliția a fost solicitată să asigure ordinea publică abia la ora 14.00, când ședința era deja începută.

Solicitată să expună o opinie referitor la părăsirea de către Gheorghe Petic a instanței de judecată, în timpul ședinței de ieri, la Curtea de Apel Chișinău, prim-ministra Maia Sandu a declarat că „organele responsabile trebuie să cerceteze cazul”.

„E important ca să respectăm legea, chiar dacă ne confruntăm cu abuzuri foarte mari”, a declarat Maia Sandu după ședința Guvernului.

La 17 iulie, după ce magistrații de la CA Chișinău au respins cererea avocaților de a-l elibera din arest, Gheorghe Petic, ajutat de un număr mare de susținători prezenți la ședință, a ieșit din sala de judecată declarând că nu se mai întoarce la pușcărie. Petic a declarat că a plecat din fața magistraților pentru că Parlamentul a declarat la 8 iunie că R. Moldova este „stat capturat”.

După ce a fost convins de avocat să revină în sediul instanței, acesta a declarat că nu a avut intenția de a evada.

Ulterior, Curtea de Apel Chișinău a transmis o scrisoare către guvernare și misiunile diplomatice acreditate la Chișinău, prin care a calificat incidentul drept „imixtiune și presiune directă asupra completului care examinează dosarul”.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. Sasaha

    Petic inca o sa le faca multe problem, baiatul e cam dezechilibrat dupa caracter, asta se demonstreaza si prin alte dosare din trecut.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *