Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Medicul de la Internatul Psihoneurologic…

Medicul de la Internatul Psihoneurologic din Bălţi, acuzat că ar fi violat 16 paciente, rămâne încă în libertate

Stanislav Florea, fostul medic de la Internatul Pshihoneurologic din Bălți, care a fost condamnat acum doi ani în primă istanță la 13 ani, este încă în libertate. Fostul medic care ar fi violat ani la rând 16 paciente internate în Institutul Neurologic din Bălți trăiește în libertate și se prezintă doar la ședințele de judecată. 

Din 2016, dosarul lui Florea se află la Curtea de Apel Bălți, iar în această perioadă au avut loc mai multe ședințe de judecată care au fost anulate sau întrerupte din diverse motive. Următoarea ședință la CA Bălți este programată pentru 29 octombrie.

Anterior, mai multe activiste și activisti, reprezentanți ai mass-mediei au protestatși și au lansat o scrisoare deschisă pentru a urgenta examinarea cazului și a asigura calitatea actului justiției.

Amintim că, la 25 octombrie 2016, judecătorii au pronunţat o primă sentinţă în dosarul violurilor de la Internatul Psihoneurologic din Bălţi. Astfel, inculpatul Stanislav Florea, medic de profesie, a fost condamnat la 13 ani de închisoare cu executare în penitenciar de tip închis, iar victimelor nu le-a fost acordat niciun leu sub formă de despăgubiri pentru suferinţa fizică şi morală. Sentinţa era cu drept de atac la instanţa ierarhic superioară, lucru pe care fostul medic l-a și făcut. Magistrații au hotărât că Stanislav Florea va fi arestat abia după ce va fi emisă decizia definitivă.

Acest caz a apărut în atenția publică în februarie 2013, când o beneficiară a internatului și-a sunat rudele, anunțându-le că a fost violată. Atunci, la faţa locului, s-a deplasat grupul operativ al Comisariatului de poliție și procurori din Bălți, recepționând plângerea victimei, care a anunțat că ar fi fost violată de medicul care o tratează. Fiind supusă unei expertize psihiatrice, femeia a fost calificată ca fiind responsabilă, fapt care a servit drept temei pentru inițierea unei cauze penale în baza art. 171 Cod Penal al R. Moldova „Viol”. Ulterior, în timpul investigațiilor, au fost identificate și alte victime, în total, 16. Stanislav Florea pledează în continuare nevinovat.