Principală  —  IMPORTANTE   —   Magistrata CSJ, acuzată de PPDA…

Magistrata CSJ, acuzată de PPDA că ar fi încălcat legea când a examinat cererea de recuzare în dosarul alegerilor, a plecat din sistem

Foto: magistrat.md

Parlamentul a accepat la 12 iulie demisia Iulianei Oprea din funcția de magistrat la Curtea Supremă de Justiție (CSJ). Se întâmplă la o zi după ce liderul PPDA, Andrei Năstase a adresat la CSJ o cerere de revizuire în dosarul alegerilor locale noi, pe motiv că Iuliana Oprea, deși a atins plafonul de vârstă de 65 de ani încă în aprilie curent, a participat la examinarea cererii de recuzare a completului de la CSJ care a menținut invalidarea mandatului său de primar.

Mandatul de judecător la Curtea Supremă de Justiție al Iulianei Oprea a expirat la 18 aprilie curent. Cu o zi mai devreme, 17 aprilie 2018, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a acceptat cererea sa de demisie, în legătură cu atingerea plafonului de vârstă de 65 de ani, însă a hotărât prelungirea mandatului acesteia până la numirea în funcție a unui nou judecător de către Parlamentul R. Moldova.

Respectiv, la 25 iunie curent, Iuliana Oprea, alături de Tatiana Vieru și Maria Ghervas, a făcut parte din completul de judecată care a respins cererea lui Andrei Năstase privind recuzarea magistraților CSJ pe masa cărora a ajuns dosarul alegerilor locale noi. Pe fundalul protestelor din fața CSJ, la 25 iunie, completul din care a făcut parte și Iuliana Oprea a respins cererea de recuzare a lui Ion Druță, Luiza Gafton și Victor Burduh, cei care câteva ore mai târziu au menținut decizia privind invalidarea rezultatelor scrutinului câștigat de liderul PPDA.

Chiar dacă până la acea dată Parlamentul nu a numit în funcție la CSJ un alt judecător în locul Iulianei Oprea, la 26 iunie, președintele CSM, Victor Micu, a remis Parlamentului hotărârea din 17 aprilie privind demisia Iulianei Oprea.

Subiectul a fost inclus pe ordinea de zi a ședinței din 12 iulie a Parlamentului, iar președinta Comisiei juridice, numiri și imunități, Raisa Apolschii, a prezentat raportul privind aprobarea demisiei acesteia din sistem.

Deputata liberal-democrată Maria Ciobanu a întrebat-o pe șefa Comisiei juridice, numiri și imunități a Parlamentului, Raisa Apolschii, cum este posibil să fie acceptată demisia judecătoarei care a încălcat legislația, deoarece a continuat să activeze ăn funcția de magistrat aproape trei luni după ce a atins plafonul de vârstă, de 65 de ani.

Raisa Apolschii a replicat că legea permite judecătorilor să activeze după atingerea plafonului de vârstă, pentru a finaliza examinarea dosarelor care se află în gestiune.

Ciobanu a punctat însă că magistrata a examinat cererea de recuzare depusă de PPDA în dosarul alegerilor locale noi, ceea ce ar fi categoric interzis de lege. Totodată, Ciobanu a declarat că R. Moldova a pierdut mai multe cauze la CtEDO pentru încălcări similare.

„Ea nu și-a terminat dosarele care i-au fost încredințate, ea s-a expus pe marginea recuzării, ceea ce este categoric interzis, iar dvs cunoașteți acest lucru. Iată ce se întâmplă, și în cazul acestei maistrate, și a altora: este clar ca bună ziua că instanțele noastre de judecată sunt subordonate coordonatorului”, a replicat Maria Ciobanu.

La rândus său, deputata democrată a declarat că în Comisia juridică este examinată cererea de demisie în baza hotărârii adoptate de CSM, iar problemele referitor la activitatea magistratei țin de competența organelor de drept.

„În ceea ce privește activitatea și atitudinea unui sau altui judecător față de obligațiile care-i revin,  sunt organele de drept și noi nu avem dreptul, până la urmă, să ne dăm ca părerea. Cel puțin eu, ca jurist, nu pot să-mi permit acest lucru”, a declarat Raisa Apolschii.

Deputații au aprobat demisia judecătoarei.

La 11 iulie, liderul PPDA, Andrei Năstase, a depus o cerere de revizuire la Curtea Supremă de Justiție (CSJ) în dosarul alegerilor locale noi, pe motiv că Iuliana oprea nu era în drept să examineze la 25 iunie cererea de recuzare în dosarul alegerilor locale noi.

Iuliana Oprea activează în sistem de 36 de ani, fiind numită în funcție la 20 iunie 1982.

Foto: magistrat.md