Principală  —  IMPORTANTE   —   LIVE/ Membrii CSM, în ședință.…

LIVE Membrii CSM, în ședință. Demararea procedurii de numire a unui judecător la CC este pe agendă

Foto-simbol

Membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) s-au întrunit în ședință, pe ordinea de zi a ședinței fiind 21 de subiecte. Printre subiecte se regăsește și cel cu privire la demararea procedurii de numire în funcție a unui judecător la Curtea Constituţională (CC) care ar urma să ocupe locul rămas vacant după decesul judecătorului constituțional Eduard Ababei.

11:40 CSM a amânat demararea procedurii de numire în funcție a unui judecător la Curtea Constituţională (CC). Se întâmplă deoarece legislația nu prevede un mecanism standard de desemnare a unui judecător în componența Înaltei Curți, iar CSM nu are un regulament pentru anunțarea unui concurs în acest sens.

11:00 CSM a luat o pauză de 20 de minute.

11:00 CSM a decis organizarea repetată a concursului pentru desemnarea unui judecător în calitate de membru al Consiliului Institutului Național al Justiției.

10:50 Este examinat subiectul cu privire la desfășurarea concursului pentru desemnarea unui judecător în calitate de membru al Consiliului Institutului Național al Justiției.

La concurs s-au înscris judecătorul de la Judecătoria Bălți Ghenadie Eremciuc și magistratul Judecătoriei Chișinău Victor Sandu.

Judecătorul de la Judecătoria Chișinău Victor Sandu a depus cerere de retragere din concurs, recomandând ca mai mulți candidați să depună cerere de participare la concurs. Magistratul spune că a luat decizia de retragere, după ce a văzut că la concurs a depus dosare doar el și judecătorul Judecătoriei Bălți Ghenadie Eremciuc.

10:10 CSM a respins contestația împotriva Hotărârii Plenului Colegiului disciplinar nr. 2/1 din 24 ianuarie 2020, emise în privința judecătorului Svetlana Uzun de la Judecătoria Cahul.

09:59 Subiectul a fost amânat pentru o altă ședință.

09:58 Este dezbătut subiectul cu privire la contestarea Hotărârii Plenului Colegiului disciplinar nr. 30/7 din 16 octombrie 2020, emise în privința judecătorului Gheorghe Mîțu de la Judecătoria Chișinău, sediul central.

09:57 Cu 6 voturi „pro” și 3 voturi „contra” contestația judecătorului Eugen Popovici a fost respinsă. Pe acest subiect există opinie separată semnată de 4 membri CSM.

09:16 CSM examinează subiectul cu privire la contestarea Hotărârii Plenului Colegiului disciplinar nr. 23/6 din 18 septembrie 2020, emise în privința judecătorului Eugen Popovici de la Judecătoria Orhei.

09:14. CSM a aprobat cu 9 voturi „pro” demisia judecătoarei Aurelia Toderaș de la Curtea de Apel Bălți. Aceasta a depus cerere de demisie la 26 februarie.

În ședința de astăzi, CSM va examina proiectul cu privire la desfășurarea concursului pentru numirea unui membru în componența Colegiului de evaluare a performanțelor judecătorilor, din rândul judecătorilor, dar și cel cu privire la desfășurarea concursului pentru desemnarea unui judecător în calitate de membru al Consiliului Institutului Național al Justiției.

Vor fi dezbătute și subiectele cu privire la acordarea concediului parțial plătit pentru îngrijirea copilului pentru judecătoarea Olga Fiodorov de la Judecătoria Anenii Noi și judecătoarea Cristina Panfil de la Judecătoria Chișinău.