Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   LIVE/ Dodon: procurorul general trebuie…

LIVE Dodon: procurorul general trebuie să deschidă dosare penale pe cei care au încălcat legea

Șeful statului îl prezintă pe Dumitru Robu în calitate de nou procuror general interimar.

După ce, ieri, Parlamentul a votat pentru desemnarea lui Dumitru Robu în funcția de procuror general interimar, astăzi, în mod operativ, CSP a avizat pozitiv candidatura acestuia, Igor Dodon a semnat Decretul de numire în funcție, iar la ora 12.00, acesta a fost prezentat de șeful statului angajaților Procuraturii Generale.

Igor Dodon l-a prezentat pe Dumitru Robu drept „om din sistem”, care „are experiență” și este „profesionist și integru”.

„Evident, are o sarcină foarte dificilă, pentru că până la reformare, până la anunțarea concursului pentru noul procuror general societatea așteaptă și noi așteptăm, unele acțiuni mai concrete și poate mai dure, mai hotărâte, și referitor la furtul miliardului, despre care s-a vorbit foarte mult. Și eu nu știu unde este mai multă informație decât în această clădire. Banca Națională spune că nu are nimic, că v-a dat tot vouă. Cei care erau aici spuneau că nu cunosc, știe doar procurorul general. Alergam de la unul la altul. Gata. S-a terminat acest lucru. Procurorul general interimar trebuie să răspundă: este, nu este”, a declarat Dodon în fața angajaților PG. Acesta a declarat că nu știe care este procedura, dar le-a dat de înțeles procurorilor că ar putea să vină și astăzi în Parlament, pentru că deputații se convoacă în ședință. Declarațiile sunt făcute în contextul unor afirmații făcute anterior de Dodon, precum că ar urma să fie ridicată imunitatea mai multor deputați. Detalii AICI.

Totodată, șeful statului s-a referit la faptul că procurorii ar urma să investigheze evenimentele din iunie 2019, privind uzurarea puterii în stat, dar și schemele de corupție și contrabandă care sunt făcute publice de deputați.

„Aveți curajul să mergeți înainte. Susținere aveți din partea președintelui, din partea Guvernului, din partea Parlamentului, dacă o să fiți hotărâți și o să respectați legea. N-o să primiți indicații de la nimeni! Voi nu trebuie să ascultați niciun fel de indicații! Legea, Constituția este ceea ce trebuie să respectați, mai mult – nimic”, a declarat Dodon, care le-a spus procurorilor că în cazul în care vreun politician va veni să le dea indicații să acționeze conform legii.

Igor Dodon a declarat că pe parcursul lunii august Parlamentul ar urma să facă modificări la Legea cu privire la Procuratură, inclusiv în pirvința criteriilor pe care trebuie să le întrunească procurorul general, iar după, ar urma să fie anunțat concurs pentru șefia PG.

Întrebat cum rămâne cu „depolitizarea” instituțiilor de stat, Igor Dodon a replicat că Dumitru Robu este un om din sistem și nu unul politic.

Igor Dodon i-a mulțumit lui Dumitru Robu că „a acceptat” să-și asume funcția și i-a spus că „dacă va face față”, va avea suportul său.

„Mulțumesc pentru încrederea și misiunea pe care mi-ați acordat-o”, s-a adresat Dumitru Robu către șeful statului, precizând ulterior: „societatea așteaptă foarte mult de la noi”. Acesta și-a exprimat convingerea că într-un timp restrâns va demonstra că Procuratura „își are locul într-un stat de drept”.

Întrebat despre primii pași, pe care îi va întreprinde în noua funcție, Dumitru Robu a declarat că este prematur să răspundă. Același răspuns l-a avut Robu și la întrebarea despre dosarele de rezonanță, inclusiv în privința lui Ilan Șor.

„Nu am participat la concurs. Am acceptat susținerea și am dat acordul de a face față perioadei dificile și a răspunde la toate întrebările la care societatea așteaptă răspuns”, a declarat noul procuror general interimar.