Principală  —  IMPORTANTE   —   Inspectorul din cadrul Poliției de…

Inspectorul din cadrul Poliției de Frontieră vizat în dosarul fostei Direcții nr. 5 a MAI, eliberat din Penitenciarul nr. 13. Procurorul de caz: „Viața lui a fost pusă în pericol”

Ion Cojocaru, inspectorul din cadrul Poliției de Frontieră, care este cercetat în dosarul ce vizează activitatea angajaților fostei Direcții nr. 5 a MAI a fost eliberat din penitenciarul nr. 13, prin ordonanța procurorului. Informația a fost confirmată pentru Ziarul de Gardă de către Dumitru Raileanu, procurorul de caz din cadrul Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS).

Solicitat de Ziarul de Gardă, procurorul de caz ne-a comunicat că a dispus, prin ordonanță, eliberarea lui Ion Cojocaru din penitenciarul nr. 13, „întrucât viața acestuia a fost pusă în pericol”. În context, acuzatorul a menționat că după ce a fost emisă ordonanța de eliberare, respectiv, după eliberare, în privința fostului șef al secției nr. 1 „K” a Direcției nr. 5, actual inspector al Poliției de Frontieră Ion Cojocaru, a fost aplicată măsura preventivă – obligarea de nepărăsire a țării.

„El a fost eliberat săptămâna trecută, la finele săptămânii, pentru că existau riscuri asupra vieții lui. Poziția lui față de ceilalți învinuiți este diferită, având în vedere rolul lui și faptul că a contribuit la stabilirea anumitor circumstanțe, am hotărât să îl eliberam. Asta nu ne împiedică să examinăm dosarul în privința lui cu acuzațiile și învinuirile care i se aduc el fiind în stare de libertate. Evaluând proporționalitatea aflării lui în penitenciar, au apărut niște circumstanțe care ne-au făcut să acționăm astfel. Au fost acțiuni de intimidare în privința lui și a concubinei care la fel este învinuită. În privința lui a fost aplicată o măsură preventinvă interdicția de a părăsi teritoriul R. Moldova. Asta nu înseamnă că și ceilalți trebuie sau vor fi eliberați”.

La 3 august, Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana a dispus prelungirea arestului preventiv pentru încă 30 de zile atât pentru președintele Asociației FEA, Dorin Damir, cât și pentru șeful Inspectoratului de Poliție al municipiului Bălți, fost șef al Direcției Operațiuni Speciale nr. 5 Valeriu Cojocaru, dar și fostul șef al secției nr. 1 „K” a Direcției nr. 5, actual inspector al Poliției de Frontieră Ion Cojocaru.

Citiți și: Ion Cojocaru, Inspector din cadrul Poliției de Frontieră, plasat în arest pentru 30 de zile în dosarul care vizează activitatea angajaților fostei Direcții nr. 5 a INI

Duminică, 1 august, fostul ministru al Apărării Alexandru Pînzari, reținut pe 31 iulie, în dosarul fostei Direcții nr. 5 a MAI, a primit 30 de zile de arest. Alexandru Pînzari este bănuit că ar fi comis anumite fapte infracționale în perioada în care era șef al Inspectoratului General al Poliției (IGP).

Pe 7 iulie, Dorin Damir, fostul șef al Direcției Operațiuni Speciale nr. 5 și actual șef al IP Balți Valeriu Cojocaru, dar și fostul șef al secției nr.1 „K” a Direcției nr. 5, actual inspector din cadrul Poliției de Frontieră Ion Cojocaru, au fost plasați în arest pentru 30 de zile, în dosarul ce vizează activitatea angajaților fostei Direcții nr. 5 a MAI.

La 5 iulie, ofițerii Serviciului de Informații și Securitate (SIS) și ofițerii de la ​PCCOCS au efectuat percheziții la mai multe locații din capitală. Potrivit reprezentanților PCCOCS, acțiunile procesuale vizează activitatea angajaților fostei Direcții nr. 5 din cadrul INI al IGP al MAI, acțiunile cărora sunt cercetate prin prisma a cinci componențe de infracțiuni: „abuz de serviciu”, „delapidarea averii statului”, „trecerea ilegală a frontierei de stat”, „divulgarea secretului de stat” și „fals în acte publice”.

Ziarul de Gardă a intrat în posesia unor documente, dar și a unei ordonanțe din dosar și vă prezintă detalii despre cum a ajuns Dorin Damir să fie angajat în cadrul fostei Direcții nr. 5 a INI, să dețină gradul special de „comisar”, pseodonimul „HOLRIO” și un pașaport cu o altă identitate pentru a efectua „investigații sub acoperire”.