Principală  —  IMPORTANTE   —   Încă doi inspectori din cadrul…

Încă doi inspectori din cadrul Agenției pentru Protecția Consumatorului și Supravegherea Pieței, trimiși pe banca acuzaților pentru acte de corupție

Agenția pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței

Ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA) și procurorii anticorupție anunță despre terminarea urmăririi penale în dosarul ce vizează doi inspectori ai Agenției pentru Protecția Consumatorului și Supravegherea Pieței (APCSP), reținuți în decembrie 2021 pentru acte de corupere. Aceștia sunt învinuiți de corupere pasivă, manifestată prin pretinderea, acceptarea și primirea bunurilor, ce nu li se cuvin, pentru a nu-și îndeplini atribuțiile funcționale. 

Conform CNA, în cadrul urmăririi penale s-a constatat că angajații APCSP ar fi efectuat periodic controale la comercianții din piețele din capitală și din țară, iar pentru a nu indica în actele de constatare presupusele nereguli stabilite în activitatea de întreprinzător, aceștia ar fi pretins și primit de la agenți economici bani sub formă de taxe de protecție care variau între 5000 și 10 000 de lei. Astfel, au fost documentate cel puțin 3 episoade, în care cei doi inspectori au comis infracțiunea de corupere pasivă. 

La 10 aprilie 2021, activând în calitate de inspectori ai Direcției control produse industriale şi servicii din cadrul Agenției pentru Protecția Consumatorului şi Supravegherea Pieței, învinuiții au pretins şi au primit de la un comerciant 10 000 de lei, pentru a nu indica în actul de control neregulile depistate și pentru a nu-i confisca marfa, comercializată fără acte permisive. Pentru aceleași servicii, în iulie 2021 și noiembrie 2021, aceștia au pretins 6 000 de lei și alte 5 000 de lei de la alți doi comercianți pentru aceleași servicii.

Pe 3 decembrie 2021, procurorii anticorupție și ofițerii CNA au reținut patru funcționari, în cadrul unei cauze penale care vizează fapte de corupție, comise la Agenția pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței. La finele lunii ianuarie 2022, dosarul în privința a doi din cei patru inspectori reținuți a fost trimis în judecată. Detalii aici