Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Fostul șef interimar al PA…

Fostul șef interimar al PA Adrian Bordianu este noul membru al Colegiului de evaluare a performanțelor procurorilor

Fostul șef interimar al Procuraturii Anticorupție (PA) Adrian Bordianu este noul membru al Colegiului de evaluare a performanțelor procurorilor. O hotărâre în acest sens a fost adoptată joi, 11 noiembrie, de către Consiliul Superior al Procurorilor (CSP).

„Se propune candidatura lui Adrian Bordianu pentru funcția de membru al Colegiului de evaluare a performanțelor procurorilor. Dânsul cât a fost în Consiliu promova idei constructive în procedurile de evaluare și selecție a judecătorilor”, a declarat membrul CSP, Constantin Șușu.

Potrivit declarației de avere și interese personale, depusă pe site-ul Autorității Naționale de Integritate (ANI), în 2020 Adrian Bordianu a obținut un salariu de 342 984 de lei, activând în calitate de membru al Consiliul Superior al Procurorilor (CSP). Mai exact, acesta a ridicat un salariu lunar de 28 582 de lei. Bordianu spune că a primit și o indemnizație pentru incapacitate temporară de lucru de 25 856 de lei, dar și 98 400 pentru compensarea cheltuielilor de detașare la Institutul Național al Justiției.

Potrivit documentului, în 2020, membrii familiei Bordianu au ridicat și un salariu de 116 704 de la Agenția Servicii Publice (ASP), dar și 1 989 de lire sterline de la Tayto Group Ltd, Corby NN17, Anglia.

Bordian nu a trecut în declarația sa de avere niciun bun imobil și susține că din 2019 locuiește cu chirie într-un apartament de 72 de metri pătrați.

Tot în declarație, Bordianu mai declară că împreună cu familia deține trei automobile – un Opel Zafira din 2005 și procurat în 2012 cu 30 de mii de lei, un Mitsubishi Colt fabricat în 2008 și procurat în 2017, valoarea indicată fiind de 35 de mii de lei și o Toyota Avensis fabricată în 2013 și procurată în 2019, valoarea indicată a automobilului fiind de 8 655 euro.

La începutul lunii octombrie curent, mandatele conducerii interimare a Procuraturii Anticorupție (PA) și adjuncților interimari ai Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) au încetat. Procurorul general interimar, Dumitru Robu, a semnat, pe 7 octombrie, ordinele în acest sens. Detalii aici.

În iulie 2016, Adrian Bordianu a fost numit în funcția de procuror al raionului Criuleni pentru un mandat de 5 ani, ulterior preluând și șefia acestei procuraturi.

În noiembrie 2017, Bordianu a fost ales de către Adunarea Generală a Procurorilor (AGP), alături de alți patru candidați, membru al Consiliului Superior al Procurorilor (CSP), pentru un mandat de 4 ani.