Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Firma fondată de sora unui…

Firma fondată de sora unui șef de direcție de la CNA și administrată de finul acestuia a livrat ceapă stricată grădinițelor din capitală

Firma „Tuleibici” SRL, fondată de sora șefului de direcție de la Centrul Național Anticorupție (CNA),  Igor Carlașuc și administrată de finul acestuia, a livrat ceapă stricată și crescută grădinițelor din sectoarele Centru și Buiucani ale capitalei. Informația se conține într-un Raport al Direcției Generale Educație Tineret și Sport Chișinău, potrivit realitatea.md, care mai precizează că alături de firma șefului de la CNA, alți doi agenți economici au furnizat în ultimele două săptămâni fructe și legume stricate instituțiilor preșcolare din Chișinău.

În plin scandal al licitaţiilor trucate în Educaţie, când 16 persoane au fost reţinute fiind bănuite într-un dosar de aranjare a licitaţiilor privind achiziţionarea produselor alimentare pentru şcoli şi grădiniţe, pe piaţă apare o companie nouă, „Tuleibici” SRL. Firma, fondată încă în 2004 de Irina Radu, sora şefului Direcţiei Generale Asigurare Operativă (DGAO) a CNA, Igor Carlașuc  şi administrată până în 2008 de Margareta Carlaşuc, soţia acestuia, începe a câştiga contracte cu statul abia în ianuarie 2017. În ultimii nouă ani, administrator al firmei este un angajat al Băncii Naţionale din Moldova (BNM), Alexandru Crasovschi, finul lui Igor şi Margareta Carlaşuc.

La începutul lunii mai, ZdG a scris că firma controlată de familia lui Igor Carlașuc a câştigat licitaţii de peste 1,2 milioane de lei de la începutul acestui an, aprovizionând mai multe grădiniţe din Chişinău cu produse alimentare.

Margareta Carlașuc

La 4 mai, curent, în ziua în care ZdG publica o anchetă despre firma ascunsă a şefului de Direcţie de la CNA, instituţia anunţa că l-a suspendat din funcţie pe Igor Carlaşuc şi că Direcţia Securitate Internă (DSI) a iniţiat o anchetă de serviciu pe numele său. „Pentru examinarea imparţială” a cazului, susţine CNA, a fost sesizată PA, la adresa căreia au fost remise materialele anchetei. În mai puţin de o lună, însă, Carlaşuc a revenit la conducerea DGAO. Se întâmplă după ce, la 31 mai, şeful adjunct al PA, Adrian Popenco, a refuzat începerea urmăririi penale, invocând că aceste acţiuni ale funcţionarului nu întrunesc elemente ale infracţiunii.

După ce au fost audiate circa 40 de persoane, inclusiv funcţionari publici, iar şeful a fost supus testului cu poligraful, Procuratura Anticorupţie (PA) a ajuns la concluzia că Igor Carlaşuc, şeful Direcţiei Generale Asigurare Operativă (DGAO), nu ar fi controlat din umbră firma „Tuleibici” SRL. Deşi a refuzat să deschidă un dosar penal, PA a confirmat că SRL-ul este fondat de sora lui Carlaşuc şi a fost administrat de soţia acestuia, că are sediul în casa familiei sale şi că Direcţia în care activează funcţionarul a fost implicată în dosarele penale ce vizează agenţii economici din dosarul licitaţiilor trucate în Educaţie. Totodată, în ordonanţa prin care se refuză începerea urmăririi penale nu se face vreo referire la faptul că Alexandru Crasovschi, administratorul „Tuleibici” SRL, este finul lui Carlaşuc, dar şi la faptul că şeful de la CNA a folosit telefonul de serviciu pentru a recruta angajaţi la această companie, despre care susţine că nu ar controla-o.

Citiți și

(DOC) Firma ascunsă a familiei unui șef de la CNA a „descins” în licitațiile de la grădinițe

Şeful de direcţie de la CNA cu firmă „ascunsă” a revenit la serviciu