Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Filmul unei capturi record de…

Filmul unei capturi record de heroină în R. Moldova: ascunse în cărămizi, drogurile au pornit din Iran și urmau să ajungă în UE

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) anunța sâmbătă, 19 iunie, că a depistat o captură de peste 200 de kg de heroină pe teritoriul R. Moldova, menționând că acest lucru s-a întâmplat ca urmare a unei operațiuni transfrontaliere.

Întreaga acțiune – manevrată de un cetățean turc,  „una persona” –  așa cum îl numesc procurorii

După patru zile de la capturare, timp în care autoritățile nu au prezentat nicio informație, conducerea PCCOCS a oferit detalii miercuri, 23 iunie. Cinci persoane, doi cetățeni turci și trei cetățeni ai R. Moldova, au fost reținute. Ion Carucuian, șeful PCCOCS, susține că acțiunea de capturare a drogurile a avut loc după o colaborare, de mai multe luni, cu autoritățile ucrainene. Procurorii afirmă că liderul grupării ar fi un cetățean turc care acționa de unul singur, apelând la alte persoane doar pentru o perioadă scurtă de timp, iar ulterior rupea definitiv legătură cu acestea.

Iran – Rusia – Ucraina – R. Moldova – traseul drogurile care urmau să ajungă în UE

Procurorii spun că principalul figurant în schema de contrabandă cu droguri „a adoptat codul tăcerii”, fiind discret, acționând singur și vorbind doar în turcă. Procurorii afirmă că el a acționat „ascunzându-se” în spatele unei afaceri aparent legale. În vara anului 2020, cetățeanul de origine turcă a cumpărat un SRL în R. Moldova, iar în câteva luni, potrivit procurorilor, în urma unor importuri legale de materiale de construcție și blocuri sanitare, firma a înregistrat venituri economice considerabile. După ce a pus pe roate afacerea de import a materialelor de construcție, cetățeanul turc a început să introducă și droguri în R. Moldova, ascunzandu-le în marfa pe care o aducea în țară.

În cadrul investigațiilor, autoritățile au aflat că heroină era importată din Iran, iar de acolo era transportată pe cale maritimă în Federația Rusă. Apoi aceasta ajungea în Ucraina și R. Moldova, destinația finală urmând să fie UE.

Conducerea PCCOCS menționează că urmărea acțiunile principalului suspect și urma să intercepteze heroina atunci când aceasta urma să fie scoasă din R. Moldova, însă planurile lor au fost date peste cap după au văzut că cetățeanul turc, din motive necunoscute, ajutat de un alt cetățean turc, și-a schimbat itinerarul și a pornit cu marfa spre regiunea transnistreană. „Având informații veridice unde se aflau drogurile, eram cu ochii pe ele. Am văzut ca marfa era extrasă din local și era propulsată spre stânga Nistrului. Astfel, am fost nevoiți să descindem”, a menționat Caracuian.

Rolul celor trei cetățeni ai R. Moldova în schema de contrabandă

Reținerile celor cinci persoane, doi turci și trei moldoveni, au avut loc după ce autoritățile au descins la depozitul din Capitală, acolo unde au găsit pachețelele cu heroină ascunse în cărămizi, înainte ca acestea să fie încărcate într-un vehicul și transportate spre stânga Nistrului. „El era foarte discret, făcea totul independent și singur, doar în faza finală a apelat la acești trei moldoveni, care s-au oferit, nu doar cu sfaturi, dar și cu imobile, să fie aranjate lucrurile la ei acolo în depozit, în debara. Al treilea figurant, cetățean moldovean, a fost cel care a închiriat mijlocul de transport și s-a oferit să-l însoțească pe cel de-al doilea cetățean turc, care abia venise în R. Moldova și care urmau să transporte drogurile în regiunea transnistreană”, a adăugat șeful PCCOCS.

Figuranții, arestați pentru 30 de zile, iar heroina – transmisă spre expertiză

Cei cinci suspecți au fost reținuți și arestați pentru 30 zile, iar potrivit procurorilor aceștia „sunt uimiți de cele întâmplate și nu-și recunosc vina”. Între timp, experții de la laboratorul de expertiză al MAI au făcut primele teste, confirmând preliminar că a fost capturată heroină. Deocamdată nu a fost stabilită cantitatea exactă de heroină, autoritățile menționând că este vorba de aproximativ 230 de kg. Drogurile vor rămâne în custodia autorităților.

13 ani de la o altă captură de heroină

Acum 13 ani, Poliția anunța despre un caz similar, răsunător – o captură record de heroină. În martie 2008, agenții de poliție anunțau că au reţinut, în plină stradă, o maşină încărcată cu saci de fasole, fără acte de provenienţă. După verificări, aceştia au constatat că, în interior, erau deghizate brichete de heroină în cantitate de 199,55 kg. Deși au fost condamnări și achitări succesive, nici până astăzi autoritățile nu au făcut lumină în acel dosar, iar heroina capturată nu a fost niciodată demonstrată în public, după ce a fost ridicată de oamenii legii.