Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Ex-ministru al Justiției: „E foarte…

Ex-ministru al Justiției: „E foarte puțin probabil că un procuror general va fi numit dintre cei patru”

Imagine-simbol

Fostul ministru al Justiției Alexandru Tănase susține că procurorul general interimar, Dumitru Robu, ar putea să rămână încă mult timp în funcție.

Tănase a declarat, în cadrul ediției din 30 octombrie a emisiunii „Punctul pe AZi” de la TVR Moldova, că „e foarte puțin probabil că un procuror general va fi numit dintre aceștia patru candidați.

„Ce se întâmplă dacă CSP va refuza să selecteze un procuror?”, a întrebat ex-președintele Curții Constituționale, adăugând că acest lucru s-ar putea întâmpla de câteva ori.

El a amintit și despre faptul că președintele Curții Constituționale a solicitat opinia Comisiei de la Veneția privind modificările făcute la Legea cu privire la Procuratură și trebuia așteptată o reacție.

În același timp, ministra Justiției, Olesea Stamate, a afirmat că este mulțumită de învingători și felul în care s-a desfășurat concursul.

„Comisia a ales cei mai buni candidați. Nu îi poți mulțumi pe toți”, a comentat ea cu referire la reacțiile din spațiul public.

Oleg Crîșmaru, Vladislav Gribincea, Veaceslav Soltan și Alexandr Stoianoglo sunt cei patru candidați propuși de comisia Ministerului Justiției Consiliului Superior al Procurorilor (CSP), care va selecta un procuror general și îl va înainta președintelui Republicii Moldova, care decide dacă acceptă sau nu.

În cazul în care președintele Republicii Moldova va respinge candidatura selectată, CSP va restitui comisiei de concurs lista candidaților prezentată. În urma înlăturării încălcărilor constatate, comisia poate prezenta CSP aceeași listă sau o altă listă de candidați din rândul persoanelor care au depus dosarele pentru concurs sau poate decide reluarea preselecției candidaților.