Principală  —  IMPORTANTE   —   Evaluarea grupului doi de candidați…

Evaluarea grupului doi de candidați non-judecători la funcții în CSM, finalizată. Urmează deciziile Comisiei Pre-Vetting privind rezultatul evaluării

Sursa foto: Comisia Pre-Vetting/ Facebook

Comisia Pre-Vetting anunță luni, 24 iulie, că a încheiat audierea celui de-al doilea grup de candidați non-judecători înaintați de Parlament la funcția de membru al Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). Opt candidați cu experiență profesională în domeniul dreptului sau în alt domeniu relevant, din cei nouă înscriși în concurs, au acceptat să participe la interviul public și au răspuns la întrebările membrilor Comisiei pentru a clarifica unele aspecte relevante procesului de evaluare.

Prin urmare, în perioada 14-21 iulie, Comisia i-a audiat pe candidații Aliona Corcenco, Veaceslav Guțan, Vitalie Sîli, Lucia Popescu, Ana Tipa, Iulian Muntean, Leonid Chirtoacă și Nicolae Agachi, în timp ce candidatul Vanu Jereghi s-a retras din concurs în procesul evaluării. În cadrul audierilor în ședință publică, membrii Comisiei au acordat candidaților mai multe runde de întrebări, pentru a clarifica neclaritățile rămase în urma comunicării scrise cu aceștia.

„Printre subiectele relevante evaluării, abordate de membrii Comisiei la audieri, au fost preponderent aspecte de integritate financiară, precum stilul de viață al candidaților, nerespectarea regimului juridic al declarării averii și a intereselor personale, sursa economiilor în numerar deținute de candidați sau membrii familiilor acestora, subevaluarea prețurilor de vânzare-cumpărare, dar și neplata impozitului pentru creșterea de capital la vânzarea bunurilor. 

Verificările sub aspectul integrității financiare și etice au vizat o perioadă de 15 ani și s-au referit inclusiv la persoanele apropiate candidaților. Înregistrările video de la audieri au fost publicate pe pagina web a Comisiei Pre-Vetting www.vetting.md și canalul de YouTube https://www.youtube.com/@comisia.prevetting, în conformitate cu prevederile Legii nr. 26/2022 și Regulamentul de Evaluare al Comisiei.

În perioada următoare Comisia Pre-Vetting va lucra la elaborarea deciziilor privind rezultatul evaluării celor opt candidați non-judecători”, se spune într-un comunicat al Comisiei Pre-Vetting.

Urmare a deciziei Comisiei juridice, numiri și imunități, din 5 mai 2023, Parlamentul a transmis Comisiei Pre-Vetting lista cu nouă candidați non-judecători la funcția de membru în CSM. Printre aceștia sunt juriști liber profesioniști, avocați și reprezentanți ai societății civile și mediului academic. Similar grupului de candidați judecători, non-judecătorii au fost evaluați de Comisia Pre-Vetting pentru a putea deveni eligibili pentru funcția de membru în CSM.

Comisia Pre-Vetting a anunțat miercuri, 12 iulie, încheierea evaluării grupului de candidați la funcția de membru în Consiliul Superior al Procurorilor (CSP). Astfel, șapte procurori care au trecut evaluarea vor lupta la Adunarea Generală a Procurorilor pentru cele cinci locuri rezervate reprezentanților procuraturii. Trei candidați vor lupta pentru funcția de membru din rândul procurorilor Procuraturii Generale (PG), iar ceilalți patru candidați – pentru patru locuri din partea procuraturilor teritoriale și a  celor specializate.

Ziarul de Gardă a analizat deciziile Comisiei Pre-Vetting, emise în privința celor opt candidați la funcția de membru în CSP care au trecut evaluarea și vă prezintă cele mai relevante informații.