Principală  —  IMPORTANTE   —   Dosarul privind achiziționarea blanchetelor pentru…

Dosarul privind achiziționarea blanchetelor pentru pașapoarte. Procuratura Anticorupție: „Au fost aplicate sechestre pe 49 de bunuri imobile ale învinuiților în această cauză”

Procuratura Anticorupție (PA) a oferit detalii marți, 21 iunie, despre mersul urmăririi penale în cauza penală „achiziționarea blanchetelor pentru pașapoarte”. Conform PA, până acum au fost aplicate sechestre pe 49 de bunuri imobile ale învinuiților în această cauză și au fost citați pentru audieri în calitate de bănuiți sau învinuiți persoane publice care au activat în calitate de funcționari la Agenția Servicii Publice (ASP), precum și trei reprezentanți ai mediului de afaceri.

Procurorii susțin că au fost efectuate mai multe acțiuni de urmărire penală și măsuri speciale de investigație care au drept scop „cercetarea completă și obiectivă a circumstanțelor cazului”.

„Au fost numite 21 constatări tehnico-științifice în privința a 26 bunuri ridicate la percheziții; au fost ridicate suplimentar peste 3000 documente pe suport de hârtie și peste 200 gigabyte de informații/documente pe suport electronic de la instituții financiare și alte instituții publice, cu ulterioara supunere a examinării acestora conform normelor procesual penale; au fost aplicate sechestre pe 49 bunuri imobile ale învinuiților; au fost citați pentru audieri în calitate de bănuiți/învinuiți persoane publice care au activat în calitate de funcționari la ASP, precum și 3 reprezentanți ai mediului de afaceri, care au fost beneficiari efectivi ale plăților achitate abuziv de către ÎS „CRIS „Registru”” și ulterior de ASP, sau care au contribuit prin anumite acțiuni ca oamenii de afaceri să beneficieze de aceste plăți”, precizează PA.

În baza informațiilor obținute pe parcursul efectuării urmăririi penale pe acest caz, conform PA, procurorii s-au autosesizat și au mai pornit o urmărire penală pe faptul spălării banilor.

Pe 3 mai, procurorii anticorupție, în comun cu ofițerii Serviciului Informații și Securitate (SIS), Centrului Național Anticorupție (CNA) și Serviciul protecție internă și anticorupție al MAI au efectuat în jur de 50 de percheziții la ASP într-un dosar penal pentru abuz de serviciu ce vizează procesul de achiziționare a blanchetelor.

În acea perioadă, într-un comentariu pentru Ziarul de Gardă, procurora Mariana Cherpec, responsabilă de comunicare cu mass-media din cadrul Procuraturii Generale (PG), ne-a comunicat că perchezițiile au fost desfășurate în cadrul unui dosar penal pornit pe faptul abuzului de serviciu săvârșit de către persoane publice în procesul de achiziționare a blanchetelor.

În 2021, prim-ministra Natalia Gavrilița declara că va transmite Procuraturii Generale (PG) raportul efectuat de corpul de control cu privire la licitația de aproximativ 500 de milioane de lei pentru achiziționarea blanchetelor pentru actele de identitate, permise de conducere și certificate de înmatriculare, care a fost anulată de Agenția pentru Servicii Publice (ASP).

Prim-ministra a declarat că „achiziția dubioasă a fost anulată pentru că a fost organizată cu mai multe abateri”.

În septembrie 2021, Agenția Servicii Publice (ASP) a anulat licitația de aproximativ 500 de milioane de lei pentru achiziționarea blanchetelor pentru actele de identitate, permise de conducere și certificate de înmatriculare „din motiv că există abateri de la prevederile legale care determină imposibilitatea de încheiere a contractului”.