Dosarul „Primăria” a ajuns în judecată

Procurorii anticorupţie şi ofiţerii CNA au finalizat urmărirea penală în dosarul care vizează implicarea mai multor funcţionari ai Primăriei municipiului Chişinău în acte de corupţie, trafic de influenţă, depăşirea atribuţiilor de serviciu şi fals în acte publice.

Cauza a fost transmisă magistraţilor, iar pe banca acuzaţilor urmează să ajungă şapte persoane, printre care viceprimarul Capitalei, şeful-adjunct al Direcţiei arhitectură şi urbanism, vice-pretorul sectorului Botanica, angajaţi ai Inspecţiei de stat în construcţii şi reprezentanţii unor agenţi economici.

Potrivit rechizitoriului, funcţionarii Primăriei, prin înţelegere prealabilă cu intermediarii, ar fi admis diverse abuzuri, contra unor sume de bani, pentru prestarea diferitor servicii precum urgentarea perfectării unor acte pentru recepţia finală a imobilelor; urgentarea eliberării actelor pentru schimbarea statutului zonelor terenurilor; perfectarea actelor în vederea privatizării spaţiilor nelocative etc. Astfel, una dintre cele mai mari sume, estorcate de unii funcţionari ai Primăriei şi transmise de beneficiarii proiectelor de construcţie, este de 12.000 de euro.

În cadrul documentării cazului, procurorii anticorupţie şi CNA au desfăşurat multiple percheziţii şi audieri, pentru fortificarea probatoriului, colectând inclusiv probe video şi audio, fapt ce demonstrează părtinitatea învinuiţilor la acţiunile de corupţie imputate. Dacă vor fi găsite vinovate, persoanele menţionate riscă pedepse cu închisoarea de până la 15 ani, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii, precum şi amenzi penale.

De asemenea, procurorii au disjuns într-o procedură separată urmărirea penală în privinţa inculpaţilor pe fapte legate de îmbogăţire ilicită. În prezent investigaţiile pe acestă cauză sunt în derulare.

Amintim că, dosarul Primăriei a fost pornit pe 25 martie 2016, pe faptul depăşirii atribuţiilor de serviciu şi fals în acte publice, ulterior fiind conexate alte nouă cauze penale, care au vizat fapte de corupere pasivă, activă şi trafic de influenţă.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *