Principală  —  IMPORTANTE   —   Dosarul Metalferos. Curtea de Apel…

Dosarul Metalferos. Curtea de Apel a menținut arestul în privința fostului lider democrat Vladimir Plahotniuc: măsura va fi aplicată de la data reținerii

Curtea de Apel Chișinău a respins joi recursul avocaților fostului lider democrat Vladmir Plahotniuc în legătură cu anularea măsurii de arest preventiv emisă pe numele fostului șef al democraților. Între timp, Plahotniuc, care în 2019 a fugit din R. Moldova, rămâne de negăsit.

Procurorii din cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) anunță că au susținut necesitatea menținerii arestului preventiv în privința învinuitului Vladimir Plahotniuc în dosarul denumit generic „Metalferos,” iar Curtea de Apel Chișinău a respins recursul avocaților, care contestau aplicarea acestei măsuri.

În iunie 2022, Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana a dispus aplicarea arestului în lipsa învinuitului, la solicitarea procurorilor PCCOCS. Pronunțarea hotărârii a urmat examinării solicitării din noiembrie 2021, timp în care avocații depuneau diverse cereri (inclusiv recuzări ale judecătorilor, strămutări ale cauzei la altă instanță judecătorească), care erau transmise Curții Supreme de Justiție. În vederea curmării acelor tărăgănări intenționate, procurorii au depus demers pentru amendarea avocatului, ceea ce însă nu s-a întâmplat.

Măsura urmează să fie aplicată din data reținerii învinuitului, iar în acest sens, urmează să parvină răspunsul Interpol, care examinează și cererea procurorilor de anunțare a lui Plahotniuc în căutare, depusă în octombrie 2021. Procurorii îi incriminează acestuia în dosarul investigat un set de infracțiuni, inclusiv escrocherie, spălare de bani, crearea și conducerea unei organizații criminale. Totuși, până la pronunțarea unei hotărâri judecătorești finale, învinuitul se prevalează de prezumția nevinovăției, ca drept procedural prevăzut de lege.

În dosarul „Metalferos”, Vladimir Plahotniuc este învinuit pe trei capete de acuzare – crearea și conducerea unei organizații criminale, escrocherie în proporții deosebit de mari și spălare de bani.

Publicitate
Publicitate

Vladimir Plahotniuc a plecat din R. Moldova în iunie 2019, după ce partidul pe care îl conducea, PDM, a cedat guvernarea unei coaliții formate din Blocul ACUM și PSRM, destrămată în noiembrie 2019. În luna martie 2020, Ambasada SUA la Chișinău a confirmat că Plahotniuc se află pe teritoriul SUA.

Procuratura Anticorupție a solicitat extrădarea lui Plahotniuc în iunie 2020, atunci când fostul lider democrat a fost localizat în SUA și, respectiv, în septembrie 2020, în perioada când acesta a fost identificat în Turcia, însă, răspunsuri la aceste cereri din ambele state nu au parvenit în adresa autorităților de la Chișinău. Pe 1 octombrie 2021, Procuratura Anticorupție a înaintat un demers repetat către Biroul Național Central Interpol din R. Moldova prin care a solicitat Secretariatului General al Organizației Internaționale a Poliției Criminale INTERPOL emiterea unei difuziuni de căutare internațională în privința lui Plahotniuc.

În iunie curent, Parlamentul de la Chișinău a aprobat în prima lectură un proiect de lege care prevede că instrumentarea cauzelor penale ar putea fi făcută în lipsa persoanei, în cazul în care aceasta se eschivează de la urmărirea penală sau de la procesul de judecată, lucru care ar putea să se întâmple în cazul lui Șor și Plahotniuc.

În iulie 2020, ZdG a publicat o investigație în care a dezvăluit faptul că Plahotniuc a avut drept de semnătură sau a fost beneficiar la cel puțin trei companii care au beneficiat direct sau indirect, de zeci de milioane de dolari de pe urma unor contracte cu Metalferos, societate pe acțiuni în care statul deține pachetul majoritar. Banii intrau în conturile companiilor afiliate lui Plahotniuc, inclusiv în perioada când acesta deținea funcții publice, doar că nici banii, nici firmele nu se regăseau în declarațiile de avere și interese ale fostului politician. 

În ultimii 20 de ani, Metalferos a fost, în repetate rânduri, ținta unor acuzații de corupție, fiind afiliată cu fostul lider al PDM Vladimir Plahotniuc și oameni din anturajul său. ZdG a obținut și a analizat zeci de documente care au confirmat multiple acuzații care au însoțit activitatea Metalferos în ultimul deceniu. Majoritatea acestor aspecte sunt investigate și de procurori, în cadrul unei cauze penale deschise în decembrie 2019, dosar care însă nu are o finalitate. 

Publicitate
Publicitate