Dosarul ex-viceministrului de Interne Veaceslav Ceban a fost trimis în judecată

Procuratura Anticorupţie a finalizat urmărirea penală şi a expediat în judecată cauza penală de învinuire a ex-viceministrului de Interne Veaceslav Ceban și a finului său de cununie (angajat la Serviciul Vamal), fiind învinuiți de trafic de influenţă.

Potrivit actului de învinuire, în luna mai curent, angajatul Serviciului Vamal a pretins 20 de mii de euro de la soţia unui bărbat învinuit de fabricarea şi punerea în circulație a multiplelor carduri bancare. Vameşul susţinea că ar avea influență, prin intermediul naşului său, asupra organului de urmărire penală şi procurorilor, în vederea emiterii unei decizii de scoatere de sub urmărire penală şi clasare a procesului penal. Astfel, inculpatul a primit suma de 12 mii de euro, comunicându-i femeii că aceşti bani erau destinaţi scoaterii de sub sechestru a apartamentului şi schimbării măsurii preventive a soţului acesteia.

Mai târziu, în iunie curent, angajatul Serviciului Vamal, ar fi estorcat 60.000 de euro de la bănuit sub pretextul că ar avea influență, prin intermediul naşului său, asupra unor procurori, în vederea emiterii unei decizii de scoatere de sub urmărire penală şi clasare a procesului penal.

Dat fiind faptul că bănuitul nu dispunea de suma respectivă, s-a convenit că banii vor fi transmişi în două rate câte 45.000 de euro şi 15.000 de euro. Astfel, la 24 iunie 2017, sub controlul organului de urmărire penală, inculpatul, a primit o parte din banii pretinşi şi anume suma de 30.000 de euro.

Ambii învinuiţi au recunoscut vinovăţia integral şi au solicitat examinarea cauzei în procedură specială în baza probelor administrate la faza de urmărire penală, conform procedurii prevăzute de art.364/1 din Codul deprocedură penală.

La terminarea urmăririi penale, procurorul, constatînd că măsura preventivă – arestul preventiv nu mai este justificat şi temeiurile care au servit la aplicarea acestuia au decăzut, a dispus revocarea măsurii arestării preventive, anunţând judecătorul de instrucţie care l-a aplicat. Dacă vor fi recunoscuţi vinovaţi de cele incriminate aceştia riscă sau amendă pînă la 6000 unități convenționale sau închisoare până la 7 ani de închisoare.

Amintim că Veaceslav Ceban a fost reținut la 24 iunie, de către ofițerii Centrul Național Anticorupție și procurorii Anticorupție.

Ce funcții a ocupat Veaceslav Ceban află aici.

 


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *