Dosarul de învinuire a secretarului Consiliului Municipal Chișinău a fost deferit justiţiei

Procuratura Anticorupţie a finalizat şi expediat în judecată cauza penală de învinuire a lui Valeriu Didencu, secretarul Consiliului Municipal Chişinău (CMC), acuzat de comiterea mai multor acte de corupţie.

Amintim că joi, 25 mai, în timpul reținerilor Centrului Național Anticorupție (CNA) la Primăria Chișinău a fost chemată o ambulanță, pentru că secretarul CMC s-ar fi simțit rău. Într-un comunicat de presă transmis în seara zilei de 25 mai, CNA preciza că timp de câteva luni cazurile au fost documentate, perioadă în care au fost colectate probe video şi audio privind comiterea mai multor abuzuri, printre care oferire şi luare de mită, influenţare a unor decizii ale CMC şi favorizarea unor agenţi economici.

„În concret, secretarul CMC este învinuit că, în perioada februarie – mai 2017, ar fi pretins, în repetate rânduri, mijloace financiare şi bunuri de la reprezentanţii unor agenţi economici şi unii consilieri municipali pentru diferite servicii. Banii au fost pretinşi şi primiţi atât pentru includerea, pe ordinea de zi a Consiliului, a proiectelor deciziilor privind prelungirea termenului de arendă pentru diferite terenuri; privind modificarea hotarelor unor loturi, cât şi pentru pregătirea setului de documente în vederea cumpărării-vânzării unor terenuri, pentru aprobarea planurilor urbanistice ale anumitor obiecte”, se arată într-un comunicat CNA.

Potrivit procurorilor anticorupţie, secretarul CMC ar fi pretins şi acceptat 5200 de lei, 700 de euro şi 2 000 de dolari pentru influenţarea membrilor Consiliului sau altor responsabili din cadrul Primăriei.

Învinuitul a încheiat cu procurorii acord de recunoaştere a vinovăţiei, cauza urmând a fi examinată de către instanţa de judecată în procedură specială. Secretarul CMC la faza urmăririi penale s-a aflat în arest preventiv, iar la terminarea urmăririi penale şi dispariţia motivelor ce ar argumentare izolarea totală a acestuia, prin încheierea judecătorului de instrucţie, i-a fost aplicată măsura preventivă – arestul la domiciliu.

Analiza materialelor cauzei penale denotă caracterul prelungit al acţiunilor corupţionale ale învinuitului, care constau în primirea, pentru îndeplinirea atribuţiilor de serviciu, a recompenselor ilegale atât de la consilierii municipali, cât şi alte persoane din afara primăriei.

De menţionat, că acţiunile atât a consilierilor municipali, cât şi ale altor persoane fizice din afara primăriei, care au oferit şi au transmis bani ce nu i se cuvin secretarului CMC pentru exercitarea competenţelor funcţionale, sunt examinate în cauze penale distincte care se afla la moment în gestiunea Centrului Naţional Anticorupţie sub conducerea procurorilor anticorupţie.

Procurorii anticorupţie, la finalizarea urmăririi penale, au expediat în adresa CMC, în condiţiile art.200 din Codul de procedură penală, demersul privind suspendarea învinuitului din funcţia de secretar, care la momentul expedierii cauzei în instanţa de judecată nu a fost examinat.

Dacă va fi recunoscut vinovat de cele incriminate, secretarul riscă închisoare de la 3 la 7 ani cu amendă de până la 300 mii lei şi cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii publice sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 5 la 10 ani.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *