Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Dosarul „coruperii deputaților” fără finalitate.…

Dosarul „coruperii deputaților” fără finalitate. O nouă ședință, amânată

O nouă ședință în dosarul coruperii deputaților a fost amânată din cauza neprezentării inculpatului Vitalie Burlacu și a avocatului acestuia, Anatolie Ceachir, care a înaintat o solicitare de amânare, pe motiv că este antenat în altă ședință. Inculpata Irina Baglai  și apărătorul acesteia, Pavel Zamfir, prezenți în fața instanței, dar și procurorul au solicitat amânarea ședinței de astăzi, pentru care erau programate dezbaterile judiciare.

Magistrații Judecătoriei sectorului Buiucani, Mihail Diaconu, Silvia Gârbu și Elena Cojocari, au stabilit că inculpaților nu li se va oferi ultimul cuvânt, deoarece cercetarea judecătorească pe cazul dat a luat sfârșit, iar pentru inculpatul Burlacu va fi oferit un alt avocat din oficiu, în cazul în care apărătorul acestuia nu se va prezenta, pentru a evita tergiversarea dosarului din cauza apărătorului.

procuror galeru
Procurorul Vitalie Galeru

„Am solicitat ca avocatului Ceachir să-i fie aplicată amenda, din considerent că ședința de astăzi a fost contramandată în prezența acestuia și stabilită de comun acord. Consider că prin pînaintarea acestei cereri se dorește tegiversarea finalizarea examinării acestei cauze, lucru care în opinia acuzării durează de doi ani de zile, iar deja avem circa 48 de ședințe,  o treime din acestea au fost amânate din cauza avocaților și inculpaților, care nu se prezentau sau înaintau certificate de boală. În ultima ședință, inculpatul a prezentat un certificat de boală, eliberat  de o instituție din stânga Nistrului, care, evident, nu poate fi verificată de către autoritățile R. Moldova. Din aceste considerente am solicitate ca avocatul Ceachir să fie amendat. Instanța rămâne să se expună pentru ședința următoare.”, a declarat acuzatorul de stat, Vitalie Galeru.

Procurorul pe caz, Vitalie Galeru, a declarat că Vitalie Burlacu este anunțat în căutare , atât națională, cât și internațională, datele Poliției de Frontieră arată însă că acesta nu a părăsit hotarele R. Moldova pe segmentul controlat de autoritățile constituționale. Pe numele acestuia nu poate fi eliberat însă un mandat de arest, deoarece Burlacu s-a aflat timp de zece luni în izolatorul CNA.

Pavel Zamfir, avocatul inculpatei Baglai a refuzat să comenteze afirmațiile procurorului precum că tergiversarea ar fi una intenționată de către apărare. Acesta a declarat că inculpata nu a vorbit și nu cunoaște locul aflării lui Vitalie Burlacu.

IMG_3967
Irina Baglai a refuzat să vorbească cu presa

Pentru 11 iulie, ora 9.00 au fost programate dezbaterile judiciare, iar la 12 iulie, ora 14.00 urmează a fi pronunțată sentința.

Pe 7 mar­tie 2014, CNA şi Pro­cu­ra­tura Anti­co­ru­pţie (PA) anu­nţau că au reţi­nut în fla­grant pe Irina Baglai și Vitalie Burlacu, bănu­iți că au încer­cat să corupă depu­taţi din fosta coa­li­ţie pro-europeană. Per­soa­nele res­pec­tive ar fi fost gata să plă­tească câte 250 de mii USD unor aleşi ai popo­ru­lui, ca aceş­tia să-şi pără­sească par­ti­dele în aju­nul sem­nă­rii şi rati­fi­că­rii în Par­la­ment a Acor­du­lui de Aso­ci­ere R. Moldova-UE. Ulte­rior, pe 13 mar­tie 2014, CNA a mai anu­nţat că, într-o bancă din Chi­şi­nău, a fost găsită suma de 500 de mii de euro, într-un safeu închi­riat de Irina Baglai. Irina, împre­ună cu Vita­lie Bur­lacu, fost poli­ţist, se află acum în liber­tate, după ce au stat mai bine de 10 luni în izo­la­tor. Din aprilie curent, Burlacu este anunțat în căutare. De când au fost eli­be­raţi, dosa­rul aces­tora bate pasul pe loc. În 2015, majo­ri­ta­tea şedinţe­lor de jude­cată au fost între­rupte sau amâ­nate.

Citiți și despre Parlamentul transfugilor.