Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Serghei Lazari, magistratul vestit…

DOC Serghei Lazari, magistratul vestit pentru că își ascundea fața în timpul proceselor de judecată, pierde lupta pentru a reveni la roba de judecător

Fostul judecător Serghei Lazari, vestit pentru că își ascundea fața în timpul proceselor de judecată, pierde lupta pentru revenirea în sistem, după ce acum trei ani a fost demis în legătură cu comiterea unei abateri disciplinare. 

Dosarul lui a ajuns până la Curtea Supremă de Justiție (CSJ), care a decis că fostul magistrat nu mai poate îmbrăca roba de judecător. 

La 6 aprilie 2021, magistratului Serghei Lazari de la Judecătoria Chișinău a fost demis din sistem printr-un decret semnat de președinta Maia Sandu, în legătură cu comiterea unor abateri disciplinare. Decizia de a-l elibera din funcție pe Lazari a fost luată de către membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) la 26 ianuarie 2021 în baza unei hotărâri a Colegiului disciplinar de pe lângă CSM din 16 octombrie 2020.

Pe 25 februarie 2021, Serghei Lazari a depus la Curtea de Apel Chișinău cerere de chemare în judecată, solicitând anularea hotărârii prin care i-au fost menținute sancțiunile disciplinare, în baza cărora a fost demis din sistem. În motivarea acțiunii, Lazari a relatat că „s-au comis abateri grave cu privire la procedura de inițiere, verificare a judecătorului, fiind apreciat în condiții de subiectivitate excesivă și arbitrară”.

Lazari: Sancțiunea aplicată „eliberarea din funcția de judecător” este ilegală

El a invocat și faptul că în privința lui au fost aplicate 2 tipuri de sancțiuni –  avertisment și mustrare și că sancțiunea aplicată „eliberarea din funcția de judecător” este ilegală, deoarece se află în vădită contradicție cu principiile Cartei cu privire la statutul judecătorului din motivele expuse supra, dar și din motiv că, Colegiul disciplinar al CSM a trecut cu vederea ierarhia sancțiunilor stabilită de Legiuitor.

În iulie 2023, Curtea de Apel Chișinău a respins cererea fostului judecător. Ulterior, el a depus recurs la CSJ.

Printr-o încheiere recentă a Curții Supreme de Justiție, recursul lui Lazari împotriva hotărârii Curții de Apel Chișinău a fost declarat inadmisibil, încheierea fiind irevocabilă. Astfel, CSJ a decis că fostul magistrat nu mai poate îmbrăca roba de judecător. 

Sancționat disciplinar în repetate rânduri

Pe parcursul anilor 2018-2020, în privința ex-judecătorului Serghei Lazari au fost inițiate nouă cauze disciplinare. În noiembrie 2018, decembrie 2018 și martie 2019 Colegiul disciplinar i-a aplicat acestuia sancțiuni sub formă de „„avertisment”, iar în februarie 2019, noiembrie 2019 și septembrie 2020 el a fost sancționat cu „mustrare”. În septembrie 2020 două judecătoare din completul Colegiului disciplinar au avut opinie separată, acestea solicitând ca Lazari să fie eliberat din funcția de judecător.

Prin hotărârea Colegiului disciplinar de pe lângă CSM din 16 octombrie 2020, s-a constatat că ex-magistratul Serghei Lazari a încălcat termenele de îndeplinire a acțiunilor de procedură, inclusiv a termenelor de redactare a hotărârilor judecătorești și de transmitere a copiilor acestora participanților la proces, precum și neîndeplinirea sau îndeplinirea cu întârziere a obligațiilor de serviciu. 

Își ascundea fața în timpul proceselor de judecată

Judecătorul Serghei Lazari a ajuns în atenția publicului după ce a emis sentințe în mai multe dosare de rezonanță.

El a făcut parte din completul de judecători care l-a condamnat pe ex-premierul Vlad Filat la 9 ani de închisoare ș, i-a aplicat acestuia o amendă în sumă de 60 de mii de lei și l-a privat de drep­tul de a ocupa fun­cţii publice pe un ter­men de cinci ani.

Tot Sergiu Lazari, într-o liniște totală, fără presă, l-a achitat în aprilie 2016 pe fostul vicecomisar al oraşului Chişinău, Iacob Gumeniță, învinuit de exces de putere și depășirea atribuțiilor de serviciu în noaptea de 7 spre 8 aprilie 2009, când a fost surprins în imagini cum lovea în tinerii răniți care zăceau pe jos în Piața Marii Adunări Naționale (PMAN). 

Sergiu Lazari este judecătorul care a pronunțat sentința în dosarul fostului ministru al Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, Iurie Chirinciuc, și care în timpul mai multor ședințe de judecată a refuzat ca să fie filmat și își ascundea fața.

Sergiu Lazari

Tot el a examinat cauza penală pornită împotriva judecătoarei Domnica Manole, pentru că a dispus inițierea referendumului republican constituțional prin Hotărârea din 14 aprilie 2016.