Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   DOC/ Reacția ZdG la acuzațiile…

DOC Reacția ZdG la acuzațiile aduse de Institutul Național al Justiției și precizările Dianei Scobioală

La 21 iunie 2018, în Ziarul de Gardă a fost publicat articolul „Cariera, averea și dosarele judecătoarei care a anulat alegerile” în care era vizată magistrata Judecătoriei Chișinău, Rodica Berdilo. Articolul s-a bazat pe un document publicat pe site-ul Consiliului Superior al Magistraturii și emis de către Colegiul pentru Selecția și Cariera Judecătorilor în privința Rodicăi Berdilo. Documentul la care ZdG a făcut referire și pe care l-a publicat pe site-ul www.zdg.md este hotărârea nr. 141/14 a Colegiului pentru Selecția și Cariera Judecătorilor semnat de către președinta de atunci a Colegiului, Svetlana Filincova, și membrii Dumitru Mardari, Tatiana Vâzdoagă, Valentina Coptileț și Ion Postu. Prin acea hotărâre s-a admis candidatura Rodicăi Berdilo pentru participarea la concursurile pentru ocuparea funcției de judecător.

Și în articolul ZdG, și în hotărârea Colegiului, publicată de ZdG, se menționează faptul că în privința Rodicăi Berdilo „caracteristica de personalitate a fost semnată de Diana Scobioală, director executiv a Institutului Național al Justiției”.

Citiți și: (doc) Noi detalii despre cariera, averea și dosarele judecătoarei care a anulat alegerile

Redăm mai jos pasajul exact și integral din hotărârea Colegiului pentru Selecția și Cariera Judecătorilor, preluat de Ziarul de Gardă, dar și documentul la care am făcut referire.

Colegiul reține că doamna a fost recomandată de către Iurie Bejenarul (corect Bejeranu, n.r.), judecător la Curtea Supremă de Justiție, Dorin Dolghieru (corect Dulghieru, n.r.), președintele Judecătoriei Buiucani (astăzi vicepreședintele Judecătoriei Chișinău, n.r.), Liuba Pruteanu, judecător la Judecătoria Buiucani, (promovată, între timp, la Curtea de Apel Chișinău, n.r.), iar caracteristica de personalitate a fost semnată de Diana Scobioală, director executiv al Institutului Național al Justiției”.

Captură din Hotărârea Colegiului pentru Selecția și Cariera Judecătorilor

În finalul articolului, ZdG a constatat un alt fapt, bazat pe documente, fără a interpreta sau aduce acuzații. Redăm, mai jos, integral, o frază din articolul scris de ZdG. Vedeți aici documentul cu hotărârea judecătoarei. 

Rodica Berdilo a fost vizată într-o anchetă a Centrului de Investigații Jurnalistice drept magistrata care a făcut dreptate pentru doi foști procurori care s-au judecat cu statul pentru pensii mai mari. Berdilo le-a dat dreptate ambilor. Unul din procurorii care au obținut dreptatea în fața judecătoarei Berdilo este Isai Sârcu, tatăl Dianei Sârcu-Scobioală, șefa INJ care i-a scris caracteristica Rodicăi Berdilo atunci când aceasta a candidat la funcția de judecătoare”.

Încercările ZdG de a discuta în ziua de miercuri, 20 iunie 2018 cu judecătoarea Rodica Berdilo au eșuat.

Marți, 26 iunie 2018, pe site-ul Institutului Național al Justiției (INJ) a fost publicat un text acuzator la adresa Ziarului de Gardă și a redacției TV8, cea care a preluat articolul. În comunicat se menționează că „Ziarul de Gardă şi TV 8 au distorsionat faptele şi au indus în eroare publicul larg, fapt prin care a atins nejustificat imaginea Institutului Naţional al Justiţiei”. Totodată, în acel comunicat se mai scrie că „referința eliberată audientei R. Berdilo nu este nicio caracteristică individuală, personalizată sau „de personalitate”” și că, de fapt, „referința audientei R. Berdilo, precum şi a tuturor audienţilor din promoția 2015, nu a fost semnată de Directorul INJ, Diana Scobioală, pentru simplul motiv că, în perioada 3-9 mai 2015, la invitaţia Președintelui Academiei de Justiţie din Turcia, aceasta se afla în deplasare de serviciu la Ankara”.

Reprezentanții INJ însă nu fac nicio referire la faptul că informația publicată de Ziarul de Gardă a fost luată dintr-o hotărâre a Colegiului pentru Selecția și Cariera Judecătorilor și că, pe lângă articol, a fost publicat și acest document, care este unul public, semnat de membrii Colegiului și prin intermediul căruia, candidatura Rodicăi Berdilo a fost acceptată pentru participarea la concursurile pentru ocuparea funcției de judecător. În acel document, unul legal și care este în vigoare și astăzi, se menționează clar: „Caracteristica de personalitate a fost semnată de Diana Scobioală, directoarea executivă a Institutului Național al Justiției”.

Redăm, mai jos, comunicatul integral al INJ la subiect:

„Săptămâna trecută, la 21 iunie 2018, Ziarul de Gardă a publicat un articol, preluat în aceeași zi de TV8, prin care au fost aduse insinuări nefondate în adresa Institutului Naţional al Justiţiei. Deoarece, ziaristul Victor Moşneag, dar şi reporterul TV8, nu şi-au onorat cu bună credință responsabilitatea primară inerentă unui jurnalist echidistant şi obiectiv – cea de verificare elementară a informațiilor difuzate, Institutul Naţional al Justiţiei vine cu următoarea precizare.

  1. Referința eliberată audientei R. Berdilo nu este nicio caracteristică individuală, personalizată sau „de personalitate”. A fost o simplă referință, din categoria celor șablonate eliberate fiecărui audient al INJ începând cu prima promoție (2009) până în 2015. Din 2015, odată cu preluarea conducerii INJ de către D. Scobioală, această practică a fost abolită şi, în 2016, INJ nu a mai eliberat referințe. Din 2017 instituția a introdus referințe tipizate, care constau dintr-un formular completat pentru fiecare audient şi care conține următoarele informaţii exacte: nume, promoția, media de studii, media generală, abateri disciplinare, activităţii extracurriculare, fără aprecieri subiective ale instituţiei. Precizăm ca referințele le-au fost eliberate tuturor audienţilor, inclusiv dnei R. Berdilo, în luna imediat următoare absolvirii, acestea fiind adresate Consiliului Superior al Magistraturii şi Consiliului Superior al Procurorilor, indiferent de data când fostul/fosta audient/ă doreşte să candideze pentru un post.
  2. Referința audientei R. Berdilo, precum şi a tuturor audienţilor din promoția 2015, nu a fost semnată de Directorul INJ, Diana Scobioală, pentru simplul motiv că, în perioada 3-9 mai 2015, la invitaţia Președintelui Academiei de justiţie din Turcia, aceasta se afla în deplasare de serviciu la Ankara.
  3. Orice referință este eliberată în numele instituţiei, indiferent de semnatar, cu condiția ca acesta să aibă împuternicirile corespunzătoare (în speță referința dnei Berdilo a fost semnată de directorul adjunct S. Novac). Toate referințele ulterioare, tipizate, semnate de Directorul D. Scobioală, în 2017 şi 2018, au fost date în numele INJ, fără nicio tentă personală. Este regretabilă o atare atitudine din partea presei, de vreme ce INJ niciodată nu a refuzat vreun interviu şi a răspuns cu maximă deschidere şi transparență oricărei solicitări din partea presei. În asemenea circumstanțe Ziarul de Gardă şi TV 8 au distorsionat faptele şi au indus în eroare publicul larg, fapt prin care a atins nejustificat imaginea Institutului Naţional al Justiţiei”.

În aceeași zi, Diana Scobioală a trimis în adresa redacțiilor „Ziarul de Gardă” și „TV 8” o cerere prealabilă prin care se solicită dezmințirea informației „defăimătoare la care am făcut referire cu prezentarea scuzelor de rigoare”.

Șefa INJ are același mesaj ca și în comunicatul postat pe pagina www.inj.md și susține, cu referire la pasajele din articol în care este vizată, că „nefiind elementar verificate de emițătorii în cauză, conțin fapte care nu corespund realității, sunt defăimătoare în adresa mea și a instituției pe care o conduc și au drept scop distorsionarea adevărului și inducerea în eroare a unui cititor obiectiv”. Diana Scobioală susține că „nu am semnat nicio caracteristică/referință audientei R. Berdilo sau a vreunui audient din promoția 2015. Referința din 8 mai 2015 este semnată de un alt funcționar al INJ pentru simplul motiv că, în perioada 3-9 mai 2015, la invitația președintelui Academiei de Justiției din Turcia, mă aflam la Ankara”.

„Referința eliberată audientei R. Berdilo nu este nicio caracteristică individuală, personalizată sau „de personalitate” cum insistă Moșneag, a fost o simplă referință din categoria celor șablonate eliberate fiecărui audient al INJ începând cu prima promoție (2009) până în 2015. Odată cu preluarea conducerii INJ am anulat această practică, și, în 2016, INJ nu a mai eliberat referințe….”, susține Diana Scobioală, care, la fel ca și în comunicatul de presă, nu face însă referire la hotărârea Colegiului pentru Selecția și Cariera Judecătorilor, acolo unde se menționează clar despre „caracteristica de personalitate” semnată de ea în privința Rodicăi Berdilo. Diana Scobioală continuă și afirmă că „nu este nevoie de studii juridice pentru a înțelege că referința este eliberată în numele instituției, indiferent de semnatar, cu condiția ca aceasta să aibă împuternicirile corespunzătoare (în speță, referința dnei Berdilo a fost semnată de directorul adjunct S. Novac). Toate referințele semnate de mine în 2017 și 2018 sunt în numele INJ, fără nicio tentă personală. Caracteristicile individuale semnate de mine foștilor studenți sau doctoranzi din țară sau peste hotare sunt semnate în calitatea mea de conferențiar universitar sau doctor habilitat în drept și nicidecum în calitate de director al INJ”, susține Scobioală.

Șefa INJ zice că ZdG „a insinuat precum că judecătoarea R. Berdilo a dat câștig de cauză în speța recalculării pensiei fostului procuror, I. Sârcu, care este, într-adevăr” tatăl meu, drept răsplată pentru o referință obligatorie a INJ, pe care nici măcar nu am semnat-o eu, este cel puțin ridicolă, lipsită de orice fundament factologic și orice legătură de cauzalitate”, zice Diana Scobioală.

În context, ZdG precizează că, în textul despre judecătoarea Rodica Berdilo, nu a făcut insinuări și nici nu a interpretat faptele la care face referire Diana Scobioală, ci doar le-a constatat, probându-le prin documente publice. ZdG doar a prezentat informația, lăsând cititorului dreptul să interpreteze și analizeze.

În cererea prealabilă semnată de Diana Scobioală se mai menționează că „pasajele contestate nu au făcut obiectul unor verificări minimale, și, prin urmare, ziaristul nu și-a îndeplinit obligațiile pozitive inerente profesiei jurnalistice de a aduce publicului interesat știri echidistante, neafectate de presupuneri speculative…”.

La cererea prealabilă, Diana Scobioală a atașat și referința din 8 mai 2015 eliberată pe numele Rodicăi Berdilo. Documentul are în partea dreaptă de jos a paginii numele și prenumele Dianei Scobioală, dar și funcția ei. Pe ștampila instituției și în dreptul datelor personale ale Dianei Scobioală există însă și o semnătură, despărțită printr-o bară, care pare diferită de cea a Dianei Scobioală din declarațiile ei de avere sau din cererea prelabilă. ZdG va evita să dea o apreciere acestor cirscumstanțe. Precizăm însă, repetat, că ZdG, în textul despre judecătoarea Rodica Berdilo, s-a bazat pe un document public, legal și care este în vigoare al Colegiului pentru Selecția și Cariera Judecătorilor.

Referința eliberată de INJ pe numele Rodicăi Berdilo. Svetlana Novac, director adjunct al INJ semnează în dreptul numelui, prenumelui și funcției Dianei Scobioală, director executiv al INJ

Pentru concretizări, am apelat reprezentanții CSM, care ne-au confirmat legalitatea hotărârilor Colegiului pentru Selecția și Cariera Judecătorilor care sunt plasate pe site-ul oficial al Consiliului Superior al Magistraturii.

Diana Scobioală

L-am contactat și pe Victor Micu, președintele CSM, pentru a-l întreba dacă un jurnalist trebuie sau nu să considere veridice informațiile care sunt publicate pe site-ul CSM, într-o hotărâre a unui Colegiu din subordine: „Dvs v-ați bazat pe o hotărâre. Dacă hotărârea este publicată, ea este în vigoare. Nici nu se discută. Dvs nu puteți să nu credeți ce scrie într-o hotărâre. Dacă ceva nu e corect, înseamnă că cei de la Colegiu ceva nu au scris corect”, ne-a zis Micu. 

Pe parcursul zilei de marți ne-am întâlnit, la sediul INJ, cu Diana Scobioală, șefa instituției. Aceasta a precizat că, deși în hotărârea Colegiului pentru Selecția și Cariera Judecătorilor se menționează că ea a semnat „caracteristica de personalitate pe numele Rodică Berdilo, informația nu corespunde adevărului”.

Diana Scobioală ne-a prezentat copia referinței în care apare numele și funcția ei, precizând că semnătura este a Svetlanei Novac, director adjunct al Institutului. Șefa INJ nu a dorit să se pronunțe despre legalitatea hotărârii Colegiului de Selecție și Cariera Judecătorilor și nici despre faptul că Svetlana Novac a semnat în referința emisă de INJ în dreptul numelui ei. Totodată, Diana Scobioală a ținut să precizeze că, deși în hotărârea Colegiului pentru Selecția și Cariera Judecătorilor se menționeză că documentul eliberat pe numele Rodicăi Berdilo este „caracteristică de personalitate”, acest fapt nu corespunde adevărului și că, asemenea documente tipizate au fost oferite pe numele tututor absolvenților INJ. Scobioală menționează că, ulterior, această practică a fost anulată, iar astăzi există altfel de referințe/caracteristici.

Ținând cont de aceste aspecte, Ziarul de Gardă solicită pe această cale instituțiilor de stat să verifice legalitatea hotărârii Colegiului pentru Selecția și Cariera Judecătorilor în privința judecătoarei Rodica Berdilo, dar și legalitatea semnăturii aplicate de Svetlana Novac în dreptul numelui și funcției deținute de Diana Scobioală, șefa Institutului Național al Justiției.