Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Procurorul care a cerut…

DOC Procurorul care a cerut un milion de lei de la ZdG, condamnat la închisoare cu executare pentru abuz de serviciu și fals în acte publice. Sentința integrală de condamnare

Constantin Cojocaru a fost demis din funcție după ce a fost acuzat de neglijență în serviciu

Constantin Cojocaru, ex-procuror din raionul Glodeni, condamnat vineri, 14 ianuarie curent, la închisoare pe un termen de 2 ani și 2 luni pentru abuz de serviciu și fals în acte publice, este unul dintre cei doi procurori care, în 2011, au acționat în judecată Ziarul de Gardă, solicitând despăgubiri de 1 milion de lei. Despăgubirile erau cerute pentru repararea prejudiciilor morale, cauzate, în opinia celor doi procurori, de publicarea, la 10 februarie 2011, a articolului „Mită pentru procurori”.

Pe lângă pedeapsa cu închisoarea într-un penitenciar de tip semi-închis, procurorul Cojocaru s-a ales și cu privarea de dreptul de a ocupa funcția de procuror pe un termen de 10 ani.

Procurorii Constantin Cojocaru și Ion Grişciuc au acționat ZdG în judecată în 2011. Aceștia nu negau faptul că, timp de 9 luni, au fost cercetaţi penal într-un dosar de luare de mită, fapt confirmat de CCCEC şi de Procuratura Anticorupţie, dar susțineau că ZdG nu ar fi trebuit să scrie despre acest caz, deoarece, la 30 noiembrie 2010, Procuratura Anticorupţie a încetat cauza penală, „din motivul lipsei în acţiunile procurorilor Procuraturii Glodeni, Ion Grişciuc şi Constantin Cojocaru, a elementelor infracţiunii prevăzute de art. 324, Cod Penal”.

În articolul „Mită pentru procurori”, ZdG a făcut referire la Ordonanţa de încetare a urmăririi penale, semnată la 30 noiembrie 2010, prin care se spunea că ar fi „existat insuficiente probe” care ar demonstra că procurorii au cerut şi au luat bani de la cetăţeanul care s-a plâns la CCCEC de estorcare.

În anul 2017, Constantin Cojocaru a fost suspendat din funcție de procuror în urma demersului făcut de către procurorul general de atunci, Eduard Harunjen.

Cojocaru, condamnat pentru abuz de serviciu și fals în acte publice

La 14 ianuarie curent, ex-procurorul Cojocaru a fost condamnat de către Judecătoria Drochia, sediul Glodeni, pentru abuz de serviciu și fals în acte publice, fiindu-i stabilită o pedeapsă sub formă de închisoare pe un termen de 2 ani și 2 luni cu executarea pedepsei în penitenciar de tip semiînchis, cu privarea de dreptul de a ocupa funcția de procuror pe un termen de 10 ani.

Sentința a fost emisă de magistrata Cristina Rîmari.

Astfel, instanța de judecată a dispus ca prima parte a pedepsei cu închisoare – 1 an și 1 lună să fie executată în penitenciar, iar restul pedepsei de 1 an și 1 lună să fie suspendată condiționat pe un termen de probă de 3 ani.

„Subsecvent, în privința inculpatului a fost aplicată măsura preventivă – arestarea preventivă, acesta fiind arestat imediat în sala de judecată în vederea executării pedepsei stabilite cu închisoarea. Prin aceeași sentință, instanța de judecată l-a achitat pe inculpat pe capătul de acuzare privind săvârșirea infracțiunii prevăzută de art. 329 alin.(1) din Codul penal, pentru încălcările admise în activitate la instrumentare a unor cauze penale”, anunță PA.

Ex-procurorul a fost învinuit pentru faptul că, fiind în exercițiul funcției, având în procedura de conducere a urmăririi penale o cauză penală pornită pentru săvârșirea infracțiunii de escrocherie în proporții deosebit de mari, a emis actele procesuale, care constituie documente oficiale, în care a înscris date vădit false legate de punerea sub învinuire, audierea învinuitului și aplicarea față de învinuit a măsurii preventive, deși în realitate la emiterii actelor, atât învinuitul, apărătorul acestuia, cât și traducătorul, la acțiunile procesuale nominalizate nu au participat, iar semnăturile plasate în dreptul numelui lor în actele procesuale nominalizate supra, au fost falsificate.

Sentința de condamnare:

Sentința nu este definitivă și poate fi atacată la Curtea de Apel Chișinău, în termen de 15 zile.

Citiți aici:

Mită pentru procurori
Cine a dispus ÎNCHIDEREA ZdG?
Dosarul de un milion – ultimul cuvânt