Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Procurorul care a cerut…

DOC Procurorul care a cerut mandat de arestare pentru Andrei Braguța obține o decizie favorabilă la CSJ, în lupta pentru a fi restabilit în funcție

Ivan Filimon

Procurorul Ivan Filimon, demis în 2017, prin hotărârea Consiliului Superior al Procurorilor (CSP), pentru gestionarea defectuoasă a dosarului lui Andrei Braguța, tânărul decedat în august 2017, în custodia statului, obține victorie la Curtea Supremă de Justiție, în lupta pe care o duce pentru restabilirea în funcție.

Ivan Filimon, procuror în cadrul Oficiului Ciocana al Procuraturii Chişinău, a fost eliberat din funcţie în urma gestionării dosarului penal pe numele lui Andrei Braguţa, decedat în penitenciar după ce acuzatorul de stat a cerut aplicarea unui mandat de arestare pentru 30 de zile, la scurt timp după ce Braguţa ar fi lovit un poliţist. Filimon a fost demis prin hotărârea Colegiului de Disciplină şi Etică (CDE) din 21 decembrie 2017. CSP a validat hotărârea pe 19 ianuarie 2018. În scurt timp, Filimon a mers la CSJ, cerând să fie restabilit în funcţie.

Mai exact, Filimon a cerut CSJ „ridicarea excepţiei de neconstituţionalitate”. Procurorul a cerut să fie verificată constituționalitatea prevederilor art. 79 din Legea cu Privire la Procuratură, articol care se referă la modalitățile de contestare a hotărârilor CSP. 

La 26 martie 2018, colegiul CSJ, format din președinta şedinţei Tatiana Vieru și judecătorii Iuliana Oprea, Maria Ghervas, Ion Druţă şi Luiza Gafton a admis solicitarea lui Ivan Filimon „cu privire la ridicarea excepţiei de neconstituţionalitate, în pricina civilă la cererea de chemare în judecată depusă de Filimon Ivan împotriva CSP cu privire la contestarea hotărârii CSP nr. 12-8/18 din 19 ianuarie 2018 şi hotărârii Colegiului de disciplină şi etică de pe lângă CSP nr. 13-75/17 (III) din 21 decembrie 2017”.

Preşedinta şedinţei, Tatiana Vieru, a remis Curţii Constituţionale (CC) sesizarea lui Filimon privind controlul constituţionalităţii art. 79 Legea cu privire la Procuratură nr. 3 din 25 februarie 2016, iar la 19 aprilie 2018 CC a declarat inadmisibilă sesizarea.

La 1 februarie 2018, Filimon a depus o cerere de chemare în judecată împotriva CSP cu privire la contestarea aceleiași hotărârii a CDE și a deciziei CSP din 19 ianuarie 2018 de a valida hotărârea, în baza art. art. 189, 191 al.(3), 224 al.(1) lit.f), 258 din Codul Administrativ.

La 30 septembrie 2019, completul Curții de Apel Chișinău, format din președintele Anatolie Minciuna și judecătoarele Victoria Sîrbu și Viorica Mihaila au respins cererea de chemare în judecată depusă de Ivan Filimon.

Hotărârea fiind cu drept de atac la CSJ, Filimon s-a folosit de asta și a depus recurs.

La 17 iunie 2020, Colegiul CSJ format din președinta ședinței, Tamara Chișca-Doneva, și judecătorii Maria Ghervas, Nina Vascan, Victor Burduh și Nicolae Craiu au admis recursul depus de către Ivan Filimon și au remis cauza la rejudecare la CA Chișinău, în alt complet de judecată.

Motivarea deciziei a fost publicată abia peste 6 luni, în decembrie 2020.

În susținerea poziției sale, CSJ susține că soluţia instanţei de fond este pripită, fiind rezultată „din neexaminarea tuturor circumstanţelor cauzei şi aplicarea eronată a normelor de drept material, motiv din care hotărârea contestată nu poate fi menţinută”.

La 19 iulie 2019, prin decizia Judecătoriei Chișinău, patru deținuți și doi polițiști au fost condamnați în dosarul morții lui Andrei Braguța. Apărarea însă a contestat decizia primei instanțe.

Retrospectiva dosarului Braguța

Andrei Braguța a fost reținut pe 15 august 2017, după ce un echipaj al Inspectoratului de Patrulare a încercat să oprească un automobil de model „Volkswagen Passat”, pentru depășirea limitei de viteză.

Potrivit procurorului, în momentul în care a fost oprit, Braguța era în stare de ebrietate. El a fost reținut pentru 72 de ore și dus în Izolatorul de Detenție Preventivă. Ulterior, a fost învinuit de aplicarea forței fizice asupra polițiștilor. Pe 17 august 2017, procurorul Ivan Filimon îi aduce la cunoștință lui Andrei Braguța învinuirea, iar a doua zi, vineri, 18 august, procurorul merge în judecată, cerând și obținând 30 de zile de arest. Drept urmare, acesta a fost transferat din Izolatorul de detenție provizorie în Penitenciarul nr. 13. 

Luni, 21 august 2017, procurorul vine cu un nou demers, cerând autorizarea internării lui Braguța în Spitalul Clinic de Psihiatrie din Chișinău, pe un termen de 30 de zile, pentru efectuarea expertizei psihiatrice în condiții de staționar. Procurorul și-a justificat demersul prin faptul că, între timp, a aflat că Braguța se afla, din 2012, la evidența medicului psihiatru.

A doua zi, marți, 22 august, judecătorul a admis demersul procurorului și a dispus internarea lui Braguța în Spitalul de Psihiatrie începând cu 23 august 2017 și până la data de 22 septembrie ora 10.00. Doar că, după un șir de circumstanțe dubioase, Andrei Braguța nu ajunge să fie internat la Psihiatrie, deși era o încheiere judecătorească în acest sens.

Andrei Braguța a decedat în Penitenciarul „Pruncul” la 29 august 2017, iar cauza directă a decesului a fost stabilită ca „Insuficiență respiratorie, Bronhopneumonie purulentă”, fapt confirmat prin certificatul medical constatator.  

Între timp rudele acestuia susțineau că bărbatul ar fi fost bătut în penitenciar, unde a fost plasat în arest preventiv pentru 30 de zile, având urme de violență pe corp.

Procuratura a publicat imagini video care arată că Andrei Brăguță a fost bătut cu bestialitate în izolator de către colegii de celulă, iar gardienii din izolator nu fac nimic pentru a-i opri. În octombrie 2017, codeţinuţii au fost cercetaţi în stare de arest preventiv, iar poliţiştii – în arest la domiciliu.