Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ „Nu a prezentat probe…

DOC „Nu a prezentat probe care ar răsturna situaţia”. CSJ respinge cererea de contestare a unui procuror care nu a promovat evaluarea Comisiei Pre-Vetting

Sursa foto: Comisia Pre-Vetting

Completul special din cadrul Curții Supreme de Justiție (CSJ), instituit pentru examinarea contestaţiilor declarate împotriva deciziilor Comisiei Pre-Vetting, a respins marți, 9 ianuarie, cererea de contestare depusă de procurorul Gheorghe Graur, candidat la funcția de membru în Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) care nu a promovat evaluarea.

În motivarea cererii de contestare, acuzatorul de stat a invocat că nu este de acord cu decizia Comisiei independente de evaluare a integrității candidaților la funcția de membru în organele de autoadministrare ale judecătorilor și procurorilor, emisă în privinţa lui, solicitând admiterea cererii de contestare și dispunerea reluării procedurii de evaluare.

Completul de judecată special reţine că procurorul nu a prezentat pe parcursul procedurii de evaluare, dar nici în faţa instanţei de judecată „probe care ar răsturna situaţia constatată de către Comisia de evaluare sau alte circumstanțe care puteau duce la promovarea evaluării de către candidat”.

„(…) Completul de judecată special, reiterând faptul că reclamantul Gheorghe Graur nu a reușit să înlăture în cadrul cercetării judecătorești dubiile apărute la Comisia de evaluare, îndeosebi atrage atenție la aspectul referitor la conducerea unor mijloace de transport de „lux”, gen Range Rover, BMW, Audi, fără ca să declare faptul posesiei acestora.

Astfel, argumentele reclamantului, potrivit cărora el cu soția periodic, două-trei ori pe lună, foloseau automobil Range Rover aparținând mamei, deși el era persoana care încheia contractele de asigurare; periodic foloseau automobilul BMW aparținând tatălui soției care locuiește în Transnistria (regiunea transnistreană, n.red.); periodic luau pentru a se deplasa automobile lăsate la parcarea administrată de fratele soției, sunt în mare parte în contradicție vădită cu realitatea obiectivă existentă. Îndeosebi e îngrijorătoare explicația referitoare la faptul împrumutului ocazional de la parcarea fratelui soției a unor automobile scumpe pentru necesități personale (…)”, se spune în hotărârea CSJ.

Pe 12 iulie 2023, Comisia Pre-Vetting anunța despre încheierea evaluării grupului de candidați la funcția de membru în CSP, cu emiterea deciziilor privind procurorii Vasile Plevan și Gheorghe Graur. Potrivit Comisiei, cei doi nu întrunesc criteriile de integritate financiară și etică, și prin urmare, nu au promovat evaluarea.

Gheorghe Graur activează în Procuratura municipiului Chișinău din decembrie 2020. Anterior, el a fost procuror în Procuratura municipiului Bălți. Comisia Pre-Vetting a anunțat pe 24 mai 2023 că l-a audiat pe Gheorghe Graur, candidat la funcția de membru al CSP.

În cadrul audierii, membrii Comisiei au adresat candidatului întrebări pentru a clarifica împrejurările în care un membru al familiei (soția lui Gheorghe Graur) a obținut în 2013, prin donație, un apartament de 153,8 metri pătrați de la o persoană juridică, locuință care a fost ulterior înstrăinată. Procurorul a declarat că, din spusele soției sale, contractul respectiv a fost de vânzare-cumpărare, nu de donație.

„Ea (soția lui Gheorghe Graur, n. r.) a menționat că e corect, dar ea menționează că,  de fapt, aspectul contractului respectiv a fost de vânzare-cumpărare, dar nu de donație. Companiei respective i-au fost transmiși bani. De ce s-a ajuns la contractul de donație, ea menționează că nu mai cunoaște, pentru că probabil compania a vrut ceva să ascundă. Nu știu care a fost relația (…)”, a declarat procurorul în timpul audierilor.

Comisia Pre-Vetting a cerut explicații în legătură cu utilizarea de către candidat și soția acestuia a unor autoturisme deținute de persoane apropiate și cu privire la faptul că procurorul nu a declarat dreptul de folosință asupra acestor mijloace de transport. Potrivit Comisiei, pe parcursul anului 2022, pe numele acestuia au fost înregistrate trei încălcări ale Regulamentului circulației rutiere, în timp ce conducea automobile care nu-i aparțineau. Două dintre încălcări au avut loc în timp ce conducea un BMW și un Range Rover din 2008 care a fost înregistrat pe numele mamei procurorului. 

Potrivit Comisiei, Gheorghe Graur nu a declarat dreptul de utilizare a automobilului Range Rover în declarațiile anuale din 2019 și 2021. Comisia a mai constatat că numele procurorului apare în patru contracte de asigurare a acelui automobil pentru perioada 2019-2023. Gheorghe Graur a spus că nu este proprietarul acestei mașini, că nu contribuie financiar la mentenanța și reparațiile acesteia și că utilizează automobilul doar ocazional.

Cine sunt candidații la funcția de membru al CSP care așteaptă deciziile Comisiei Pre-Vetting. Detalii de la audieri