Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Notarii vor presta servicii…

DOC Notarii vor presta servicii doar în cazuri de urgență majoră, iar deținuții vor putea vorbi dublu la telefon. Măsurile în domeniul justiției pentru perioada stării de urgență

Comisia pentru situații excepționale a aprobat miercuri, 18 martie, mai multe decizii în contextul stării de urgență din R. Moldova care vizează termenele de procedură, cauzele penale și executarea pedepselor.

Conform dispoziției, prestarea serviciilor notariale de către notarii publici, cu excepția cazurilor de urgență majoră, se suspendă până la data de 27 martie.

Totodată, documentul prevede că, pe perioada stării de urgență, termenele legale stabilite pentru soluționarea solicitărilor formulate în exercitarea liberului acces la informații de interes public, precum și a petițiilor se triplează.

La fel, ministrul Justiției poate modifica procedura de numire în funcţie şi de destituire a conducătorilor agenţilor economici și ai instituţiilor publice din subordinea Ministerului Justiției.

Comisia a luat anumite decizii și privind drepturile persoanelor care stau după gratii, acestora nemaivând dreptul, în perioada, stării de urgență, la vizite, vizită intimă, primirea bunurilor prin sectorul vizită, cât și recompense care constau în permisiunea de ieșire din penitenciar.

„Pentru persoanele condamnate la pedepse privative de libertate și celor față de care sunt aplicate măsuri preventive privative de libertate se dublează durata și numărul de convorbiri telefonice. În baza cererii deținutului, se permite acordarea întrevederii de scurtă durată prin intermediul sistemelor de teleconferință prin platforme software acceptate de către instituția penitenciară”, mai este menționat în dispoziție.

De asemenea, membrii comisiei au decis ca audierea persoanelor private de libertate să se facă prin videoconferință la locul de deținere sau în spații corespunzătoare stării de urgență, fără a fi necesar acordul persoanei private de libertate.

În același timp, activitatea de urmărire penală și cea a judecătorilor de instrucție se desfășoară, în perioada stării de urgență, numai cu privire la:
a) cauzele în care s-au dispus ori se propune luarea măsurilor preventive ori a celor de protecție a victimelor și martorilor, cele privind aplicarea provizorie a măsurilor de siguranță cu caracter medical, cele cu persoane vătămate minori;
b) actele și măsurile de urmărire penală a căror amânare ar pune în pericol obținerea probelor sau prinderea suspectului sau a inculpatului, precum și cele privind audierea anticipată;
c) cauzele în care urgența se justifică prin scopul instituirii stării de urgență la nivel național, alte cauze urgente apreciate ca atare de către procurorul care supraveghează sau efectuează urmărirea penală.

Procesele penale aflate în curs pe rolul instanțelor de judecată, indiferent
de etapa de examinare, se suspendă de drept pe durata stării de urgență, cu excepția celor de la punctul c) apreciate ca atare de judecător sau instanța de judecată, precum și a următoarelor cauze: cele privind infracțiunile flagrante, cele în care au fost dispuse măsuri preventive, cele referitoare la contestații împotriva măsurilor asiguratorii, cele privind cooperarea judiciară internațională în materie penală, cele ce cuprind măsuri de protecție a victimelor și a martorilor, cele privind aplicarea provizorie a măsurilor de siguranță cu caracter medical, cele privind infracțiuni contra securității naționale, cele privind acte de terorism sau de spălare a banilor.

Parlamentul R. Moldova a declarat stare de urgență în legătură cu răspândirea virsului de tip nou COVID-19 pentru perioada 17 martie – 15 mai.

Actulemente, în R. Moldova au fost confirmate oficial 36 de cazuri de infectare cu virusul de tip nou COVID-19, fiind înregistrat un deces.