Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Modificările operate la Legea…

DOC Modificările operate la Legea cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii, votate în lectură finală

Parlamentul de la Chișinău a aprobat marți, 24 august, cu 57 de voturi, în lectură finală proiectul de lege pentru modificarea Legii cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).

Proiectul detaliază modul de alegere a membrilor judecători ai Consiliului Superior al Magistraturii. Adunarea Generală a judecătorilor va alege șase judecători membri ai CSM, patru din cadrul judecătoriilor și câte unul din cadrul curților de apel și al Curții Supreme de Justiție. CSM va anunța alegerile cu cel puțin două luni înainte. Candidații pentru aceste funcții se vor înscrie în alegeri cu cel puțin patru săptămâni până la Adunarea Generală a Judecătorilor.

Trei membri ai CSM, din rândul profesorilor de drept titulari, vor fi numiți de Parlament cu votul majorității simple, la propunerea Comisiei juridice, numiri și imunități. Numărul profesorilor titulari a fost ridicat de la doi la trei, pentru a asigura că în CSM sunt 12 membri.

Documentul mai prevede introducerea unui mecanism echitabil de identificare a judecătorilor supleanți. Aceștia nu vor mai trebui să candideze pe o listă paralelă. Ei vor fi considerați următorii candidați în concurs care nu au acces în CSM. Ei vor suplini diferența de mandat, în ordinea descrescătoare a voturilor obținute. De asemenea, numărul judecătorilor supleanți nu va fi limitat, cum este în prezent. 

Prin proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative se propune și completarea capitolul II al Legii cu privire la CSM cu un articol, în care vor fi stipulate condițiile pentru a putea fi ales membru al CSM din rândul judecătorilor.

La funcția de membru al CSM din rândul judecătorilor poate fi ales candidatul care întrunește următoarele condiții:

  • are o vechime în funcție de judecător de cel puțin 3 ani efectiv lucrați
  • nu a fost sancționat disciplinar în ultimii 3 ani.

Totodată, inițiativa legislativă vine să le permită candidaților la funcția de membru al CSM din rândul judecătorilor să desfășoare campanie de promovare (electorală). Președinții instanțelor de judecată facilitează întâlnirile candidaților cu judecătorii. La solicitare, candidații beneficiază de reducere cu 50 la sută a sarcinii de muncă pe perioada campaniei.

CITEȘTE ȘI: