Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Membrii CSM din rândul…

DOC Membrii CSM din rândul profesorilor de drept titulari ar putea fi numiți cu votul a 61 de deputați, nu cu cel al majorității. Un proiect de lege în acest sens a fost înregistrat la Parlament

Foto simbol

Membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) din rândul profesorilor de drept titulari ar putea fi numiți cu votul a 61 de deputați, nu cu cel al majorității. Un proiect de lege în acest sens a fost înregistrat la Parlament.

Trei membri ai CSM din rîndul profesorilor de drept titulari sunt numiți de Parlament, cu votul a 3/5 din deputații aleși, în baza propunerilor Comisiei juridice, numiri şi imunităţi a Parlamentului. Comisia juridică, numiri şi imunităţi a Parlamentului organizează un concurs public până la expirarea mandatului membrilor numiți. Concursul public include cel puțin examinarea dosarelor și audierea candidaților. Comisia juridică, numiri şi imunităţi a Parlamentului întocmește avize argumentate pentru fiecare candidat selectat și propune Parlamentului numirea acestora, se arată în proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative.

Legea Nr. 947 cu privire la CSM stipulează că trei membri ai CSM din rîndul profesorilor de drept titulari, selectaţi în mod deschis şi transparent de către Comisia juridică, numiri şi imunităţi a Parlamentului în urma unui concurs public, se aleg de către Parlament cu votul majorităţii deputaţilor aleşi.

Prin proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative se propune și completarea capitolul II al Legii cu privire la CSM cu un articol, în care vor fi stipulate condițiile pentru a putea fi ales membru al CSM din rândul judecătorilor.

La funcția de membru al CSM din rândul judecătorilor poate fi ales candidatul care întrunește următoarele condiții:

  • are o vechime în funcție de judecător de cel puțin 3 ani efectiv lucrați
  • nu a fost sancționat disciplinar în ultimii 3 ani.

Totodată, inițiativa legislativă vine să le permită candidaților la funcția de membru al CSM din rândul judecătorilor să desfășoare campanie de promovare (electorală). Președinții instanțelor de judecată facilitează întâlnirile candidaților cu judecătorii. La solicitare, candidații beneficiază de reducere cu 50 la sută a sarcinii de muncă pe perioada campaniei.

CITEȘTE ȘI: