Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   DOC/ CSJ a stabilit cum…

DOC CSJ a stabilit cum vor acționa instanțele în cazurile de violență, soldată cu omorul persoanei

Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a stabilit unificarea practicii judiciare în cazurile privind calificarea acțiunilor de încălcare grosolană a ordinii publice însoțite de violență soldată cu vătămarea medie, gravă a integrității corporale sau a sănătății ori cu omorul intenționat al persoanei. 

Instanța supremă s-a expus la acest subiect la solicitarea procurorului general, Alexandr Stoianoglo, care constata că este soluționată diferit și neunitar calificarea acțiunilor ce încalcă grosolan ordinea publică, în cazul în care acestea sunt însoțite de aplicarea violenței, soldată cu vătămarea medie, gravă sau omorul intenționat al persoanei. 

„Or, în unele cazuri, instanța de recurs ordinar, prin deciziile pronunțate, a dispus calificarea acțiunilor nominalizate, în sensul art. 354 Cod contravențional și, după speță, în conformitate cu art. 145, 151 sau 152 Cod penal. În alte cazuri, a aplicat regulile concursului de infracțiuni și le-a încadrat, în baza art. 287, 145, 151 sau 152 Cod penal”, se preciza în recursul înaintat la CSJ de către procurorul general. 

După ce a analizat legislația, dar și mai multe recomandări, inclusiv jurisprudența națională și internațională, Colegiul Penal al CSJ a stabilit ca, începând cu 14 ianuarie 2021, „în cazul în care, în cadrul infracțiunii de huliganism, prevăzute la art. 287 Cod penal, este aplicată violența soldată cu omorul intenţionat, vătămarea intenționată gravă ori medie a integrității corporale sau a sănătății, acțiunile făptuitorului vor fi calificate, în temeiul art. 145, 151 sau 152 Cod penal şi art. 354 Cod contravențional (Huliganismul nu prea grav). Totodată, atunci când infracţiunea de huliganism este urmată de cea de omor intenţionat, de vătămarea intenționată gravă sau medie a integrității corporale ori a sănătăţii, faptele vor fi calificate, potrivit concursului de infracţiuni, în baza art. 287 şi art. 145, 151 sau 152 Cod penal”.

Decizia CSJ este obligatorie din ziua pronunţării şi nu are efect asupra cauzelor deja soluționate printr-o hotărâre judecătorească irevocabilă, fiind pronunțată integral la 14 ianuarie 2021.