Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ CSJ a decis: Comisia…

DOC CSJ a decis: Comisia Vetting nu-l va evalua repetat pe Stanislav Sorbalo. Fostul magistrat a anunțat motivele pentru care s-a retras din sistemul judecătoresc

Sursa: Comisia Pre-Vetting/Facebook

Comisia Vetting nu va relua procedura de evaluare a fostului judecător Stanislav Sorbalo. Magistrații Curții Supreme de Justiție (CSJ) au respins cererea de contestare depusă de acesta împotriva unei decizii a Comisiei Pre-Vetting, prin care a fost încetată evaluarea reluată a fostului judecător. Decizia, care este irevocabilă, a fost luată miercuri, 3 aprilie, de completul de judecată format din: Ion Malanciuc, Oxana Parfeni și Boris Talpă.

Potrivit deciziei CSJ, Comisia Pre-Vetting „corect a conchis că candidatul Stanislav Sorbalo nu mai întrunea una din condițiile de participare în calitate de candidat-judecător la procesul de alegeri pentru funcția de membru al Consiliului Superior al Magistraturii și Colegiul disciplinar al judecătorilor din rândul judecătoriilor, deoarece nu mai deține funcția de judecător al Judecătoriei Bălți” și pentru că acesta nu s-a retras din concurs. Completul de judecată a conchis că o eventuală evaluare a candidatului nu va produce „efectele juridice prevăzute de lege”.

Sorbalo consideră hotărârea Comisiei de evaluare nr. 1 din 19 ianuarie 2024, prin care s-a decis încetarea evaluării reluate în privința sa drept „eronată, neîntemeiată, ilegală și ca consecinţă lovită de nulitate”.

Stanislav Sorbalo a declarat instanței că a demisionat din funcția de magistrat la Judecătoria Bălți, din motiv că „peste tot era etichetat că nu a promovat evaluarea, în prezent nici nu se poate angaja la serviciu”, iar „odată cu reevaluarea sa, reputaţia profesională avea să fie reabilitată”.

„(…) Reclamantul a evidențiat că este important să fie reevaluat de către Comisia de evaluare, pentru a înlătura toate dubiile apărute în privinţa sa, pentru apărarea onoarei şi reputaţiei sale profesionale, deoarece după decizia Comisiei de evaluare, care a fost anulată de către instanţa de judecată ca ilegală, a fost privit şi etichetat atât la serviciu, în oraşul unde locuiește şi în societate ca o persoană coruptă, fapt ce nu corespunde adevărului (…).

Ca rezultat, acest motiv l-a determinat să depună cererea de demisie din funcţia de judecător, deoarece peste tot era etichetat că nu a promovat evaluarea, iar în prezent nici nu se poate angaja la serviciu. Iar odată cu reevaluarea sa, reputaţia profesională avea să fie reabilitată (…)”, a invocat fostul judecător în fața instanței.

La rândul lor, reprezentanții Comisiei Pre-Vetting au menționat în fața instanței că Stanislav Sorbalo nu poate candida în calitate de membru în Consiliul Superior al Magistraturii sau organele specializate din rândul judecătorilor, din motiv că acesta a demisionat din funcția de judecător.

„În cazul în care reclamantul dorește să candideze în continuare în calitate de membru al Consiliul Superior al Magistraturii, legea prevede o altă procedură, acesta urmând să depună cerere ca candidat din rândul non-judecătorilor (…)”, se spune în document.

Pe 24 ianuarie 2024, Comisia Pre-Vetting anunța că a încetat evaluarea reluată a fostului judecător Stanislav Sorbalo, candidat la funcția de membru în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) și în Colegiul disciplinar al judecătorilor al CSM din rândul judecătorilor. Anunțul a venit abia la trei luni de la demisia magistratului. Solicitați de ZdG, reprezentanții Comisia Pre-Vetting au explicat că decizia de încetare a evaluării a fost luată după ce au fost consultați CSM și candidatul, fiind primul caz în care un judecător a renunțat la funcție în timpul reevaluării.

Potrivit Comisiei, după eliberarea candidatului din funcția de judecător, începând cu 24 octombrie 2023, acesta nu se mai califică drept candidat, din rândul judecătorilor de carieră, la funcția de membru al Consiliul Superior al Magistraturii sau al Colegiul disciplinar al judecătorilor.

Evaluarea reluată a candidatului Stanislav Sorbalo a fost demarată după ce, la 1 august 2023, Curtea Supremă de Justiție a anulat mai multe decizii de evaluare a Comisiei Pre-Vetting și a dispus re-evaluarea a 21 de candidați. În prezent, Comisia desfășoară evaluarea reluată a 12 candidați pentru funcția de membru în CSM.