Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Avocatul lui Plahotniuc i-a…

DOC Avocatul lui Plahotniuc i-a cerut președintelui interimar al CA, Anatolie Minciuna, anularea dispoziției fostei președinte interimare a CA Ana Panov privind componența completurilor de judecată. Minciuna i-a respins cererea, însă peste două zile a anulat dispoziția

Foto: ZdG

Lucian Rogac, avocatul fostului lider al Partidului Democrat din Moldova (PDM) Vlad Plahotniuc, a adresat o scrisoare președintelui interimar al Curții de Apel Chișinău (CA), Anatolie Minciuna, prin care i-a cerut anularea dispoziției adoptată, pe 22 iulie curent, de fosta președintă interimară a CA Ana Panov privind componenţa colegiilor, constituirea completurilor de judecată şi desemnarea preşedinţilor acestora în cadrul instituției.

Anatolie Minciuna, care a fost desemnat pe 15 septembrie curent președinte interimar al CA, nu a admis cererea avocatului lui Plahotniuc, considerând-o „neîntemeiată și pasibilă de respingere, ca fiind în afara cadrului legal”. Totuși, peste două zile după ce a respins cererea înaintată de avocatul lui Plahotniuc, Minciuna a anulat dispoziția emisă de fosta președintă interimară a CA Ana Panov, potrivit căreia, Colegiul penal urma să fie constituit din 27 de judecători, iar Colegiul civil, comercial şi de contencios administrativ din 30 de judecători, precum și hotărârea din 28 iulie privind corectarea dispoziției respective.


În cererea prealabilă, care conține patru pagini și care a fost formulată pe 15 septembrie, avocatul lui Plahotniuc susține că dispoziția emisă de Ana Panov, pe 22 iulie, prin care au fost modificate completurile de judecată „este lipsită de anumite argumente speciale, detaliate, care ar demonstra necesitatea stringentă și situația excepțională care a generat exercițiul dreptului discreționar al președintelui interimar de instanță de a modifica completurile de judecată pe parcursul anului, atât timp cât legea prevede că completurile se formează doar la începutul anului, fapt care a fost realizat”.

„Petiționarul, dat fiind faptul că prim consideră ca fiind nemotivată corespunzător această dispoziție, secund consideră ca fiind ilegală și carea duce atingere incontestabilă actului justiției, își exercită dreptul legal de a contesta Dispoziția nr. 29 din 22 iulie 2021 (…)”, se arată în scrisoare.

În aceeași zi, pe 15 septembrie, președintele interimar al CA, Anatolie Minciuna, a expediat un răspuns avocatului lui Plahotniuc. Minciuna i-a respins cererea, menționând că este „neîntemeiată și pasibilă de respingere, ca fiind în afara cadrului legal”. Totodată, în răspunsul expediat avocatului lui Plahotniuc, Minciuna argumentează că dispoziția privind modificarea completurilor de judecată este „un act de organizare a activității instanței și fără a avea efecte pe exterior și în niciun fel nu se aduce atingere drepturilor și libertăților” clientului acestuia.

Ulterior, pe 17 septembrie curent, după ce a respins cererea avocatului lui Plahotniuc, președintele interimar al CA, Anatolie Minciuna, a adoptat o hotărâre prin care a fost anulată dispoziția emisă de fosta președintă interimară a CA Ana Panov privind componenţa colegiilor, constituirea completurilor de judecată şi desemnarea preşedinţilor acestora în cadrul instituției, precum și dispoziția cu privire la corectarea deciziei respective.

„Se constată că dispoziția nr. 29 din 22 iulie 2021, corectată prin dispoziția nr. 30 din 28 iulie 2021 nu constituie o schimbare cu titlu de excepție, prevăzută de art. 6 al Legii privind organizarea judecătorească, ci o reconstituire a lor în cursul anului, diferit decât modalitatea de constituire a Colegiilor, a completurilor și desemnare a președinților lor, impusă de dispozițiile legale enunțate mai sus (…) Retragerea actelor administrative cu efect pentru viitor condiționează revenirea la componența nominală și numerică a colegiilor, componența completurilor de judecată formate la începutul anului, prin dispoziția președintelui Curții de Apel Chișinău nr. 48 din 30 decembrie 2021, modificată prin dispozițiile emise ulterior, până la emiterea actelor administrative retrase-dispoziția nr. 29 din 22 iulie 2021 și dispoziția nr. 30 din 28 iulie 2021 și redistribuirea corespunzătoare a dosarelor retrase contrar principiului imutabilității, conform specializărilor judecătorilor”, se arată în document.

Pe 22 iulie, fosta președintă interimară a CA Ana Panov a modificat dispoziția aprobată de fostul președinte al CA Vladislav Clima, privind componenţa colegiilor, constituirea completurilor de judecată şi desemnarea preşedinţilor acestora în cadrul instituției pentru anul 2021. Astfel, Colegiul penal urma să fie constituit din 27 de judecători, iar Colegiul civil, comercial şi de contencios administrativ din 30 de judecători. În cadrul Colegiului penal al CA au fost constituite opt completuri de judecată, dintre care două – specializate pe activitatea judecătorului de instrucţie. Pe 28 iulie, fosta președintă a CA Ana Panov a emis dispoziția nr. 30 privind corectarea dispoziției din 22 iulie privind componenţa colegiilor, constituirea completurilor de judecată şi desemnarea preşedinţilor acestora în cadrul instituției pentru anul 2021.

DOC/ Noi completuri de judecată la Curtea de Apel Chișinău, aprobate printr-o dispoziție a președintei interimare a instituției

Pe 14 septembrie, magistratul Anatolie Minciuna a fost desemnat președinte interimar al Curții de Apel Chișinău. O decizie în acest sens a fost luată de către Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), după ce cererea magistratei Ana Panov, care a asigurat până acum interimatul acestei funcții, a fost respinsă de Consiliu. Detalii aici.

Anatolie Minciuna este judecător încă din 1991. În 2008 a fost promovat la Curtea de Apel Chişinău. A obţinut funcţia datorită membrilor CSM, pentru că a fost respins de fostul președinte Voronin, care i-a adus mai multe acuzaţii grave. Potrivit documentelor, în urma investigaţiilor s-a stabilit că cheltuielile şi proprietăţile sale nu corespund veniturilor declarate. În acelaşi document, preşedintele de atunci scria că Anatolie Minciună a achitat autoritatea criminală David Mereşinschi, alias „Debil”, şi membrii grupului acestuia, inculpaţi pentru comiterea unor acte de şantaj. La începutul anului 2008, la o solicitare repetată venită din partea CSM, Voronin nu s-a mai opus, iar Anatolie Minciună a ajuns la Curtea de Apel Chişinău.