Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Directorul general al Liceului Teoretic…

Directorul general al Liceului Teoretic „Orizont” a fost eliberat

După ce a fost audiat de către procurori, Turgay Şen, directorul general al Liceului Teoretic „Orizont” din Chișinău, a fost eliberat. El are interdicția de a părăsi R. Moldova în următoarele câteva zile.

În această dimineață, 31 martie, a fost reținut Turgay Şen, directorul general al Liceului Teoretic „Orizont” din Chișinău.

„Era dis-de-dimineață. În jurul orei 05.30. Directorul general trebuia să plece în România, la o conferință. Când a ajuns la Aeroportul din Chișinău, la punctul de control al pașapoartelor, i s-a spus că sunt careva probleme și trebuie să aștepte. El nu știa despre ce este vorba. Acolo erau și niște persoane de la SIS. Dl. director și-a chemat unul dintre avocați, pentru că nu înțelegea ce se întâmplă. L-au interogat, dar nici nu i-au explicat de ce este bănuit. Acum el este dus la Procuratura Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale. Să vedem ce va urma. Avocatul ne-a spus că în citație scria că este vorba de finanțarea terorismului, dar niciun alt detaliu. Directorul general al liceului a scris și o cerere pentru azil politic ca să nu fie reținut ca și în cazul recent din Kosovo”, ne-a spus un profesor al Liceului, care trebuia să-l însoțească pe directorul general.

Reporterii ZdG au încercat să discute cu cei de la PCCOCS pentru a afla mai multe detalii, însă aceștia nu au fost de găsit. Ulterior, peste vreo cinci ore de la reținere, PCCOCS a venit cu un comunicat de presă publicat pe o rețea de socializare. „În cadrul investigării de către Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale a unei cauze penale, astăzi, de către ofițerii Serviciului de Informații și Securitate a fost escortat la sediul PCCOCS cetățeanul Turciei, Șen Turgay Mustafa, pentru a fi audiat în privința unor circumstanțe ce fac obiectul unei cauzei penale cu privire la fapte calificate ca infracțiuni grave și deosebit de grave. După atribuirea acestuia a calității procesuale de bănuit și efectuarea audierilor, Șen Turgay Mustafa a părăsit sediul PCCOCS”, susțin aceștia.

Maia Sandu, fosta ministră a Educației și lidera Partidului Acțiune și Solidaritate, a venit cu un mesaj în care condamnă reținerea directorului liceului „Orizont”.

„Opriți intoxicarea educației prin imixtiunea răzbunărilor politice. Goana după adversarii politici și ideologici ai Președintelui Turciei Recep Tayyip Erdoğan a ajuns și în R. Moldova. Aici el și-a găsit niște parteneri de nădejde în abuzuri – Dodon și Plahotniuc, cu care a conspirat să-l aresteze pe Turgay Şen – directorul liceului „Orizont”. Prin acest gest, autoritățile moldovenești nu doar au efectuat o comandă politică, ci au lovit în una dintre instituțiile de învățământ de succes din Moldova, deci au lovit în ce avem noi mai de preț – educația. Deoarece acest caz seamănă foarte mult a persecuție politică, cerem autorităților să dea explicații urgente”, a scris Maia Sandu pe o rețea de socializare.

Amintim că, la 29  martie, poliția din Kosovo a reținut șase cetăţeni turci – cinci angajaţi ai şcolilor Mehmet Akif din Kosovo şi un medic. Aceștia fiind presupuşi susţinători ai clericului Fethullah Gulen, fostul aliat al lui Erdogan şi care  este acuzat de preşedintele turc că s-ar afla în spatele tentativei de lovitură de stat de la 15 iulie 2016, ceea ce Gulen neagă categoric, scrie agerpres.ro.