Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Detalii despre perchezițiile de la…

Detalii despre perchezițiile de la MAI

Procuratura Anticorupţie anunță că, în comun cu Centrul Naţional Anticorupţie, are în gestiune 3 cauze penale în care sunt bănuiţi angajaţi ai Serviciului Protecţie Internă şi Anticorupţie a Ministerului Afacerilor Interne (SPIA MAI).

Potrivit materialelor primei cauze penale, în ianuarie, curent, persoane publice din cadrul SPIA MAI, aflându-se la Briceni, au solicitat de la 5 persoane, care practică activitate neautorizată de schimb valutar, 100 000 lei pentru a nu înregistra faptele practicării neautorizate a activităţii de schimb valutar şi pentru a nu-i trage la răspundere. În aceeaşi zi, bănuiţii au primit 4 mii USD, în schimbul cărora poliţiştii nu au efectuat acţiunile care se impuneau pentru a administra probe privind pretinsele acţiuni ilegale ale acestor persoane.

Potrivit materialelor altei cauze penale, în noiembrie 2012, un cetăţean străin, care transporta din Chişinău spre Bălţi motoare de barcă, a fost blocat de două automobile. Tot atunci, s-au apropiat trei persoane care au prezentat legitimaţii de colaboratori MAI şi au solicitat cetăţeanului să prezinte actele de provenienţă a motoarelor. Cetățeanul străin a declarat că nu le deţine. În consecință, angajaţii MAI au estorcat 3 mii de euro pentru a nu documenta presupusul caz de contrabandă.

În cea de-a treia cauză, urmărirea penală a fost pornită pe faptul activităţii unei grupări criminale specializate în circulaţia substanţelor narcotice de tip heroină în proporţii deosebit de mari. În urma măsurilor speciale de investigaţii şi acţiunilor procesual-penale, s-a constatat implicarea mai multor angajaţi din cadrul SPIA MAI în comiterea acţiunilor de corupţie şi protecţionism a membrilor grupării criminale.

În dimineaţa zilei de 18 mai, pe cele trei cauze penale au fost efectuate, în total, concomitent, 23 de percheziţii la domiciliile persoanelor bănuite şi în birourile de serviciu ale acestora.
În prezent, procurorii anticorupţie, colaboratorii MAI şi ofiţerii CNA efectuează acţiuni de urmărire penală ce presupun prezentarea spre recunoaştere, confruntări, audieri suplimentare ale părţilor vătămate şi audieri ale bănuiţilor.