Principală  —  IMPORTANTE   —   Detalii de la PA despre…

Detalii de la PA despre rezultatul acțiunilor de urmărire penală efectuate astăzi în privința lui Vladislav Căruceru, procuror în cadrul PG

Procuratura Anticorupție (PA) vine cu detalii despre rezultatul acțiunilor de urmărire penală efectuate vineri, 10 decembrie, în privința procurorului din cadrul Procuraturii Generale (PG) Vladislav Căruceru.

Conform PA, pe parcursul zilei de astăzi, procurorii anticorupție au efectuat percheziții și în automobilul și la domiciliul procurorului, supus investigațiilor penale, într-o cauza penală privind constrângerea de a face declarații, infracțiune prevăzută de art. 309 din Codul penal.

„În acest context, ținem să facem anumite precizări referitor la perchezițiile efectuate în birourile de serviciu din cadrul Procuraturii Generale, utilizate de către procurorul investigat, și anume că: procurorii anticorupție nu au accesat nici un dosar penal, care se află în gestiunea procurorului vizat, fapt care poate fi demonstrat în baza înregistrărilor video, efectuate pe tot parcursul desfășurării perchezițiilor. De aceea, toate insinuările apărute în mass-media, precum că acțiunile desfășurate astăzi de către procurorii anticorupție, ar avea vreo legătură cu anumite persoane, care sunt subiecți pe dosarele aflate în gestiunea procurorului investigat, nu au nici un substrat factologic și sunt lipsite de orice argumente plauzibile.

Subsecvent, referitor la perchezițiile efectuate în birourile de serviciu ale procurorului investigat, considerăm necesar să menționăm că, unele acte au fost predate benevol de către procuror, iar anumite obiecte, documente, înscrisuri de ciornă, dispozitive de stocare a datelor sau a sistemelor de informații, care au importanţă expresă și indispensabilă pentru cauza penală, au fost ridicate de către procurorii anticorupție”, se arată într-o notă informativă a PA.

În context, PA menționează că „în următoarele zile, procurorii anticorupție cu participarea specialistului vor efectua copii ale datelor care servesc drept mijloc de probă, iar originalele vor fi restituite până luni, 13 decembrie, procurorului investigat, pentru a putea să își desfășoare investigațiile în continuare, pentru a nu-i periclita activitatea de gestionare a cauzelor penale pe care le instrumentează.

„Concomitent, remarcăm că, la moment în privința procurorului supus investigațiilor penale, procurorii anticorupție nu au aplicat nici o măsură procesuală de constrângere. Reieșind din cele menționate supra, ținem să menționăm că, pe tot parcursul efectuării acțiunilor de urmărire penală, procurorului investigat i s-au asigurat toate drepturile și libertățile garantate de legislație, acesta având toată libertate de circulație și comunicare”, se mai arată în comunicat.

Vladislav Căruceru, unul dintre procurorii din cadrul Procuraturii Generale (PG) care a efectuat urmărirea penală în dosarul fostului Șef al Procuraturii Anticorupție (PA) Viorel Morari, este, potrivit unor surse ale Ziarului de Gardă, procurorul în biroul căruia PA și SIS au descins vineri, 10 decembrie, cu percheziții.

Vladislav Căruceru a făcut parte din grupul de procurori, format din Renata Anici, Carolina Vidrașcu-Brînza și respectiv Căruceru, care a exercitat urmărirea penală în cauza penală în care Morari este învinuit pentru abuz în serviciu și fals în acte publice.

Ziarul de Gardă a scris că Vladislav Căruceru, cel care a instrumentat cauza penală în care fostul șef al Procuraturii Anticorupție (PA)Viorel Morari este cercetat pentru abuz în serviciu și fals în acte publice, anterior a fost vizat într-un dosar penal instrumentat chiar de către PA condusă de Viorel Morari. Căruceru însă ulterior a declarat că dosarul penal pe numele său ar fi fost încetat. Detalii aici