Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Demisii, retrogradări din funcție și…

Demisii, retrogradări din funcție și mustrare aspră pentru cinci polițiști. Motivul invocat de IGP

Imagine-simbol. Sursa foto: Poliția R. Moldova/ Facebook

Un angajat cu funcție de conducere și unul cu funcție de execuție la Inspectoratul General al Poliției (IGP) au fost demiși. Al treilea polițist a fost retrogradat în funcție, iar alții doi s-au ales cu mustrare aspră, după ce „au creat impedimente” în documentarea accidentului rutier de la Boldurești, raionul Nisporeni, anunță IGP pe 27 martie.

În urma accidentului rutier de pe 19 februarie din localitatea Boldurești, raionul Nisporeni, în care a fost tamponat un copil de 14 ani, iar șoferul, primarul localității, Nicanor Ciochină, a părăsit locul accidentului, IGP a demarat o anchetă de serviciu. Organele de drept au investigat acțiunile/inacțiunile angajaților din subdiviziunile implicate la descoperirea infracțiunii.

Cinci angajați ai Inspectoratului de Poliție din Nisporeni nu au acționat corespunzător, conform sarcinilor și rigorilor, în procesul de stabilire a circumstanțelor comiterii accidentului rutier și au creat impedimente celorlalți polițiști în procesul de documentare”, se arată în comunicatul emis de IGP.

În rezultat, prin ordinul șefului IGP, cei cinci angajați au penalizați: un angajat cu funcție de conducere și unul cu funcție de execuție la Inspectoratul General al Poliției (IGP) au fost demiși. Al treilea polițist a fost retrogradat în funcție, iar alții doi s-au ales cu mustrare aspră

Ciochină a candidat la alegerile din toamna anului 2023 în calitate de candidat independent. Acesta a deținut mandatul de primar al comunei Boldurești și în perioada 2019-2023. Înainte de a ajunge primar, Nicanor Ciochină a fost șeful Inspectoratului de Poliție Nisporeni, pentru circa 5 ani.

Pe 21 februarie 2024, primarul localității Boldurești din raionul Nisporeni, Nicanor Ciochină, a fost reținut după ce a lovit mortal cu mașina un copil de 14 ani și a fugit de la fața locului, lăsând minorul acolo. Acesta a fost căutat de oamenii legii timp de două zile. Polițiștii au mai identificat un suspect pe acest caz, complice al șoferului care a provocat accidentul. Acesta este medic stomatolog.

Pe 23 februarie 2024, Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS) anunța despre plasarea în arest preventiv pentru 30 de zile primarului localității Boldurești din raionul Nisporeni. În ceea ce-o privește pe cea de-a doua persoană reținută, care a depus eforturi să-i favorizeze șoferului evitarea pedepsei, potrivit legii penale, infracțiunea comisă este mai puțin gravă. Prin urmare, temeiul legal nu permitea solicitarea arestului în privința acesteia și urma să fie cercetată în libertate.

Ciochină rămâne în arest preventiv. Apărătorii edilului au depus la Curtea de Apel Chișinău un recurs împotriva măsurii preventive, însă magistrații l-au respins. Decizia a fost luată luni, 4 martie.