Declarațiile avocatului după ce Plahotniuc nu s-a prezentat în fața procurorilor

Fostul lider al Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc, a fost citat astăzi, 9 octombrie, la Procuratura Anticorupție (PA), pentru a fi audiat într-un dosar în care are calitate de bănuit, fiind suspectat de spălare de bani în proporții deosebit de mari. Fostul deputat nu s-a prezentat însă la PA, iar avocatul său a depus o solicitare prin care solicită amânarea audierii pentru trei săptămâni.
„Am depus o cerere prin care am solicitat amânarea acțiunilor procesuale pentru o perioadă de trei săptămâni pe motiv că în aceste trei săptămâni domnul Plahotniuc nu se poate prezenta la Procuratură pentru a fi audiat”, ne-a comunicat avocatul Vladislav Roșca, care reprezintă interesele lui Plahotniuc.
Solicitat să ne ofere mai multe detalii despre dosarul în care Plahotniuc are calitate de bănuit, apărătorul a declarat că nu a reușit încă să examineze ordonanța care i-a fost amânată astăzi de PA.
„Reieșind din citație, este un dosar nou, inițiat la 23 septembrie. A fost inițiat în baza art. 243, alin 3, din Codul Penal. Nu cunosc subtilitățile dosarului”, a precizat Roșca.
Reprezentanții PA l-au citat pe Plahotniuc la audieri prin intermediul unui mesaj publicat pe pagina de Facebook: „Instituția recurge la această notificare publică având în vedere că nu există, deocamdată, o altă cale de informare a cetățeanului Vladimir Plahotniuc privind citarea sa în fața procurorului”.
PA nu a oferit însă mai multe detalii despre dosarul în care Plahotniuc are statut de bănuit, iar informații suplimentare nu ne-a oferit nici șeful PA, Viorel Morari: „Vor fi detalii suplimentare. La moment alte detalii nu vă pot da. Este vorba de un dosar penal pornit recent. Este vorba de două dosare”.
Vladimir Plahotniuc nu a mai apărut în spațiu public din luna iunie 2019, atunci când Partidul Democrat a declarat că se retrage de la putere.
Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.